Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Clo a celní politika. Celní politika je součástí zahraničně-obchodní politiky státu kontroluje a eviduje oběh zboží s cizinou chrání ekonomické zájmy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Clo a celní politika. Celní politika je součástí zahraničně-obchodní politiky státu kontroluje a eviduje oběh zboží s cizinou chrání ekonomické zájmy."— Transkript prezentace:

1 Clo a celní politika

2 Celní politika je součástí zahraničně-obchodní politiky státu kontroluje a eviduje oběh zboží s cizinou chrání ekonomické zájmy státu vyměřuje a vybírá clo Clo je částka, kterou stát vybírá ze zboží při přechodu přes hranice.

3 Funkce cla 1. Fiskální funkce: příjem do státního rozpočtu 2. Obchodně politická a cenotvorná funkce jeden z nástrojů hospodářské politiky státu i EU zvyšuje cenu dováženého zboží, tím chrání domácí výrobce před konkurencí u dovozového zboží se clo započítává do prodejní ceny.

4 Druhy cla dovozní clo na zahraniční zboží při dovozu mimo EU vývozní clo není používáno, protože potřebujeme vývoz z naší země podporovat (zhoršuje konkurenceschopnost vývozu) vyrovnávací clo zvláštní clo vybírané za účelem vyrovnání subvence (dovážíme-li dotované výrobky ze zemí mimo EU, aby nebyl poškozen náš trh a naši dodavatelé)

5 Druhy cla odvetné clo může být přechodně nařízeno při hospodářské odvetě na zboží dovážené z nečlenských států, které nás diskriminují v hospodářských vztazích antidumpingové clo ochrana před dovozem zboží s velmi nízkou cenou pod výrobními náklady. Toto clo je výjimečné opatření povolené na základě antidumpingového řízení.

6 Zboží podléhající clu dovoznímu clu podléhá veškeré dovážené zboží z nečlenských zemí s výjimkou toho, které je v celním sazebníku výslovně označeno jako zboží bez cla na zboží podléhajícímu clu se musí vyplnit formulář jednotné celní deklarace (JCD) clo vybírají celní úřady spolu s daní přidané hodnoty a spotřební daní, pokud je zboží uvalena clo je vyměřováno z celní hodnoty, kterou prokazujeme příslušnými doklady pro reexport je vhodné uložit zboží do celního skladu, kde se nachází zboží bez cla

7 Výpočet cla stanovuje se % z celní hodnoty (hodnoty zboží), dle celního sazebníku má stanovenou pevnou sazbu na jednotku množství (míra, váha, ks) Celní hodnota Základ pro vyměření cla Částka uvedená na faktuře (bez DPH) x platný kurz (podle kurzovního lístku) Zaokrouhluje na celé koruny nahoru Celní sazebník Je jednotný pro všechny státy EU, který obsahuje všechny druhy dováženého zboží a jejich celní sazby (% cla z celní hodnoty)

8 Struktura celních orgánů Nejvyšším orgánem celní správy v ČR je generální ředitelství cel v Praze, které je přímo podřízeno Ministerstvu financí České republiky. Schéma celních orgánů ČR: ministerstvo financí generální ředitelství cel celní ředitelství celní úřady

9 Historie cel Nejdůležitější organizací je GATT (všeobecná dohoda o clech a obchodu), jejímž hlavním cílem je odbourávání překážek světového obchodu.

10 Historie cel GATT nejdůležitější mezinárodní organizace vznikla v roce 1947 a v současnosti má 135 členských zemí ČR byla přijata 1993 cílem je odbourávání překážek světového obchodu 1995 přeměněna na WTO WTO světová obchodní organizace jejím nejvyšším orgánem je konference ministrů členských zemí schází se každé dva roky v mezidobí tuto organizaci řídí a reprezentuje Generální rada


Stáhnout ppt "Clo a celní politika. Celní politika je součástí zahraničně-obchodní politiky státu kontroluje a eviduje oběh zboží s cizinou chrání ekonomické zájmy."

Podobné prezentace


Reklamy Google