Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Móda 2. poloviny 20. století. Datum: 15. 2. 2014 Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0731 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_139 Jméno.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Móda 2. poloviny 20. století. Datum: 15. 2. 2014 Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0731 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_139 Jméno."— Transkript prezentace:

1 Móda 2. poloviny 20. století

2 Datum: 15. 2. 2014 Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0731 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_139 Jméno autora: Mgr. A. Miloslava Svobodová Název práce: Historie odívání – Móda 2. poloviny 20. století Předmět: Navrhování Ročník: 3. Časová dotace: 45 minut Vzdělávací cíl: seznámení s historií odívání v období 2. poloviny 20. století a oděvními prvky a siluetami typickými pro toto období Pomůcky: PC Poznámka: Tento materiál je součástí tematického balíčku realistické studie a základy navrhování Inovace: Mezipředmětové vztahy – Modelování, PCV, Konstrukce střihů - zapojení audiovizuální techniky do výuky – popis daného historického období z hlediska vývoje oděvu, materiálu, oděvních prvků a siluet. Téma obsahuje zadání úkolu, kde si žáci vyzkouší přenést inspiraci historickým oděvem do nové podoby.

3 Autor kresby: Mgr.A. Miloslava Svobodová

4 MÓDA 60. LET 0 Móda šedesátých let byla ovlivněna také sociální situací, kdy společnost žila popem, hlavním tématem byl let člověka na Měsíc a mladí si s radostí užívali sexuální revoluce. Určitou roli hrála i politika, především kontroverzní válka ve Vietnamu nebo boj za lidská práva. 0 Hlavním cílem tohoto desetiletí bylo šokovat. A kde jinde jít tvrdě proti proudu než v multikulturním Londýně. Oproti tomu taková Francie si zachovala svou vznešenost a honosnou módu, tím ale u mladých módních "revolucionářů" samozřejmě nemohla uspět, a tak zaznamenala úpadek.

5 0 Snad největším idolem doby je vychrtlá a rozpustilá modelka Twiggy s obzvlášť dívčím vzhledem. Své dlouhé štíhlé nohy zdůrazňovala díky nové revoluční délce sukní -mini. Kdo byl však jejím prvním návrhářem není jasné. Ženy by své oblíbené mini určitě raději připsaly Mary Quantové, je ale stejně tak možné, že tento skvělý "vynález" vypustil do světa Pařížan Courréges. 0 ● Díky své toleranci a uvolněné atmosféře přebírá hlavní roli Londýn, kde se mísí všemožné styly a kultury. Obrovský vliv mají muzikanti a to především legendární Beatles nebo Rolling Stones v čele s charizmatickým Mickem Jaggerem. Díky těmto skupinám nastal velký boom v pánské módě. Ten byl ovšem největší aţ v 70. letech díky hnutí glam, kterému dal vzniknout David Bowie se svými odbarvenými vlasy, nalíčením, třpytkami a botami na podpatcích. 0 ● Je rok 1967 a v Británii je konečně povolena homosexualita a ovzduší tak připomíná období pohodových 20. let. Na ulicích vídáme odvážné a výstřední oblečení s pop-artovými potisky Vzniká tzv. unisex, což znamená stejné prvky v oblečení pro muže a ženy, a je pravda, že v 60. letech mnohdy ani nepoznáte, zda se jedná o muže či ženu.

6 0 ● Nejsilnějším stylem ulice, který se však zrodil nejdříve v salónech, bylo hnutí hippies. 0 ● Typickými prvky jsou čelenky, džíny do zvonu, květinové výšivky, indiánské peleríny, šperky i pro muže, etno prvky, odhalené části těla a průsvitné materiály. Členové hnutí vyznávali magické kulty a mimosmyslové vnímání. Jejich slogan "Make peace, not war" poukazoval na délku války ve Vietnamu. Věřili, že "láskou lze spasit svět". 0 ● A ještě pár slov o (nejen) tehdejších módních tvůrcích: Mary Quantová vynalezla kromě možné minisukně i kalhotový kostým a byla oblíbená i revolučním užívání materiálu. Na scénu nastupuje Yves Saint Laurent, který se ujímá vedení salónu po smrti Diora. V Paříži byl ale nepochopený, a tak ji opustil. Po svém návratu bylo jeho místo nezákonně zabráno Marcem Bohanem a Y. S. Laurent se rozhodl otevřít vlastní modelový dům. Už jako mladý byl velmi talentovaný a měl před sebou vskutku zářivou budoucnost.

