Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_295.PSY.23 Fobie_prezentace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_295.PSY.23 Fobie_prezentace."— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_295.PSY.23 Fobie_prezentace

2 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0744 Šablona: VY_32_INOVACE Číslo DUMU: 295. Psy. 23 Název materiálu: Prezentace – Dreprese Autor: Mgr. Jindřiška Janouškovcová Předmět: Psychologie Formát: Prezentace aplikace Microsoft PowerPoint Velikost: 719kB Stupeň a typ vzdělávání: SŠ – odborné vzdělávání Licence k obrazovému materiálu: CC BY, CC BY-SA Datum vytvoření : 7.5. 2013 Klíčová slova: Fobie, izolované fobie, strach, sociální fobie, klaustrofobie. Anotace: Seznámení s studentů s problematikou fobii, jejími známými příčinami, formami léčby. Pochopení problematiky.

3 FOBIE

4 Fobie je úzkostná porucha charakterizovaná chorobným a bezdůvodným strachem z věcí, situací nebo lidí. Tento strach může být ochromující. Výrazně narušuje běžné fungování a může zasahovat do každodenního života

5 U fobie jsou typické příznaky jako bušení srdce, pocit na omdlení a pocit ohrožení. Pouhé pomyšlení na fobickou situaci může vyvolat úzkost. Většina fobií vzniká v dětství Může být způsobena ale i psychickým traumatem, poruchou osobnosti, nezájmem rodičů nebo například zneužívání

6 Postižený si nesmyslný strach plně uvědomuje, ale není schopen ho vlastní vůlí potlačit. Fobie má svůj objekt, na který je vázána a podle kterého je také pojmenována. Je známo přes pět set druhů.

7 Specifické neboli izolované fobie - Jedná se o skupinu poruch, u kterých je strach vyvolán určitými dobře definovanými situacemi nebo objekty které běžně nejsou nebezpečné.

8 SOCIÁLNÍ FOBIE Porucha charakterizovaná strachem ze zkoumavých pohledů, který později vede ke strachu ze styku s jinými lidmi. Vyskytuje se přibližně stejně často u mužů i u žen. Začátek je nejčastěji v období puberty. Jedinci se sociální fobií mají nepřiměřený strach z běžných sociálních situací, jako např. mluvení na veřejnosti, telefonování, přijímání návštěv, představování apod. V obávané situaci dochází ke zrudnutí, třesu, strachu ze zvracení a proto se postižení těmto situacím vyhýbají. Porucha, pokud není léčena, obvykle trvá celý život, ale s přibývajícím věkem se může zmírňovat.

9 KLAUSTROFOBIE Strach z uzavřených nebo omezených prostorů. Pro klaustrofobiky jsou kritická především místa jako výtahy, letadla, nebo vlaky. Tato choroba se může projevovat pouhými pocity nejistoty, ale také třeba silnými záchvaty. Strach nemusí být pouze z pohybujících se prostorů (vlak, letadlo, výtah...) ale také např. z jeskyní, tunelu, malých místností a vyšetření magnetickou rezonancí. Když je člověk trpící klaustrofobií ve stísněném prostoru, začínají se u něho projevovat tyto příznaky strach, úzkost - má pocit, že je uvězněn, že se mu může něco stát, nemůže uniknout, obává se o svůj život, cítí pocit ohrožení Zrychlený tep, třas, pocení apod.

10 Kritická místa pro klaustrofobiky

11 ARACHNOFOBIE Specifická fobie, úzkostí provázený abnormální strach z pavouků. Lidé s arachnofobií se obvykle necítí dobře v jakékoli oblasti, kde by podle nich mohli být pavouci nebo kde jsou viditelné známky jejich přítomnosti, jako například pavučiny. Příčinou tohoto chorobného strachu může být traumatický zážitek z dětství, nápodoba chování rodičů (pokud se matka bojí pavouků, dítě se bude vysoce pravděpodobně bát taky). Když je v blízkosti člověka trpícím arachnofobií pavouk často jedná následovně: snaží se dostat pryč od pavouka (např. jít pryč z místnosti) snaží se dostat na vyvýšené místo (např. stůl)

12

13 HEMATOFOBIE Též hemafobie či hemofobie je iracionální strach z krve nebo pohledu na krev. Patří mezi nejčastější druhy fobií. Postižený si uvědomuje nesmyslnost svého chování, ale sám to nedokáže ovládnout. Lidé trpící hematofobií, často mívají i traumatofobii (strach ze zranění) a/nebo vakcinofobi (strach z injekcí)

14 AKROFOBIE Akrofobie je odborné označení pro extrémní nebo neopodstatněný strach z výšek či hloubek. Člověk trpící touto fobií může být v extrémních případech nebezpečný sobě i svému okolí. Pokud se dostane do vyšších míst, může začít být panický a ohrozit tak okolní osoby včetně sebe pádem dolů.

15 Hierofobie chorobný strach z posvátných předmětů nebo před kněžími. Coulrofobie abnormální strach z klaunů Nomofobie při kterém postižený jedinec trpí strachem ze ztráty mobilního signálu, nebo třeba vybití baterie Telefobie strach z možnosti být pohřben zaživa Abdulofobie strach z cikánů

16 ZDROJE Thttp://cs.wikipedia.org/wiki/Fobie Autor prezentace Obrázky http://www.morguefile.com/archive/#/?q=lift&photo_lib=morgueFile http://www.morguefile.com/archive/#/?q=plane&photo_lib=morgueFile http://www.morguefile.com/archive/#/?q=cave&photo_lib=morgueFile http://www.morguefile.com/archive/#/?q=spider&photo_lib=morgueFile http://www.morguefile.com/archive/#/?q=blood&photo_lib=morgueFile http://www.morguefile.com/archive/#/?q=lookout&photo_lib=morgueFile

17 Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá školskému zákonu.


Stáhnout ppt "Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_295.PSY.23 Fobie_prezentace."

Podobné prezentace


Reklamy Google