Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Tomáš Friedel. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN 1802-4785, financovaného.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Tomáš Friedel. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN 1802-4785, financovaného."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Tomáš Friedel. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Zadání V následujících příbězích posuďte jednání každého z aktérů. Dopustil se dle vašeho názoru některý z nich trestného činu? Pokud ano, dokážete určit jakého? Své tvrzení vždy náležitě odůvodněte!

3 1) Milující manžel Pacientka Eva trpěla nevyléčitelnou nemocí, která jí způsobovala nejenom nesnesitelné bolesti, ale stejně tak jí znemožňovala pohyb. Jelikož hospitalizace by byla zbytečná, byla Eva propuštěna do domácího ošetřování, což ve skutečnosti znamenalo, že o ni pečoval její manžel Adam, se kterým byla více než čtyřicet sedm let vdaná. Bolesti Evy narůstaly a spolu s nimi i soucit, který pociťoval Adam. Přesto žádosti Evy o to, aby její utrpení zkrátil, odmítal. Avšak pak prožila jeden zvlášť těžký záchvat bolesti a znovu požádala svého manžela o zkrácení utrpení, uchopil Adam jeden z polštářů a v slzách Evu udusil.

4 2) Odmítnutá léčba Pacient Xaver trpí nádorovým onemocněním, o čemž ho o jeho ošetřující lékařka Yveta informovala. Zároveň s diagnózou mu sdělila, že vhledem k závažnosti onemocnění je vyléčení vyloučeno, nicméně intenzivní léčba skládající se z ozařování a chemoterapie by mohla Xaverovi prodloužit život řádově o měsíce. Pokud by k léčbě nedošlo, hrozila by Xaverovi smrt v následujících několika týdnech. Xaver se po uvážení své situace a zvlášť s přihlédnutím k následkům, které by na něm léčba zanechala, rozhodl, že léčbu nepostoupí. Lékařka Yveta jeho přání respektovala navzdory své lékařské povinnosti a Xaver za několik dní zemřel.

5 3) Bolestivé onemocnění Pacientu Přemkovi byla diagnostikována rakovina, která z tlustého střeva metastazovala prakticky do celého těla. Lékař Lumír ho informoval o tom, že naděje na vyléčení neexistuje, ale současně odhadl, že Přemek může žít ještě přinejmenším jeden rok. V souvislosti s postupující nemocí však rostly bolesti, kterými Přemek trpěl, za nedlouho se staly nesnesitelnými. Lékař Lumír tedy začal (dle své lékařské povinnosti a se souhlasem Přemka) poskytovat nemocnému léky tišící bolest. Současně Lumír upozornil Přemka, že deriváty opia, které mu jako analgetika podává, časem přestávají účinkovat a je třeba zvýšit jejich dávku. Dále mu sdělil, že opakované zvýšení dávky může mít za následek předávkování, které vede k zástavě srdce a následně ke smrti. Po několika týdnech Přemek zemřel. Pitva prokázala, že příčinou byla srdeční zástava.

6 4) Nemohoucí pacientka Pacientka Anna trpěla nevyléčitelnou degenerativní nemocí zvanou MND, v jejíž průběh provází svalová slabost (vedoucí k ochrnutí) zasahující postupně paže, nohy a následně i svaly, které umožňují dýchání, což obvykle vede k smrti. Vzhledem k pokročilému stadiu nemoci byla Anna trvale upoutána na lůžko, bez možnosti se volně pohybovat, vyjma omezeného pohybu krkem a ústy. Anna se po úvaze rozhodla předejít dalšímu zhoršení svého už tak nepříznivého zdravotního stavu a dospěla k rozhodnutí zabít se. Zdravotní stav jí však nedovolil sebevraždu provést bez cizí pomoci. Proto požádala svého vnuka Zbyška, aby jí sehnal roztok kyanidu draselného (cyankáli). Zbyšek, řídící se babiččinou prosbou a soucitem s jejím utrpením roztok, obstaral a v kelímku ho, spolu s brčkem, přistavil Anně na stolek připevněný k lůžku. Anna prohlásila: „Nyní vypiju tento jed a zemřu. Činím tak z vlastní vůle.“ A následně roztok jedním douškem vypila a během několika okamžiků zemřela. Celý děj byl zaznamenáván na připravenou videokameru tak, aby nebyl pochyb o tom, že Anna vypila jed bez nátlaku a z vlastní vůle.

7 zákon č. 40/2009 Sb., trestní zákoník  § 140 Vražda: Kdo jiného úmyslně usmrtí, bude potrestán odnětím svobody na deset až osmnáct let.  …  § 144 Účast na sebevraždě: Kdo jiného pohne k sebevraždě nebo jinému k sebevraždě pomáhá, bude potrestán, došlo-li alespoň k pokusu sebevraždy, odnětím svobody až na tři léta.

8 Řešení 1) „Milující manžel“ ‒ Aktivní euthanasie = vražda 2) „Odmítnutá léčba“ ‒ Pasivní euthanasie= jednání není trestné 3) „Bolestivé onemocnění“ ‒ Nepřímá euthanasie = jednání není trestné 4) „Nemohoucí pacientka“ ‒ Asistovaná sebevražda = Zbyšek ‒ účast na sebevraždě; Anna ‒ jednání není trestné)

9 Otázky?


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Tomáš Friedel. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN 1802-4785, financovaného."

Podobné prezentace


Reklamy Google