Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Simona Valachová Název: VY_12_INOVACE_1304_nar.bohatstvi Téma: Národní bohatství Číslo projektu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Simona Valachová Název: VY_12_INOVACE_1304_nar.bohatstvi Téma: Národní bohatství Číslo projektu:"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Simona Valachová Název: VY_12_INOVACE_1304_nar.bohatstvi Téma: Národní bohatství Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3496 Datum vytvoření: 5. 10. 2012Datum ověření: 16. 10. 2012

2 Anotace Prezentace je zaměřená na téma národní bohatství naší země. Ukazuje žákům, co všechno může být považováno za bohatství a čeho všeho by si tedy měl občan vážit. Ve výkladové fázi u jednotlivých kategorií učitel s žáky diskutuje, zda dané příklady žáci znají a pomocí pojmových map mohou žáci navrhovat vlastní příklady. Hlavní náplní je skupinová práce žáků, kdy sami vyhledávají informace k vylosovaným heslům z daných kategorií. Učitel si může samozřejmě prezentaci upravit a zvolit vlastní nebo žáky navržené nápady. Žáci se učí zjišťovat a ověřovat údaje na internetu a v knihách, rozvíjí si čtenářskou i informační gramotnost. Vyhledané informace poté napíší na jednotlivé postery. Doporučuji, aby žáci psali rukou a pokusili se i o nakreslení obrázku. Donutí je to vyhledat opravdu základní informace a naučí se vyjádřit skutečnost vlastními slovy, navíc poster nebude přeplněný. V závěrečné prezentaci posterů každá skupina představí svoje výtvory. Materiál je doplněný tabulkami s hesly pro vytištění a rozstříhání. Projekt je určen pro 7. ročník, vzdělávací oblast Člověk a společnost, tematický okruh Národ.

3 NÁRODNÍ BOHATSTVÍ

4 Co je bohatství ? hmotné peníze, domy, elektronika,… nehmotné zdraví, láska, přátelství, vzdělání

5 Jaké bohatství má národ ? příroda kultura a historické památky významné osobnosti a jejich díla tradice a zvyky Ke každému bodu navrhni příklad!

6 Přírodní krásy například Český ráj Sněžka Macocha Labe Pravčická brána jihočeské rybníky

7 Kulturní bohatství například Praha rotunda sv. Kateřiny Karlštejn západočeské lázně Český Krumlov Hluboká

8 Významné osobnosti například Václav Havel Vladimír Remek Jaromír Jágr T. G. Masaryk J. G. Mendel Karel Gott

9 Významná díla například Má vlast (Smetana) Semtex film Kolja kontaktní čočka česká státní hymna Slovanská epopej (Mucha)

10 Zvyky a tradice například posvícení „české“ Vánoce pálení čarodějnic masopust „české“ Velikonoce dušičky

11 Cílem projektu je, aby vzniklo 5 posterů pro každou kategorii (přírodní krásy ČR, kulturní bohatství ČR, významné osobnosti, významná díla a české zvyky a tradice). 1.Rozdělte se do 6 skupin a zvolte si mezi sebou mluvčího. 2.Mluvčí vylosuje z každé kategorie jedno heslo. Každá skupina tak má 5 hesel z různých kategorií. 3.K daným heslům vyhledejte několik základních informací. 4.Vyhledané informace a popřípadě obrázek napište a nakreslete na poster určité kategorie. 5.Své dílo představte třídě při prezentování posterů.

12 Český rájSněžka MacochaLabe Pravčická bránajihočeské rybníky Prahazápadočeské lázně rotunda sv. KateřinyČeský Krumlov KarlštejnHluboká Václav HavelVladimír Remek T. G. MasarykJaromír Jágr J. G. MendelKarel Gott Má vlast (Smetana)Semtex film Koljakontaktní čočka česká státní hymnaSlovanská epopej (Mucha) posvícení„české“ Vánoce masopustpálení čarodějnic „české“ Velikonocedušičky Hesla pro rozlosování do skupin. Tabulky vytiskněte a rozstříhejte.

13 Citace Kliparty MS Office


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Simona Valachová Název: VY_12_INOVACE_1304_nar.bohatstvi Téma: Národní bohatství Číslo projektu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google