Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Liberecký kraj. Základní údaje Liberecký kraj je oblíbeným cílem turistů především díky krásám oblasti Českého ráje, Jizerských hor a Krkonoš. Známý je.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Liberecký kraj. Základní údaje Liberecký kraj je oblíbeným cílem turistů především díky krásám oblasti Českého ráje, Jizerských hor a Krkonoš. Známý je."— Transkript prezentace:

1 Liberecký kraj

2 Základní údaje Liberecký kraj je oblíbeným cílem turistů především díky krásám oblasti Českého ráje, Jizerských hor a Krkonoš. Známý je vysílač a hotel na vrcholu Ještěd u Liberce.

3 Přírodní podmínky

4 Přirozenou hranici s Německem a Polskem tvoří pohoří Lužické hory, Jizerské hory a Krkonoše. Kraj je převážně hornatý a značně zalesněný, do jeho jižní části zasahuje Česká tabule. Hlavní řekou je Labe s přítoky Jizera a Nisa. Nejznámější vodní nádrží je rybník Máchovo jezero. Chráněné oblasti: CHKO Český ráj, CHKO Jizerské hory, CHKO Lužické hory

5 Obyvatelstvo

6 Krajským městem je Liberec. V kraji výrazně převažuje městské obyvatelstvo (80%). Mezi známá města patří Jablonec nad Nisou, Česká Lípa a Turnov.

7 Hospodářství V kraji se těží sklářské písky, na jejich těžbu navazuje sklářská výroba (např. Kamenický Šenov, Nový Bor). Jablonec nad Nisou je známý výrobou skleněných šperků – bižuterie. Nejvýznamnějším odvětvím je strojírenství – např. výroba železničních vagonů v České Lípě. Velký význam má cestovní ruch.

8 Zajímavosti CHKO Český ráj s pískovcovými skalními městy. Zřícenina hradu Trosky, hrad Bezděz, zámky Frýdlant, Hrubá Skála, Sychrov a Hrubý Rohozec. Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou. Jizerské hory, Krkonoše, Máchovo jezero, Ralsko, Panská skála u Kamenického Šenova.

9 Na následujících snímcích urči názvy vyobrazených památek a zajímavostí Libereckého kraje

10 Radnice v Liberci Chrám sv. Františka v Turnově Zámek Doksy

11 Hrad Bezděz Hrad Pernštejn Hrad Bouzov

12 Zřícenina hradu Buchlov Zřícenina hradu Trosky Zřícenina hradu Rabí

13 Zámek Opočno Zámek Nové Hrady Zámek Frýdlant

14 Zámek Telč Zámek Hrubá Skála Zámek Sychrov

15 Zámek Valtice Zámek Hrubá Skála Zámek Hrubý Rohozec

16 Zámek Sychrov Zámek Buchlovice Zámek Velké Losiny

17 Praděd Ještěd Velká Javořina

18 Ralsko Kozákov Smrk

19 Vodní nádrž Bedřichov Máchovo jezero Novozámecký rybník

20 Zlatý vrch Dívčí kameny Panská skála u Kamenického Šenova

21 Konec prezentace!

22 Toto není správná odpověď. Zkus to znovu!


Stáhnout ppt "Liberecký kraj. Základní údaje Liberecký kraj je oblíbeným cílem turistů především díky krásám oblasti Českého ráje, Jizerských hor a Krkonoš. Známý je."

Podobné prezentace


Reklamy Google