Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 6 - 9. ročník III2-13-17.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 6 - 9. ročník III2-13-17."— Transkript prezentace:

1 ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 6 - 9. ročník III2-13-17

2 Informatika Základy digitální fotografie – digi příslušenství Mgr. Vilém Nejezchleb http://produkty.topkont akt.idnes.cz/p/digitalni- fotoaparat-nikon-d40- black-18-55-ii-af-s- dx/791721//

3 Paměťová karta Některé digitální fotoaparáty mívají vestavěnou paměť o minimální velikosti, ta slouží spíše jako záložní varianta pro nouzové využití. V nejlepším rozlišení a s minimální kompresí uložíte do vestavěné paměti přibližně tři až čtyři snímky. V současné době se setkáte prakticky se čtyřmi typy karet – Compact Flash (dnes jen v zrcadlovkách), SD/SDHC (nejrozšířenější karty napříč všemi značkami), xD (miniaturní karty používané ve starších modelech Olympus a Fujifilm), Memory Stick (středně velká karta používaná u digitálů Sony).

4 Paměťová karta Při výběru karty dejte pozor na kompatibilitu, nyní se to týká pouze SD karet – do kapacity 2 GB se jedná o karty SD, kapacitu vyšší jak 2 GB mají karty s označením SDHC, ty nemůžete použít ve starším digitálu, naopak to ale jde. Novinkou letošního roku jsou ještě karty SDXC. Ohledně kapacity karet je dobré dodržovat pravidlo, které říká, že je lepší mít více karet s menší kapacitou (cca 2-4 GB), než-li jednu velkokapacitní kartu. V případě fyzického poškození totiž nepřijdete o všechny snímky.

5 http://www.milujemefotografii.cz/prakticke-doplnky-pro-digitalni-fotoaparaty

6 Předsádky V případě kompaktů jste obvykle limitováni použitým objektivem. Uživatelé zrcadlovek mohou objektivy vyměňovat. Výrobci kompaktů však myslí na vše, a tak připravili rozšiřující předsádkové čočky, které prodlouží ohnisko objektivu (telepředsádka) anebo jej naopak udělají širším (širokoúhlá předsádka). Před pořízením předsádky je dobré zjistit si její parametry – kolikrát prodlouží či zkrátí ohnisko objektivu a zda je vůbec možné ji na váš typ digitálu použít.

7 www.megapixel.cz

8 Externí blesk Pokud fotografujete častěji v interiéru nebo ve zhoršených světelných podmínkách jistě byste ocenili větší výkon vestavěného blesku. S možností využít standardní externí blesk se setkáte pouze u pokročilých kompaktů a zrcadlovek, které mají zvláštní sáňky pro připojení blesku. Blesk se do sáněk zasune a poté jej můžete ovládat kombinovaně v menu fotoaparátu anebo v menu blesku.

9 http://www.fotoradce.cz/zaciname-s-externim-bleskem-1-clanekid84

10 Fotografické filtry Fotografické filtry je možné rozdělit na dvě ucelenější skupiny: Filtry efektové a filtry, které mají ochranou funkci a zároveň zlepšují podání obrazu. Mezi filtry z druhé skupiny patří UV filtr, skylight filtr a polarizační filtr. UV či Skylight filtr by měl být nedílnou součástí vašeho objektivu. Oba dva filtry zlepšují podání barev a především chrání objektiv před možným poškrábáním vstupní čočky.

11 http://www.digihit.cz/pouzivame-fotograficke-filtry/t-165/ http://www.blog.fishfoto.cz/2012/03/26/nova-rada-filtru- hoya-evo/


Stáhnout ppt "ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 6 - 9. ročník III2-13-17."

Podobné prezentace


Reklamy Google