Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DRUHÁ FÁZE PRŮMYSLOVÉ REVOLUCE – OBJEVY A VYNÁLEZY NOBELOVA CENA Autor: Nikola Šimánková, 8.ročník.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DRUHÁ FÁZE PRŮMYSLOVÉ REVOLUCE – OBJEVY A VYNÁLEZY NOBELOVA CENA Autor: Nikola Šimánková, 8.ročník."— Transkript prezentace:

1 DRUHÁ FÁZE PRŮMYSLOVÉ REVOLUCE – OBJEVY A VYNÁLEZY NOBELOVA CENA Autor: Nikola Šimánková, 8.ročník

2 Nobelova cena Ceny se začaly udělovat v roce 1901 při pátém výročí Nobelovy smrti. Obr.1

3 ● Přes značné překážky při plnění Nobelovy poslední vůle bylo vytvořeno pět cen, které jsou každoročně udělovány v oblasti fyziky, chemie, fyziologie a medicíny, literatury a míru. ● Od roku 1969 se uděluje i cena za ekonomii.

4 Alfred Bernhard Nobel obr.2 ● Vynalezl dynamit

5 ● Alfred Nobel se narodil v bohaté stockholmské podnikatelské rodině. ● Když Alfredovi bylo 9 let, přestěhoval se s rodiči do Londýna, kde jeho otec podnikal. ● Měl velmi dobré vzděláni a v 7 letech mluvil nejen švédsky, ale také francouzsky anglicky a německy. ● Věnoval se literatuře a přírodním vědám. Své vzdělání dokončil v Paříži a USA.

6 ● Česká republika má mezi oceněnými dva zástupce. ● V roce 1959 získal Nobelovu cenu Jaroslav Heyrovský za chemii. ● A v roce 1984 získal Nobelovu cenu Jaroslav Seifert za literaturu.

7 Jaroslav Heyrovský obr.3-4 Jaroslav Seifert

8 Otázky: V kterém roce se začali udělovat ceny? Kolik bylo vytvořeno cen? Dokážete vyjmenovat alespoň 3 Nobelovy ceny? Co vynalezl Alfred Nobel? V jaké rodině se narodil Alfred? Kolika jazyky uměl mluvit již v 7 letech? Jakými jazyky uměl mluvit? Kdo dostal Nobelovu cenu za chemii? Kdo dostal Nobelovu cenu za literaturu?

9 Zdroje: Obr.1 - http://www.converter.cz/nobel/http://www.converter.cz/nobel/ Obr.2 - http://kuc.cz/iqc8vshttp://kuc.cz/iqc8vs Obr.3 - http://kuc.cz/lf61euhttp://kuc.cz/lf61eu Obr.4 - http://kuc.cz/3w3ffyhttp://kuc.cz/3w3ffy


Stáhnout ppt "DRUHÁ FÁZE PRŮMYSLOVÉ REVOLUCE – OBJEVY A VYNÁLEZY NOBELOVA CENA Autor: Nikola Šimánková, 8.ročník."

Podobné prezentace


Reklamy Google