Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠKOLNÍ BRANDÝS N/L – STARÁ BOLESLAV AUTOR: MGR. VĚRA BLAŽÍČKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ TEMA: HIV - AIDS ČÍSLO PROJEKTU:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠKOLNÍ BRANDÝS N/L – STARÁ BOLESLAV AUTOR: MGR. VĚRA BLAŽÍČKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ TEMA: HIV - AIDS ČÍSLO PROJEKTU:"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠKOLNÍ BRANDÝS N/L – STARÁ BOLESLAV AUTOR: MGR. VĚRA BLAŽÍČKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ TEMA: HIV - AIDS ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.0979

2 Vzdělávací oblast:Člověk a zdraví Název učiva: HIV - AIDS Ročník:7. ročník Druh materiálu: učební text Obsah učiva:jaká je to nemoc ? co ji způsobuje ? jak se chránit ? jak se přenáší ? jak se nepřenáší ? možnosti testování na přítomnost HIV

3 AIDS

4 CO ZNAMENÁ ZKRATKA AIDS? SYNDROM ZÍSKANÉ IMUNITNÍ NEDOSTATEČNOSTI

5 CO ZPŮSOBUJE TOTO ONEMOCNĚNÍ ? virus HIV ZPŮSOBUJE, ŽE ČLOVĚK PŘESTANE BÝT SCHOPNÝM BRÁNIT SE INFEKČNÍM ONEMOCNĚNÍM. ORGANISMUS SE NEDOKÁŽE SÁM BRÁNIT.

6 JAK SE VIRUS HIV MŮŽE ŠÍŘIT? Přenáší se zejména při nechráněném sexuálním styku a krví.

7 INFIKACE PŘI SEXUÁLNÍM STYKU? ANO, MŮŽE SE TO STÁT. Při sexuálním styku vznikají drobné trhlinky a krvácení ve tkáních a v těchto místech může dojít k přenosu infekce do krevního oběhu!

8 Jaká je obrana proti infekci? Jediná !!! Používat ochranu kondom

9 Jak je možné, nakazit se krví?

10 Jak se nemůžete nakazit?

11 A co když si nejsi jistý, jestli ses nenakazil? Kde se nechat otestovat? V současné době je v České republice možné podstoupit test na přítomnost viru HIV jednak 1.v tzv. AIDS centrech, které se nachází v bývalých krajských městech, ale také ve většině 2.zdravotních ústavů ( polikliniky, nemocnice) 3.nebo u každého praktického lékaře.

12 Nemoc AIDS NENÍ vyléčitelná, umírá se na ni.

13 Mějte na paměti !!! Podle zákona !!! je sexuální styk povolen, pokud jsou partneři svéprávní. To znamená, že dosáhli věku 15 let.

14 Použité zdroje: www.office.microsoft.com


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠKOLNÍ BRANDÝS N/L – STARÁ BOLESLAV AUTOR: MGR. VĚRA BLAŽÍČKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ TEMA: HIV - AIDS ČÍSLO PROJEKTU:"

Podobné prezentace


Reklamy Google