Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vyjádření možnosti/pravděpodobnosti pomocí may, might, could, will Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vyjádření možnosti/pravděpodobnosti pomocí may, might, could, will Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné."— Transkript prezentace:

1 Vyjádření možnosti/pravděpodobnosti pomocí may, might, could, will Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedogických pracovníků (NÚV).

2 Vyjádření možnosti/pravděpodobnosti Vyjadřujeme-li názor na to, co se v budoucnu odehraje, používáme spojení will/won´t a infinitivu. Jestli-že si nejsme jisti, můžeme použít slovesa may, might, could (pro přítomnost a budoucnost).

3 may / might / could I may (not) go to Spain on holiday next year. They might (not) be at home tonight. They could open a new shop tomorrow. Zápor může být vyjádřen jen u may/might nikoli však u could. She could not be at home now.

4 May (not), might (not), could používáme pro děje, které považujeme za možné, uskutečnitelné 1) v přítomnosti She might be at home now. They might be sleeping. It´s late. (právě odehrávající se děj) He could speak other languages. 2) v budoucnosti She might be at home tomorrow. They may arrive next week.

5 will / won´t Používáme jen k vyjádření pravděpodobnosti v budoucnosti. He will probably pass the exam. I think they won´t sleep well.

6 ?

7 Translate 1) Možná se uvidíme večer. 2) Snad se mu to bude líbit. 3) Doufám, že mi brzy zavolá. 4) Mohl by být doma, protože není ve škole. 5) Jestli se jedná o akční film, asi se jí to nebude líbit. 6) Je pěkně, mohli bychom prodat hodně zmrzliny. 7) To asi nebude těžké. 8) Možná se vrátíme pozdě.

8 Solution: 1) We may see in the evening. 2) He might like it. 3) I hope he will call me soon. 4) He could be at home because he isn´t at school. 5) If it is an action film, she might not like it. 6) It´s a nice weather, we could sell a lot of ice cream. 7) It might not be difficult. 8) We may come back late.


Stáhnout ppt "Vyjádření možnosti/pravděpodobnosti pomocí may, might, could, will Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné."

Podobné prezentace


Reklamy Google