Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.3.12 Gulliverovy cesty Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.3.12 Gulliverovy cesty Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo."— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.3.12 Gulliverovy cesty Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3577 Anotace: Prezentace seznamuje s cestopisem. Zaměřuje se na fiktivní cestopis Gulliverovy cesty a objasňuje na něm pojem utopie. Součástí je křížovka a otázky k textu. Obsahuje animace, je určena pro práci s projektorem.

2  prozaický žánr, který se pohybuje mezi literaturou dokumentární a uměleckou  jde o popis autorovy cesty  přináší zeměpisné poznatky i zážitky z cizího prostředí (jiné kultury)  může být pravdivý i zcela smyšlený Autoři: Marco Polo Jonathan Swift Emil Holub Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund

3  anglický spisovatel a satirik  živil se jako kněz  autor slavného fantastického cestopisu Gulliverovy cesty Když se na světě objeví opravdový génius, pozná se podle toho znamení, že se všichni hlupci proti němu spolčí.

4 parodie na cestopisy kritika společnosti

5 Kniha je rozdělena do čtyř kapitol = čtyři fantastické ostrovy. 1. ostrov liliputů 2. mezi obry

6 3. létající ostrov Laputa 4. u Hvajninimů

7 Četba ukázky – Čítanka, str. 127.

8  země ušlechtilých koní je obrazem ideálního státu = utopie  Co obdivuje Gulliver v povaze Hvajninimů?  Vyhledejte, jak H. vychovávali svá hříbata. Byli byste s takovouto výchovou spokojeni?  Co vedlo autora k tomu, že Jahuům přisoudil podobu primitivních lidí?  Jak byste se jako návštěvníci ostrova pokusili ovlivnit názory H. na škodlivost citu v mezilidských vztazích? vylušti v křížovce

9 H P B C I L JAH U OVÉ PŘÁ T ELSTVÍ BLAH O RODÍ P RÁCI TŘ I LASIC E Hledej odpovědi v textu: 6. Zvíře, které Jahuové loví.5. Kolik let strávil Gulliver na ostrově? 4. K čemu Hvajninimové využívají Jahuy? 3. Oslovení Gulliverova pána – Jeho... 2. Jedna z ctností Hvajninimů.1. Tvorové podobní lidem.

10 GRANDVILLE. Wikipedia.cz [online]. [cit. 6.3.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Gulliver_u_Hvajninim%C5%AF_- _Grandville.jpg RHEAD, Louis. Wikipedia.cz [online]. [cit. 6.3.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gulliver%27s_Travel.jpg?uselang=cs NEUVEDEN. Wikipedia.cz [online]. [cit. 6.3.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jonathan_swift.jpg NEUVEDEN. Wikipedia.cz [online]. [cit. 6.3.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Gullivers_travels.jpg GRANDVILLE. Wikipedia.cz [online]. [cit. 6.3.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Laputa_-_Grandville.jpg

11 GILLRAY, James. Wikipedia.cz [online]. [cit. 6.3.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:The_king_of_Brobdingnag_and_Gulliver.jpg?uselang=cs GRANDVILLE. Wikipedia.cz [online]. [cit. 6.3.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Gulliver_u_Hvajninim%C5%AF_- _Grandville.jpg GILPIN, Sawrey. Wikipedia.cz [online]. [cit. 6.3.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gulliver-taking-his-final-leave-of-the-land- of-the-houyhnhnms-sawrey-gilpin.jpg?uselang=cs ilustrace klipart www.office.microsoft.com


Stáhnout ppt "Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.3.12 Gulliverovy cesty Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo."

Podobné prezentace


Reklamy Google