Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VODNÍ ELEKTRÁRNY V povodí Ohře. Martin Motlík 12 let, 7.B Ak.Heyrovského 4539 43003 Chomutov Ústecký kraj Kontakt na školu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VODNÍ ELEKTRÁRNY V povodí Ohře. Martin Motlík 12 let, 7.B Ak.Heyrovského 4539 43003 Chomutov Ústecký kraj Kontakt na školu:"— Transkript prezentace:

1 VODNÍ ELEKTRÁRNY V povodí Ohře

2 Martin Motlík 12 let, 7.B Ak.Heyrovského 4539 43003 Chomutov Ústecký kraj Kontakt na školu: katerina.prusova@12zscv.cz

3 Vodní elektrárny v povodí Ohře V povodí Ohře se nachází 11 malých vodních elektráren. Jedná se např. o Nechranice, Skalka, Přísečnice, Fláje, Jirkov, Všechlapy, Kadaň nebo o vodní nádrž Horka. VD Fláje VD Jirkov VD Nechranice VD HorkaVD Všechlapy VD Kadaň

4 Na jakém principu vodní elektrárny fungují Vodní elektrárny fungují na principu vodního kola nebo turbíny, která je poháněna průtokem vody Tím jak se kolo otáčí, předává padající voda energii soustrojí a následně dochází v turbíně k výrobě elektrické energie. Vodní kolo se svrchním nálevem

5 Druhy turbín Existuje řada druhů turbín, které jsou využívány na vodních elektrárnách. Fourneyronova turbína patří mezi nejstarší turbíny. Nejpoužívanější druhy turbín Kaplanova Francisova Fourneyronova

6 Kaplanova turbína Kaplanova turbína má na svém těle umístěny oběžné lopatky, které se dají různě natáčet přes vnitřní ložisko. Kaplanova turbína se nachází například na vodní elektrárně Nechranice.

7 Francisova turbína Francisova turbína slouží na stejném principu jako mlýnské kolo. Zde se už žádné lopatky otáčet nemohou. Vše je tu pevně svařeno a pohyb je zajištěn velkým pístem.

8 Fourneyronova turbína Fourneyronova turbína je jedna z nejstarších turbín. Fungovala na jednoduchém způsobu otáčivého pohybu. Voda přes ní jen proteče a vyteče do odvodňovacího kanálku.

9 Druhy malých vodních elektráren

10 Vodní elektrárny Účelem VD Jirkov je akumulace vody pro zásobení severočeské hnědouhelné oblasti pitnou vodou. Hlavní funkcí díla je zásobování Chomutovska pitnou vodou, nejprve ve spolupráci se soustavou nádrží Kamenička a Křímov. Přehrada leží v hlubokém údolí řeky Bíliny v Krušných horách asi 2 km nad městem Jirkov. Přítok Bíliny do nádrže je posilován gravitačním trubním převodem ze sousedního povodí potoka Lužec. JIRKOV

11 Nechranice Vodní dílo Nechranice leží přibližně v polovině toku řeky Ohře na českém území, 9 km jižně od Chomutova. Tato přehrada má nejdelší hráz ve střední Evropě ( měří 3280 m). Patří mezi největší sypané hráze s objemem 9,5 mil. kubíků. Vytváří největší nádrž v oblasti Povodí Ohře a je také velmi oblíbenou plochou pro windsurfing. Hlavním účelem bylo zabezpečit dostatek vody pro průmysl a zemědělství. V levé části hráze je umístěn korunový železobetonový přelivný objekt a navazující 600 metrů dlouhý lichoběžníkový betonový skluz.

12 V tomto místě se nachází Kaplanova turbína. Do této věže vede tunel, který se ústí pod vodou. Nechranice mají velký význam pro rekultivaci hnědouhelných lomů na Mostecku, voda z Ohře je využívána pro zatápění zbytkových jam po důlní činnosti. V současnosti je napouštěno jezero Most. Voda je pomocí čerpací stanice Stranná umístěné na toku bezprostředně pod hrází, převáděna dále na Mostecko.

13 Jez v Klášterci nad Ohří MVE Jez má za úkol korigovat průtok vody v korytě. Při povodních se jez snaží zmírnit hladinu vody, ale pokud je v korytě řeky vody příliš tak klapky jez musí naplno spustit. Na jezu jsou také umístěny jeřáby na položení zábran při čištění jezu.

14 Vodní dílo Fláje Fláje leží na Flájském potoce 3 km nad příhraniční obcí Český Jiřetín. Flájský potok pramení v rašeliništi severozápadně od Nového Města ve výšce 850 m.n.m a odtéká do Saska. Dílo bylo vybudováno za účelem zásobování Mostecka a Teplicka pitnou vodou. Výška hráze je 55,5 m nad údolím.

15 Vodní dílo Kadaň Vodní dílo Kadaň nalezneme na řece Ohři. Důvodem výstavby bylo snížení objemu nádrže Nechranice. Hráz je betonová, tížná o délce 104 metrů. Celá hráz sestává z levobřežního bloku. Hydroelektrárna je umístěna v samostatném bloku na pravé straně.

16 Výpust vodního díla Kadaň

17 Vodní dílo Horka Vodní dílo Horka je vybudováno na Libockém potoce asi 2 km nad obcí Hluboká. Objem hrázového tělesa je 640 000 kubíků. V blízkosti osy hráze je v místě základové spáry injekční štola.

18 Užité zdroje MVE2 Turbíny- J.Bednář Mapy.cz www.poh.cz www.vodniturbiny.cz www.wikipedia.cz vlastní fotografie www.poh.cz www.vodniturbiny.cz www.wikipedia.cz

19 Děkuji za pozornost Martin Motlík jr. žák 7.B Akademika Heyrovského Chomutov


Stáhnout ppt "VODNÍ ELEKTRÁRNY V povodí Ohře. Martin Motlík 12 let, 7.B Ak.Heyrovského 4539 43003 Chomutov Ústecký kraj Kontakt na školu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google