7 0 Pierre Cardin jako jeden z prvních rád experimentuje s materiálem. Originální Paco Rabanne zhotovuje své šaty zase z materiálů přímo neoděvních. Legendární jsou jeho modely z kovových plíšků, plastů, plexiskla a podobně. Itálie je nadobro uznávaná a chce tvořit i svůj vlastní rukopis. Typický je důraz na materiál. Centrem je Řím, Florencie a Milán. 0 ● Právě tohle desetiletí zaznamenalo na módním poli vcelku slušné vlnobití. Styl rockerů byl v přímém protikladu s hnutím hippies a do takových vln se jen tak mimochodem přimotalo výstřední oblečení s pop-artovými potisky či tzv. unisex móda. 0 ● Počátkem revolučního období vzniká ve Velké Británii výrazná nekonformní subkultura Rockers. Nejvíc fanoušků posbírala v průmyslových oblastech, například okolí Liverpoolu, ale i v malých městech a na venkově. Inspiraci hledali v rock’n’rollu a populárních amerických filmech. A z takového spojení nemohl vzejít žádný nudný, nenápadný styl. Kožená motorkářská bunda s cvočky a popsaná nápisy, džíny a nezbytné motorkářské boty, to byli rockers. 0 Tzv. Mods nebo-li Modernisté se slabostí pro soulovou hudbu se stali jejich úhlavními nepřáteli. Styl mods považovali za příliš zženštělí vyznačující se hlavně krátkými vlasy a drahými obleky. Násilné střety mezi těmito dvěma subkulturami byly hlavně počátkem 60. let. V následujících letech většina mods odešla k hippies. Ti zbylí vytvořili tzv. Hard Mods, kde uhlazený vzhled vyměnili za džíny, kostkované košile a těžké pracovní boty.

8 0 Hnutí hippies. Nepřehlédnutelní byli svým stylem oblékání, čelenky (látkové, šátkové, plastové nebo ručně vyšívané), džíny do zvonu, květinové výšivky, indiánské peleríny, průsvitné materiály a hlavně výrazné doplňky. Šperky nosili i muži a pro obě pohlaví platily tři základní pravidla velikost, barevnost a výstřednost. Členové hnutí vyznávali magické kulty, mimosmyslové vnímání, volnou lásku a psychedelické drogy v čele s LSD. A když se tahle jedna velká překombinovaná výzdoba kolem odzdobí, zůstanou nezaměnitelné módní prvky, které se neustále s menšími či většími obměnami vracejí na přehlídková mola. 0 ● Skinheads - stavějící se proti měšťáctví, konformismu a samozřejmě hippies. Nosili těžké pracovní boty, seprané levisky, košile značky Ben Sherman a nezbytný krátký sestřih. 0 Se sexuální revolucí, bojem za lidská práva a dalšími společenskými změnami se začíná do módních stylů vkrádat nový prvek, čím víc šokuješ, tím víc budeš vidět. Důležité bylo ukázat svou kreativitu. V 60. letech se někteří umělci úspěšně pokusili o provázání umění se světem módy. Vzešel z toho styl op-art (optické umění), tedy odvětví geometrické abstrakce.

