Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce16. 5. 2012 Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaElektrický obvod Název.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce16. 5. 2012 Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaElektrický obvod Název."— Transkript prezentace:

1 AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce16. 5. 2012 Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaElektrický obvod Název výukového materiáluZdroje elektrického napětí IdentifikátorVY_32_INOVACE_PreJa18 Anotace Prezentace určená výkladu učiva o zdrojích el. napětí, k opakováni učiva.

2 Zdroje elektrického napětí

3 Zdroje elektrického napětí jsou: elektrárny galvanické články akumulátory

4 Elektrárny Patří k nejvýznamnějším zdrojům. V České republice jsou: vodní tepelné jaderné větrné sluneční V domácnosti se k elektrárnách připojujeme prostřednictvím zásuvek a napětím 230 V a 400 V.

5 Galvanické články Používáme tam, kde není možné nebo praktické použití zásuvek. Jednoduchý galvanický článek si můžeš vyrobit i sám: jablko (citron), železný hřebík a měděný drát.

6 Schéma běžného článku – napětí 1,5 V. Baterie – spojení několika galvanických článků

7 Akumulátory Jsou výhodnější než galvanické články, protože se mohou nabíjet. Používají se v automobilech (12 V), mobilních telefonech (3,6 V), přenosných počítačích (15 V) i jinde.

8 Použité materiály: Učebnice Fyzika pro 6. roč. ZŠ a víceletá gymnázia, Nakladatelství Fraus 2004 Obrázky – rodinnevylety.cz abicko.cz ekopolis.cz ekobydleni.eu realit.cz


Stáhnout ppt "AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce16. 5. 2012 Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaElektrický obvod Název."

Podobné prezentace


Reklamy Google