Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy: 34 Předmět: Občanská výchova Ročník: 2 Tematická oblast: OV2 Anotace:Tento materiál slouží k výuce a opakování učiva pro žáky, kteří byli v souladu s § 9 vyhlášky číslo 73/2005 Sb. o vzdělávání dětí,žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami a dětí, žáků a studentů mimořádně nadaných, v platném znění, zařazeni do třídy odborného učiliště, kde se vzdělávají dle ŠVP v oborech 65-51-E/01 Stravovací a ubytovací služby, 66-51-E/01 Prodavačské práce a 75-41-E/01 Pečovatelské služby. Autor: Ing. Zdeněk Peška Období vytvoření: Září 2013

2 Změny pracovního poměru

3 V minulé hodině jsme si povídali o vzniku pracovního poměru. Dnes se budeme bavit o změnách pracovního poměru.

4 Může nás tedy zaměstnavatel převést na jinou práci?

5 Podle Zákoníku práce může, ale jen tehdy, domluví-li se zaměstnavatel se zaměstnancem. A tuto změnu je nutné provést písemně.

6 To je tak jednoduché?

7 Ne tak docela. Někdy Vás zaměstnavatel musí převést na jinou práci a někdy jenom může převést na jinou práci.

8 A kdy?

9 Převedení určuje Zákoník práce. Zaměstnavatel je povinen převést zaměstnance na jinou práci např. když : -pozbyl-li zaměstnanec vzhledem ke svému zdravotnímu stavu dlouhodobě způsobilosti konat dále dosavadní práci, -koná-li těhotná nebo kojící zaměstnankyně, nebo zaměstnankyně- matka do konce devátého měsíce po porodu práci, kterou ohrožuje její těhotenství nebo mateřství - jestliže je toho třeba podle pravomocného rozhodnutí soudu apod….

10 Ale jinak nás nemůže zaměstnavatel bez našeho souhlasu přeložit na jinou práci?

11 Zaměstnavatel může převést zaměstnance na jinou práci např. když: - dal-li zaměstnanci výpověď z důvodů uvedených Zákoníku práce - bylo-li proti zaměstnanci zahájeno trestní řízení v souvislosti se zaměstnáním. - pozbyl-li zaměstnanec dočasně předpoklady stanovené zvláštními právními předpisy pro výkon sjednané práce - při mimořádné události, živelní události apod., a to na nezbytně nutnou dobu.

12 A může nás zaměstnavatel přeložit na jiné místo výkonu práce?

13 Přeložit zaměstnance k výkonu práce do jiného místa, než bylo sjednáno v pracovní smlouvě, je možné pouze s jeho souhlasem a v rámci zaměstnavatele, pokud to nezbytně vyžaduje jeho provozní potřeba.

14 A pracovní cesty?

15 Pracovní cestou se rozumí časově omezené vyslání zaměstnance zaměstnavatelem k výkonu práce mimo sjednané místo výkonu práce. Zaměstnavatel může vyslat zaměstnance na dobu nezbytné potřeby na pracovní cestu jen na základě dohody s ním.

16 REKAPITULACE Jakákoliv změna pracovního poměru podléhá Zákoníku práce č. 262/2006 ve znění pozdějších předpisů: Domluví-li se zaměstnavatel se zaměstnancem. Změnu je nutné provést písemně. Zákoník práce určuje důvody, kdy zaměstnavatel musí zaměstnanci změnit pracovní poměr. Například ze zdravotních důvodů na základě lékařského posudku, nebo třeba těhotnou zaměstnankyni, zrušení části organizace nebo bylo-li zahájeno proti zaměstnanci trestní řízení spáchané při plnění pracovních úkolů apod. Na nezbytně nutnou dobu může také zaměstnavatel zaměstnanci změnit pracovní poměr v případě mimořádných událostí nebo jiné hrozící nehody…. Na pracovní cestu může na dobu časově omezenou vyslat zaměstnavatel zaměstnance jen s jeho souhlasem.

17 Zdroje (02.09.2013) Zdroje obrázků: MS Office Klipart http://office.microsoft.com/cs- cz/images/results.aspx?qu=u%C4%8Ditel&ex=2 #ai:MP900427658| Literatura Sbírka zákonů č. 262/2006 Zákoník práce Sbírka zákonů č. 262/2006 Zákoník práce


Stáhnout ppt "Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost."

Podobné prezentace


Reklamy Google