Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada 32 AnotaceProgramové.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada 32 AnotaceProgramové."— Transkript prezentace:

1

2 Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada 32 AnotaceProgramové vybavení počítačů, operační systém a uživatelské aplikace Klíčová slovaInformatika, software, program, složky, soubor, typ souboru, adresa souboru PředmětInformační a komunikační technologie Autor, spoluautorIng. Jiří Soukup JazykČeština Druh učebního materiáluPrezentace, výklad, samostudium, autotest Potřebné pomůckyPC, dataprojektor, interaktivní tabule, PC učebna Druh interaktivityVýklad pomocí prezentace, distanční samostudium, autoevaluační test Stupeň a typ vzděláváníStřední škola, učiliště Cílová skupina1. ročník, žáci 15 – 16 let, obor E, žáci se speciálními vzdělávacími potřebami Speciální vzdělávací potřebyano ZdrojeVlastní zdroje a seznam - viz poslední strana Software – organizace dat v počítači 1 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje VY_32_INOVACE_32_638

3 Software – organizace dat v počítači Prohlédněte si datovou strukturu vašeho počítače. Souborový systém: Data na disku musí být uložena tak, abychom je spolehlivě nalezli jak my, tak programy v počítači, které je upravují. Proto musí existovat přesně stanovená pravidla. Jedině tak je zabezpečeno, že určitou informaci je možné na disk zapsat a následně správně přečíst. Kompaktnímu celku dat se říká SOUBOR. Soubory se ukládají na pevné datové uložiště, nejčastěji pevný disk, nebo jiná pevná paměť (flash-disk, apod.) do datové struktury. V současnosti se rozšiřují možnosti ukládání do pamětí síťových serverů, tedy „na Internet“, tzv. CLOUD (toto bude blíže vysvětleno v kapitole o sítích) Uložený soubor lze nalézt pomocí jeho ADRESY, podobně, jak jsme zvyklí v našem životě.

4 Software – organizace dat v počítači Souborový systém ještě jednou - struktura: Organizační struktura pro uložení dat = SLOŽKY – tzv. stromová struktura, složky pojmenovány námi, či automaticky programy – umístění souboru = ADRESA Soubor je seskupení informací, které spolu nějak souvisí – (např. dopis, tabulka, obrázek, program, zvuk, video, atd…) Pojmenování souboru se skládá z názvu – úplný je včetně cesty - písmena, číslice, podtržítko, mezery, pomlčky; – ale ! POZOR na speciální znaky! (@, #, $, &, *, ?, !, (, ), /, atp.) a přípony (oddělena tečkou, určuje typ souboru) Značení je ikonou, nebo náhledem = miniatura, např.: Prohlédněte si datovou strukturu vašeho počítače.

5 Software – organizace dat v počítači Diskutujte na téma typů SW a jejich požadovaného využití. Souborový systém: Určení pevné paměti: Počítačové disky => abeceda s dvojtečkou A:\adresa souboru B: C: pevný disk – harddisk - HD D: E: … Z: další paměťová média (prostory) WEB => http://adresa serveru/adresa souboru Pozor! Všimněte si jednoty a rozdílu v zápisu – použití lomítka

6 Software – organizace dat v počítači Diskutujte na téma typů SW a jejich požadovaného využití. Souborový systém – datová struktura „stromová“ - složky:

7 Software – organizace dat v počítači Co označuje uvedený příklad? Co odpovídá webu a co počítači? Soubory: Aby byl zajištěn logický přehled uložených dat, mají složky i soubory svůj název - jméno souboru. Aby operační systém (ale i my) mohl poznat o jaký soubor se jedná, a tedy s ním dobře pracovat, mají soubory za jménem tečku a příponu. Přípona označuje TYP souboru (program, text, obrázek, zvuk, video,...) paměť:\adresa pomocí složek\jméno.přípona paměť://server/adresa pomocí složek/jméno.přípona

8 Software – organizace dat v počítači Schéma pro pochopení podstaty Adresa, Adresář, Složka, soubor. Název – úplná adresa souboru – řádkový a grafický příklad:

9 Software – organizace dat v počítači Reálný pohled průzkumníka: podstaty Adresa, Adresář, Složka, soubor. Název – úplná adresa souboru – řádkový a grafický příklad:

10 Software – organizace dat v počítači Prohlédni si ikony a prozkoumej co je složka, co soubor a jeho přípona. Příklad použití adresy, složky a význam přípony v názvu souboru:

11 Software – organizace dat v počítači Vybrané důležité přípony v názvu souborů - typ souboru: Systémové a pomocné programové soubory: (! zákaz používání, nebezpečí poničení systému!) BATAplikace s více programy (batchfile) EXE, COMAplikace = program INIOS – inicializační SYSOS – systémový BAKZáložní (backup) CAB, DLLOS – knihovny, … TTF, DAT, INF,Písmo (fonty), datové, informační TMPDočasné pro urychlení práce zařízení HLP, ME„Help“ = nápověda Pokus se zapamatovat co nejvíce přípon známých, běžně používaných souborů a na dalším snímku si ověřit paměť.

12 Software – organizace dat v počítači Vybrané důležité přípony v názvu souborů - typ souboru: Aplikační programové soubory: TextovéGrafické rastrové Grafické objektové ZvukovéMultimedia obecné Multimedia programy Internet TXT, RTF „ běžné “ BMP, TIF “ obecné HD “ CDR “ program “ CDA „ audio “ AVI “ obecný “ PPT, PPTX “ PowerPoint “ HTML DOC, DOCX „ MS-Office “ JPG, PNG “ komprese “ WMF “ Win “ WAV “ obecný “ WMV “ Win “ SWF, FLA, FLV “ mm-flash “ DHTML PDF „ portable“ GIF “ 256 barev “ CAD “konstrukce“ WMA “Win“ MPG “ komprese “ …XML ODT “ OpenOffice “ PCX …MID “ tvořený “ RAM “ komprese “ PHP, ASX, … PIC, …MP3 “ komprese “ GIF „ animace “ Pokus se zapamatovat známé používané přípony souborů a na dalším snímku si ověřit paměť. (Lze často odvodit jako zkratku)

13 Software – organizace dat v počítači Pokuste se správně přiřadit co nejvíce přípon. Autotest – otázky a úkoly: 1.K čemu slouží „Složka“. 2.Jaký je popis umístění souboru? 3.Jaké má základní označení datové uložiště (disk apod.)? 4.Přiřaď správně přípony k typu souboru: TEXTPROGRAMZVUKOBRÁZEKVIDEOINTERNET

14 13 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Použité zdroje Vlastní zdroje a vytvořené materiály, Soukup Jiří, Multimediální komponenty a prezentace v aplikacích, skripta UJEP Ústí n. L., 2008 Soukup Jiří a kol, Multimédia ve výuce, skriptum UJEP Ústí n. L.,2004 Webové zdroje: http://software.heureka.cz/ http://www.studna.cz/ http://elektronika.heureka.cz/ http://www.i-kantor.eu/cze/ucebnice/informatika.php http://www.komik.cz/ http://www.microsoft.com/cs-cz/default.aspx http://www.microsoft.com/cze/legalnisoftware/ http://www.skodlivysoftware.cz/ Emotikony – kliparty programu MS Office: - emotikony a kliparty sady MS-Office, dostupné také na http://office.microsoft.com/cs-cz/images/MC900442026.aspx


Stáhnout ppt "Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada 32 AnotaceProgramové."

Podobné prezentace


Reklamy Google