Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SSSPPU Co je to Internet Jestlipak víme, jak vlastně přišel Internet na svět a „dospěl" až k dnešní podobě?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SSSPPU Co je to Internet Jestlipak víme, jak vlastně přišel Internet na svět a „dospěl" až k dnešní podobě?"— Transkript prezentace:

1

2

3 SSSPPU

4 Co je to Internet Jestlipak víme, jak vlastně přišel Internet na svět a „dospěl" až k dnešní podobě?

5 BYLO TO TAK V říjnu 1957 vypustil Sovětský Svaz první umělou družici země „Sputnik". Spojené Státy zachvátila velká panika. Do této doby totiž všichni věřili, že USA jsou tou vůdčí zemí s nejvyspělejší technologii na světě. O SSSR se předpokládalo, že to je sice velká a silná země, ale se zastaralou technologií, která se ve vědě a technologii nemůže rovnat USA. Vypuštění Sputniku způsobilo, najednou byly Spojené Státy „druhořadou zemí" a jak vládní činitelé, tak i ostatní lidé si již s hrůzou představovali, jak na ně padají sovětské jaderné bomby z „nedostupných satelitů". V říjnu 1957 vypustil Sovětský Svaz první umělou družici země „Sputnik". Spojené Státy zachvátila velká panika. Do této doby totiž všichni věřili, že USA jsou tou vůdčí zemí s nejvyspělejší technologii na světě. O SSSR se předpokládalo, že to je sice velká a silná země, ale se zastaralou technologií, která se ve vědě a technologii nemůže rovnat USA. Vypuštění Sputniku způsobilo, najednou byly Spojené Státy „druhořadou zemí" a jak vládní činitelé, tak i ostatní lidé si již s hrůzou představovali, jak na ně padají sovětské jaderné bomby z „nedostupných satelitů".

6 Něco se stalo a muselo to přijít velmi rychle. V následujícím roce, dostalo „Americké Oddělení Obrany, tvořené „ARPA" (Advanced Research Projects Agency) řadu specifických úkolů s cílem obnovit vůdčí postavení USA ve vědě a technologii, zejména ve vojenských oborech. V následujícím roce, dostalo „Americké Oddělení Obrany, tvořené „ARPA" (Advanced Research Projects Agency) řadu specifických úkolů s cílem obnovit vůdčí postavení USA ve vědě a technologii, zejména ve vojenských oborech.

7 A DÁLE V roce 1962, „vládní" poradní středisko RAND, bylo pověřeno Vrchním velením leteckých sil USA, zahájit výzkum s cílem - zabezpečit SPOJENÍ mezi vojenskými útvary armády USA za předpokladu, že po atomových úderech budou stávající komunikační prostředky zničeny. V roce 1962, „vládní" poradní středisko RAND, bylo pověřeno Vrchním velením leteckých sil USA, zahájit výzkum s cílem - zabezpečit SPOJENÍ mezi vojenskými útvary armády USA za předpokladu, že po atomových úderech budou stávající komunikační prostředky zničeny.

8 Zdá se Vám to paranoidní? Je nutno si uvědomit, že toto bylo v období „Studené války", kde obě strany udržovaly obrovské vojenské prostředky v neustálé pohotovosti. Denně bylo ve vzduchu, na moři, pod vodou, bezpočet válečných prostředků obtěžkaných raketami s atomovou hlavicí, nehledě na tisíce těchto raket v utajených podzemních krytech. Je nutno si uvědomit, že toto bylo v období „Studené války", kde obě strany udržovaly obrovské vojenské prostředky v neustálé pohotovosti. Denně bylo ve vzduchu, na moři, pod vodou, bezpočet válečných prostředků obtěžkaných raketami s atomovou hlavicí, nehledě na tisíce těchto raket v utajených podzemních krytech.

9 PŘED ARPANETEM V roce 1964 ukončila Korporace RAND svůj výzkum a představila decentralizovanou „síť" výkonných počítačů, které by spojily vojenská velitelská stanoviště a předávaly mezi sebou potřebné zprávy. Protože celý systém byl od začátku koncipován bez nějakého „centrálního" zdroje, nepřítel se nemohl zaměřit na nějakou specifickou oblast a zlikvidovat celý systém. V roce 1964 ukončila Korporace RAND svůj výzkum a představila decentralizovanou „síť" výkonných počítačů, které by spojily vojenská velitelská stanoviště a předávaly mezi sebou potřebné zprávy. Protože celý systém byl od začátku koncipován bez nějakého „centrálního" zdroje, nepřítel se nemohl zaměřit na nějakou specifickou oblast a zlikvidovat celý systém.

10 ARPANET První „uzlový" počítač schopný přenášet informace byl připraven v záři 1969 na Kalifornské Univerzitě v Los Angeles (UCLA) a v prosinci téhož roku byly vybudovány další tři „uzly" a to u SRI, dále na Univerzitě v Santa Barbaře (Kalifornie) a na Univerzitě v Utahu. Tato první počítačová síť byla pojmenována ARPANET, protože jejím sponzorem bylo Hlavní velitelství armády USA – „PENTAGON". První „uzlový" počítač schopný přenášet informace byl připraven v záři 1969 na Kalifornské Univerzitě v Los Angeles (UCLA) a v prosinci téhož roku byly vybudovány další tři „uzly" a to u SRI, dále na Univerzitě v Santa Barbaře (Kalifornie) a na Univerzitě v Utahu. Tato první počítačová síť byla pojmenována ARPANET, protože jejím sponzorem bylo Hlavní velitelství armády USA – „PENTAGON".

