Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“ OP VK 1.4 Výukový materiál Název DUMu: VY_32_INOVACE_08_14_Povrchové úpravy dřeva Číslo skupiny:3 Autor:Mgr. Tomáš Fliedr Vzdělávací oblast/Předmět/Téma:Člověk a svět práce/Pracovní činnosti/Práce s technickými materiály Druh učebního materiálu:Výuková prezentace Metodický list:ne Anotace:Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Žáci se seznamují se základními způsoby povrchových úprav dřeva. Ověřeno ve třídě:VI. C Datum ověření: 10. 12. 2012 Prohlášení: Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektoval(a) všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví (např. práva k obchodní firmě, autorská práva k software, k filmovým, hudebníma fotografickým dílům nebo práva k ochranným známkám) dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla. Prohlašuji dále, že výše uvedený materiál jsem ověřil(a) ve výuce a provedl(a) o tom zápis do TK. Dávám souhlas, aby moje dílo bylo dáno k dispozici veřejnosti k účelům volného užití (§30 odst. 1 zákona 121/2000 Sb.), tj. že k uvedeným účelům může být kýmkoliv zveřejňováno, používáno, upravováno a uchováváno. Datum:Podpis:

2 Povrchové úpravy dřeva

3 Proč je nutná povrchová úprava? Výrobky jsou vystaveny účinkům světla, dřevokazným houbám a hmyzu, prostředí, otěru a jiným mechanickým vlivům. Povrchovou úpravou získáme získá výrobek pěkný vzhled a zvýší se jeho životnost.

4 Příprava plochy před nátěrem Povrch dřeva očistíme, obrousíme, zajistíme vhodnou vlhkost dřeva. Nerovnosti (vytrhaná vlákna, trhliny, suky…) se vyrovnávají tmelením. Tmely = směsi tuhých látek (Přírodní dřevo a dřevo k moření se netmelí.)

5 Moření dřeva Moření = zvýrazňuje strukturu dřeva, zachovává ji, mění barvu dřeva – používá se k imitaci vzácných cizokrajných dřev. Obr. 1

6 Druhy mořidel: Přírodní (výluhy kořenů, kůry, bobulí…) Vodová (organická barviva) Chemická (barvení chemickou reakcí) Kombinovaná (kombinace chemických a vodových mořidel) Další mořidla (terpentýnová, vosková, etanolová…)

7 Lakování dřeva K lakování používáme laky. Lak vytvoří na povrchu hladkou, tvrdou, průhlednou vrstvu, která může být lesklá nebo matná (dle použitého laku). Lak nanášíme na dřevo v několika vrstvách, každou musíme po zaschnutí přebrousit. Obr. 2

8 Pískování dřeva Používá se jemný písek, který se pod tlakem vyfukuje na plochu. Získá se plastická reliéfní struktura – měkké jarní dřevo se pískem vybrousí víc než tvrdší letní dřevo. Použití pro měkké dřeviny (při výrobě rustikálního nábytku).

9 Opalování dřeva Slouží ke zdůraznění – zvýraznění kresby dřeva. Opalování provádíme letovací lampou. Není vhodné pro dýhované plochy. Po opálení se plocha musí okartáčovat. Při této úpravě vzniká hodně prachu a nečistot.

10 Další povrchové úpravy dřeva Matování Kartáčování Povrchová úprava vápnem Zakuřování Matování Základování Povrchovou úpravu vždy volíme podle požadavků na vzhled výrobku a jeho využití.

11 Zdroje: 1, 2/ archiv autora Není-li uvedeno jinak, vlastní práce autora.


Stáhnout ppt "Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“"

Podobné prezentace


Reklamy Google