Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti AUTOMOBILOVÁ MECHATRONIKA 3.cvičení SMAD Ing. Gunnar Künzel.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti AUTOMOBILOVÁ MECHATRONIKA 3.cvičení SMAD Ing. Gunnar Künzel."— Transkript prezentace:

1 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti AUTOMOBILOVÁ MECHATRONIKA 3.cvičení SMAD Ing. Gunnar Künzel

2 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Základy automatické regulace Cíl cvičení: –Procvičit se studenty kreslení blokových schémat u konkrétních regulačních obvodů a vysvětlit význam zpětné vazby. –Seznámit studenty s určováním a měřením statické, přechodové, impulsní a frekvenční charakteristiky u vybraných konkrétních objektů. –Ukázat studentům typické chování regulovaných soustav a spojitých a nespojitých regulátorů. –Vysvětlit princip a funkci konkrétních regulačních obvodů v automobilu.

3 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Osnova cvičení Regulační obvod pro regulaci otáček motoru; regulační obvod pro spojitou regulaci jasu žárovky; regulační obvod řízení vozidla; regulační obvod řízení pohybu ruky pro uchopení předmětu; nespojitý regulační obvod žehličky; nespojitý regulační obvod pro regulaci napětí dynama;

4 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Úlohy k řešení 1.Popište regulační obvod pro regulaci otáček motoru (viz. cvičení č. 2). Řešení:

5 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Úlohy k řešení 2.Popište regulační obvod pro spojitou regulaci jasu žárovky. Řešení:

6 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Úlohy k řešení 3.Popište regulační obvod řízení vozidla. Řešení:

7 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Úlohy k řešení 4.Popište regulační obvod řízení pohybu ruky pro uchopení předmětu. Řešení:

8 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Úlohy k řešení 5.Popište nespojitý regulační obvod žehličky. Řešení:

9 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Úlohy k řešení 6.Popište nespojitý regulační obvod pro regulaci napětí dynama. Řešení:

10 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Kontrolní otázky 1.Nakreslete a vysvětlete blokové schéma regulačního obvodu. 2.Definujte veličiny v regulačním obvodu. 3.Co je cílem regulace. 4.Co v regulačním obvodu způsobí kladná zpětná vazba. 5.Uveďte z praxe příklady regulace na konstantní hodnotu, programové regulace a vlečné regulace. 6.Co je statická charakteristika senzoru teploty. 7.Co je přechodová charakteristika senzoru teploty. 8.Jak definujeme časovou konstantu systému. 9.Vyjádřete rovnicí souvislost mezi přechodovou a impulsní charakteristikou. 10.Měření statické a přechodové charakteristiky a určení parametrů K, T (zesílení a časová konstanta).

11 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Kontrolní otázky 11.Uveďte základní bloky regulátoru. 12.Jaká zpětná vazba zajišťuje stabilitu regulačního obvodu. 13.Jmenujte a vysvětlete ukazatele kvality regulace. 14.Nakreslete model regulované soustavy nekmitavé II. řádu a jeho přechodovou charakteristiku. 15.Nakreslete model kmitavé soustavy II. Řádu a jeho přechodovou charakteristiku (charakterizujte vliv tlumení). 16.Nakreslete elektrické schéma astatické (integrační) soustavy I. řádu a jeho přechodovou charakteristiku. 17.Nakreslete a vysvětlete blokové schéma číslicové regulace. 18.Nakreslete a vysvětlete blokové schéma impulsní regulace.

12 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Ukázky, princip a funkce vybraných regulačních obvodů v automobilu

13 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

14 Závěr Ve třetím cvičení si studenti procvičí funkci blokových schémat u konkrétních regulačních obvodů. Seznámí se s významem kladné a záporné zpětné vazby a s druhy regulací v regulačním obvodu. Naučí se definovat statické a dynamické parametry a charakteristiky u konkrétních bloků regulačního obvodu. Seznámí se s jednotlivými typy regulačních soustav a regulátorů a jejich chováním. Naučí se analyzovat principy a funkce konkrétních regulačních obvodů v automobilu.

15 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Použitá literatura GSCHEIDLE, R. a kol. Příručka pro automechanika, SOBOTÁLES, Praha, 2001, 629 s, ISBN: 80-85920-76-X. SCHMID, D. a kol. Řízení a regulace pro strojírenství a mechatroniku, SOBOTÁLES, Praha, 2005, 420 s, ISBN: 80-86706-10-9. MARŠÍK, A. Automatizační technika, SNTL, Praha, 1988, 198 s, ISBN: není uvedeno. BRÝDL, Z. Elektronická zařízení, Řídicí a měřící technika, SNTL, Praha, 1985, 350 s, ISBN: není uvedeno. ŠVARC, I. Automatizace, Automatické řízení, CERM, Brno, 2002, 201 s, ISBN: 80-214-2087-1. ŠMEJKAL, L. PLC a automatizace, 1. základní pojmy, úvod do programování, BEN, Praha, 1999, 223 s, ISBN: 80-86056-58-9. VORÁČEK, R. a kol. Automatizace a automatizační technika 2 (Automatické řízení), Computer press, Praha, 2000, 218 s, ISBN: 80-7226- 247-5.

16 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti AUTOMOBILOVÁ MECHATRONIKA 3.cvičení SMAD Ing. Gunnar Künzel."

Podobné prezentace


Reklamy Google