Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

HOUBY Vřeckovýtrusné vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "HOUBY Vřeckovýtrusné vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová."— Transkript prezentace:

1 HOUBY Vřeckovýtrusné vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová

2 Opakování Na které 3 typy dělíme řasy? Jaká u nich lze najít barviva? Které zástupce zelených řas znáš? Ve kterém prostředí lze řasy nalézt? Co jsou kvasinky? Jaký je význam kvasinek?

3 Houby vývin z řas, ztratily chloroplasty rozkladači – destruenti; symbióza mají buněčnou stěnu s chitinem Co je to chitin? Složitá organická látka. Provádí houby fotosyntézu? Ne

4 Houby vřeckovýtrusné výtrusy ve vřecku řadíme sem i kvasinky (jednobuněčné) Podle čeho získaly vřeckovýtrusné houby svůj název? Výtrusy ve vřecku. Obr. 1: Vřecko s výtrusy

5 Štětičkovec slouží k výrobě antibiotika penicilinu, plísňových sýrů podhoubí výtrusy Obr. 3: Štětičkovec na citrónu Obr. 2: Podhoubí s výtrusy

6 Zajímavost Objev penicilínu uskutečnil v roce 1928 anglický vědec A. Fleming. Jako první si všiml, že látky ze štětičkovce potlačují růst bakterií. Antibiotika již zachránila život miliónům lidí. Obr. 4: Antibiotika

7 Úkol Namoč kousek chleba do vody a udržuj ho vlhký. Po několika dnech se na něm vytvoří plíseň. Vytvoř mikroskopický preparát a pozoruj. O jakou plíseň se jedná? Řešení

8 Plíseň hlavičková jedna z nejhojnějších doma na potravinách kulaté výtrusnice Obr. 5: Plíseň hlavičková pod mikroskopem Jak se lze proti plísním bránit? hygiena, sucho, dodržovat minimální trvanlivost potravin

9 Kropidlák vytváří pro člověka jedovaté látky hromadění látek v těle nekrmit zvířata plesnivým krmivem, nejíst plesnivé potraviny Obr. 6: Kropidlák detail

10 Paličkovice nachová námel Obr.7: Paličkovice nachová Obr. 8: Paličkovice nachová s námelem cizopasí na žitě, dnes výroba léků námel – zvětšená obilka s paličkovicí

11 Padlí jabloňové Hlízenka ovocná Obr. 9: Padlí jabloňové Obr. 10: Hlízenka ovocná

12 Smrž obecný houba s velkou plodnicí v dubnu a květnu na výslunných stráních Obr. 11: Smrž obecný Je smrž jedlý, nejedlý nebo jedovatý? Smrž je jedlý.

13 Ucháč obecný roste v borových lesích na světlých místech Obr. 12: Ucháč obecný Je ucháč obecný jedlý, nejedlý nebo jedovatý ? Jedovatý, způsobuje otravy.

14 Řešení úkolu plíseň, kterou jsme pozorovali, byla s největší pravděpodobností plíseň hlavičková přítomna ve vzduchu, v domácnostech velmi hojná kulaté výtrusnice Zpět Obr. 5: Plíseň hlavičková pod mikroskopem

15 Použité zdroje a literatura DOBRORUKA, L. J., CÍLEK, V., HASCH, F., STORCHOVÁ, Z. Přírodopis I. Praha: Scientia, ČERNÍK, V. a kol. Přírodopis pro 7. ročník ZŠ: Zoologie a botanika. Praha: SPN, s Obr. 1: URL Obr. 2: URL Obr. 3: URL Obr. 4: URL Obr. 5: URL Obr. 6: URL Obr. 7: URL Obr. 8: URL Obr. 9: URL Obr. 10: URL Obr. 11: URL Obr. 12: URL


Stáhnout ppt "HOUBY Vřeckovýtrusné vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová."

Podobné prezentace


Reklamy Google