9 0 Ikonou 60. let se stala průsvitná, rozpustilá a okatá Twiggy, která spustila lavinu vyhublých modelek. Její dlouhé štíhlé nohy proslavily minisukni od Mary Quantové. 0 ● Ovšem nejzajímavějším a nejvýraznějším módním návrhářem té doby byl bezesporu Paco Rabonne, původním povoláním architekt. Získal pověst muže, který dokáže vytvořit fascinující model ze všeho, co mu přijde pod ruku a to z plastů, kovů, papíru, zrcátek, kovových kroužků, ale i sladké smyslné čokolády. 0 Velký dík mu také patří za to, že v 70. letech prolomil jedno z tabu a to, když se na jeho přehlídkách začaly objevovat modelky tmavé pleti. Tempo neudávali jen návrháři a modelky, ale i populární herečky, herci a zpěváci. Ani srdcem módy už netepe jen jedno místo a to Paříž, ale i Londýn a Řím, na který se pozvolna tlačí Florencie a Miláno.

10 MÓDA 70. LET 0 Haute couture se nachází v totálním úpadku, kdežto na povrch se nyní derou výrobci konfekcí a pret-á-porter a najímají si své vlastní stylisty. Sedmdesátá léta jsou jakýmsi "obdobím bez vkusu", což se jim dlouho vyčítalo. Na ulici to opět vře a rodí se nové styly -"glamrock", hýřící těmi nejbizarnějšími výstřednostmi; černošská výsada "funky" plná výrazného a eroticky laděného odívání zdůrazňující osobní úspěch; anarchistický "punk", jehož znamením je potrhané oblečení plné cvočků, barevné číro na hlavě a především heslo No future (Není budoucnost) nebo "b-boys" typické pro hip hop, graffiti a tanečníky break-dance… 0 Móda je zachvácena stylem "disco" - užívá fluorescenční barvy, bláznivé módní doplňky, dresy, body, upnuté legíny a na světě se zjevuje tzv. antimóda. Velký vliv má etno a afro účesy.

11 0 Jedním z japonských návrhářů byl Issey Miyake, jehož vzorem byl psychedelický Londýn. V tvorbě se vracel k Japonsku -textiliemi, vzory… Používal četné vizuální efekty, např. zmačkal a skládal látky a všemožně s nimi experimentoval. Dalším talentovaným a oblíbeným Japoncem byl Kansai Yamamoto se svými výšivkami a tisky. Jedním z nejznámějších tvůrců z této země byl a je Kenzo Takada. Do šedých a smutných ulic přinesl pestrobarevnost a výstřednost. 0 ● V ostatním světě vládla svými elegantními a funkčními úplety v tlumených barvách (jako šedá a béžová) Sonia Rykiel. Rebelkou mezi módními tvůrci byla Vivienne Westwood. Ta se snažila šokovat a provokovat, co to šlo. Známé jsou její trička s potiskem porno obrázků, obojky a kožené obleky ve stylu punku. Giorgio Armani byl pravým opakem ke svému krajanovi Versacemu. Zženštil pánskou módu deformací sak. Američan Calvin Klein šokoval svými kontroverzními reklamami. Navrhoval hlavně sportovní módu a vynalezl nový střih džín těsně obepínajících nohy.

12 0 Je jasné, že móda ulice velice silně zasahuje do tvorby předních světových návrhářů, kteří se jí nechávají často inspirovat. 0 ● V doplňcích se stále objevují boty na platformě, korále, náramky, mohutné prsteny, výšivky, květiny, šátky, změna však nastává u slunečních brýlí. Platí heslo čím větší, tím lepší. Silnější obroučky a velká skla brýlí hrají prim. Co se týče oblečení, stále se minisukně těší neklesající popularitě, i když ve druhé polovině sedmdesátých let se začínají sukně opět prodlužovat a hitem se stává áčkový střih s délkou na kolena. 0 ● V materiálech nastala nadvláda džínoviny. Největší zisk v polovině 70. let přinesly džíny značce Calvin Klein, ale z drsné bavlny, tedy džínoviny, se šily i košile, vesty, saka, kabáty, pásky, boty, klobouky, … 0 0 ● Hippies propagovali etnomódu a její některé prvky převzaly i jiné styly, ale i módní návrháři heute couture, například korálkové či vyšívané aplikace na oblečení, velké květinové vzory, batiku, ale i pověstnou papouščí barevnost.

13 0 Současně s etno stylem se začal rozvíjet i romantický retro styl, který čerpal hlavně z třicátých a čtyřicátých let. Proto se na scéně objevují šaty maxi délky, květinových vzorů s řasením či lemováním a s tunýlkem v pase nebo koženým, pleteným či háčkovaným páskem. Západní Evropa prahla po přírodních látkách, jako len, žerzej, šifon, satén, hedvábí, lehké úplety, bavlna, … Zatímco v Československu byla sháňka po lurexu, krimplenu a podobných neodolatelných materiálech. Vlivem tehdejšího režimu se k nám navíc módní trendy dostávaly se zpožděním nebo naši zem minuly. 0 ● Rokem 1970 zahájila milovnice punku a výstřednosti provoz svého butiku s názvem Let it Rock v Londýně na Kings Road 430. Inspiraci hledala v nejrůznějších punkových klubech a barech. Tehdy se obchod zaměřoval na rockovou módu, kde bylo k dostání originální kožené oblečení vyzdobené řetězy, zipy, tričky se slogany nebo pornografickými obrázky. O čtyři roky později byl obchod přejmenován na Sex a hlavní tvorbou se stalo oblečení, které dosud bylo uzavřeno ve fetiš a SM scéně. A tak vznikla v podání Vivienne Westwood tzv. antimóda. Čerpala ze všeho, co bylo všeobecně společností považováno za nevkusné a dekadentní, fetišistické oblečení, potrhaná trička a džíny spojené spínacími špendlíky a doplněné o nášivky a placky, které měly za úkol co nejvíce šokovat své okolí.

14 MÓDA 80. LET 0 Pro tuto dekádu jsou typické až jevištní balonové sukně a přehnaně velká ramena symbolizující nenasytnost. V podstatě jsou tu neomezené možnosti, nosilo se opravdu vše možné i nemožné. Toto období se leskne slávou a úspěchy a do všeho mluví peníze. Móda je divoká, s erotickým nábojem a minimalistická. 0 Jedním z nejvýznamnějších návrhářů Francie (nejen) 80. let je Jean Paul Gaultier. Zavedl do módy např. sukně pro muže. Hraje si s oblečením a ukazuje v něm svůj smysl pro humor. Proslavily ho i kuželové podprsenky a korzety pro výstřední zpěvačku Madonnu. 0 Christian Lacroix pracoval nejdříve pro Patoua, poté si založil vlastní modelový dům v Paříži v roce 1985. Vyznačoval se barokními vlivy, zvláštní barevností a hrou s materiálem - vyšívání, sešívání…

15 0 Giorgio Armani byl pánem sak. Ta pánská byla uvolněná, zatímco do dámských přinesl silně maskulinní prvky, ostré tvarování a předimenzovaná ramena. 0 Japonka Rei Kawakubo pobuřovala svými roztrhanými modely a rubáši s dírami. Nesnášela dokonalost a milovala černou barvu. Zastávala se stylů ostatních japonských návrhářů. 0 Domenico Dolce a Stefan Gabbana úchvatně černobíle zobrazili minulost Itálie, mafiány, sicilské vdovy, gangstery a získali si tím i Madonnu. 0 Jedním z vůbec největších jmen světového návrhářství je Gianni Versace. Kombinoval vkus a naprostý kýč. Co bylo původně skandální, to se stalo jeho rukopisem. Svou inspiraci nacházel v postavě prostitutky -vytáhl ji do prostředí haute couture a obdivoval její ženskost. Versace netvořil pro střední vrstvy, patřil mezi vysokou společnost.

16 0 Móda 80. let přinesla zajímavé prvky vycházející z japonských tradic a s nimi dorazila touha míchat oděvy odlišných kultur a dokonce dostal u módních návrhářů šanci i safari styl. Jenže žádnému stylu tohoto desetiletí se nepodařilo přebít nablýskanost, fosforeskující barvitost a mohutné všudypřítomné vycpávky. 0 Módní mola i ulice zaplavil kýč a nevkus a to, že osmdesátá léta právě zaútočila na dámské šatníky v plné síle, je předzvěstí přechodu k umírněné jednoduchosti. Historie módy vždy probíhala podle stejné křivky, přepych střídal střízlivost, přeplácanost zase jednoduchost. Typické balónovité sukně, vycpávky v ramenou, geometrické vzory, plísňáky, mrkváče či kanárkovité legíny v lesklé úpravě. 0 ● Světové žebříčky hitparád ovládlo disco se třpytivými flitry na minisukních, šatech, trikách, doplněných o nezbytné neonové barvy s výrazným líčením a korunou byla trvalá, které neunikla snad jediná hlava.

17 MÓDA 90. LET 0 Důležitým vlivem bylo otevření hranic mezi Západem a Východem, což značně přispělo k rozvoji módy na Východě a naopak se vnesly nové inspirace do módy západní. 0 Naprostým fenoménem se v tomto období stávají topmodelky, které patří mezi jedny z nejbohatších a nejobdivovanějších lidí světa, např. Cindy Crawford, Claudia Schiffer, Naomi Campbell nebo Linda Evangelista. Přítomnost topmodelek byla žádaná na každé důležitější akci. 0 Svět zachvátila reklama a tomu se musejí podřizovat i návrháři. Už nejde jen o jejich šaty; aby se udrželi, museli se ukazovat vždy a všude, kde jen bylo možné -pokud možno ve společnosti krásných žen a mužů. 0 Móda začíná být inspirována pouličním stylem grunge -po vzoru legendárních kapel jako Nirvana, Alice in Chains, Pearl Jam nebo Soundgarden se mladí oblékají do poničeného, vytahaného a vybledlého oblečení.

18 0 Idolem se stávají vychrtlé modelky (Kate Moss) a to je jedna z hlavních příčin stále aktuálních problémů s rozšiřující se anorexií. 0 ● Belgičan Martin Margiela užíval výhradně recyklované textilie a tvořil "nedokonalou" módu. Jako první se na jeho molu objevily bledé modelky, které vypadaly jako výrostci z příměstských slumů. Díky Calvinu Kleinovi a Donně Karan se stalo tetování a piercing hitem a neodmyslitelným módním doplňkem. Zanedlouho však móda bledých a "nehezkých" modelek odezněla a na mola se vracely krásné ženy a vyzývavá móda. Opět se setkáváme s retro styly, návraty k dávné minulosti až k usedlým 50. létům -to ale moderní ženy odmítaly nosit. "Nová žena" se dělila do tří skupin: moderní, exotická a sportovní. Každý si vybral podle svého, jednotný styl zkrátka neexistuje. 0 ● Do popředí se dostávají tři velmi talentovaní Britové: John Galliano, Stella McCartney a Alexandr McQueen.

19 0 Na první pohled se může zdát, že 90. léta už nemají v módě co nabídnout. Žádný styl nebyl dominantní. V nedohlednu byl i jasný charakteristický prvek. 90. léta přinesla mnohoznačnost a nejednotnost. Vlivů a podnětů přicházelo do módy tolik, že se zvýšil zájem o módní návrháře, co ohromí, oslní a šokují. 0 0 ● V polovině 80. let se ve Washingtonu zrodil grunge, pohybující se na pomezí hardrocku a alternativního rocku. Po smrti Kurta Cobaina v roce 1994 začíná žánr pohasínat a s ním mizí i typický styl oblékání, mezi jehož hlavní znaky patřila obliba starého oblečení, flanelových kostkovaných košil, roztrhaných džínů a tenisek Converse. 0 0 ● Ekologie začíná pomalu nabývat na síle a ekologické materiály pozvolna prosakují i do módy 0 ● 90. léta jsou plná slavných jmen návrhářů, kteří dávají možnost vybrat si svůj jedinečný styl.

20 Zadání úkolu: Vyberte si jedno desetiletí jako hlavní inspiraci oděvní kolekce a vytvořte návrhy na toto téma. Použitá literatura: Století módy, Charlotte Seelingová, ISBN80-7209-247-2 Slovart s.r.o. 2000


Stáhnout ppt "Móda 2. poloviny 20. století. Datum: 15. 2. 2014 Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0731 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_139 Jméno."

Podobné prezentace


Reklamy Google