11 VÝVOJ V roce 1972 bylo na tomto internetu napojeno V roce 1972 bylo na tomto internetu napojeno pouhých 23 počítačů, ale stalo se něco velmi důležité. pouhých 23 počítačů, ale stalo se něco velmi důležité. Ray TOMLINSON od BBN vytvořil úplně první emailový program. Ray TOMLINSON od BBN vytvořil úplně první emailový program. Je nutné tomu porozumět. Federálně subvencovaný systém ARPANET byl navržen jako komunikační systém pro zasílání jedině vědeckých informací (mezi univerzitami) a komunikační Je nutné tomu porozumět. Federálně subvencovaný systém ARPANET byl navržen jako komunikační systém pro zasílání jedině vědeckých informací (mezi univerzitami) a komunikační systém mezi vojenskými velitelstvími v případě systém mezi vojenskými velitelstvími v případě atomové války. atomové války. BBN-rozhlas BBN-rozhlas

12 UŽ TO BYL INTERNET Ačkoliv termín „Internet" byl prvně použit již ve vědecké práci zpracované Vint CERFem a Bobem KAHNem již v roce 1974, až do roku 1982 to nebyl Internet tak jak ho známe. To byl rok, kdy Vint Cerf a Bob Kahn zdokonalili počítačový jazyk známý jako "TCP/IP". Ačkoliv termín „Internet" byl prvně použit již ve vědecké práci zpracované Vint CERFem a Bobem KAHNem již v roce 1974, až do roku 1982 to nebyl Internet tak jak ho známe. To byl rok, kdy Vint Cerf a Bob Kahn zdokonalili počítačový jazyk známý jako "TCP/IP". V lednu následujícího roku, již všechny počítače propojené na ARPANETU začaly používat TCP/IP, čímž vzniká možnost, aby volné spojení sítě, která tvořila ARPANET, mohlo být soudržně a spolehlivě propojeno na síť TRUE "Inter"-net. V lednu následujícího roku, již všechny počítače propojené na ARPANETU začaly používat TCP/IP, čímž vzniká možnost, aby volné spojení sítě, která tvořila ARPANET, mohlo být soudržně a spolehlivě propojeno na síť TRUE "Inter"-net.

13 VÝVOJ INTERNETU První termín „kybernetický prostor" vytvořil První termín „kybernetický prostor" vytvořil v roce 1984 Wiliam Gibson ve svém vědeckofantastickém románu "Neuromancer". v roce 1984 Wiliam Gibson ve svém vědeckofantastickém románu "Neuromancer". V tomto roce již hostovalo a používalo internet prvních 1.000 počítačů. Ale již v roce 1987 toto číslo vyskočilo na více než 28.000. To bylo období, kdy výrobci počítačů v USA dodali na trh množství relativně levných osobních počítačů. Toto dalo skutečný popud k rozmachu Internetu. Tento nový komunikační systém přestal být výsadou Univerzit, armády a několika velkých společností a nastalo období, kdy i průměrné společnosti, nebo jednotlivci se začali připojovat k Internetu. V tomto roce již hostovalo a používalo internet prvních 1.000 počítačů. Ale již v roce 1987 toto číslo vyskočilo na více než 28.000. To bylo období, kdy výrobci počítačů v USA dodali na trh množství relativně levných osobních počítačů. Toto dalo skutečný popud k rozmachu Internetu. Tento nový komunikační systém přestal být výsadou Univerzit, armády a několika velkých společností a nastalo období, kdy i průměrné společnosti, nebo jednotlivci se začali připojovat k Internetu.

14 VÝVOJ INTERNETU ARPANET byl oficiálně uzavřen v roce 1990 a věřte nebo ne, NIKDO si toho ani nevšiml. V tom čase veškeré povinnosti Arpanetu převzal INTERNET. ARPANET byl oficiálně uzavřen v roce 1990 a věřte nebo ne, NIKDO si toho ani nevšiml. V tom čase veškeré povinnosti Arpanetu převzal INTERNET. Je nutné rozumět, že i když již šlo o spojení počítačů, to nebyla ještě nějaká "Celosvětová pavučina". Tady je jasný důkaz, že i když se velmi často Internet a Pavučina mnoha lidmi ztotožňují ve skutečnosti je Internet nějaká globální síť počítačů, které mohou mezi sebou komunikovat a Pavučina je pouze část Internetu. Internetová síť může existovat nezávisle na Pavučině, ale Pavučina nemůže existovat bez „sítě". Je nutné rozumět, že i když již šlo o spojení počítačů, to nebyla ještě nějaká "Celosvětová pavučina". Tady je jasný důkaz, že i když se velmi často Internet a Pavučina mnoha lidmi ztotožňují ve skutečnosti je Internet nějaká globální síť počítačů, které mohou mezi sebou komunikovat a Pavučina je pouze část Internetu. Internetová síť může existovat nezávisle na Pavučině, ale Pavučina nemůže existovat bez „sítě".

15 VÝVOJ INTERNETU V roce 1991 švýcarský fyzik Dr. Timothy Berners-Lee, z evropské laboratoře pro jadernou fyziku rozvinul novou a jedinečnou technologii pro distribuci informací na Internetu. Tato technologie dovolila jednotlivým uživatelům připojit se od jednoho dokumentu k jinému použitím „odkazů". Třešničkou na koláčku bylo, že program prvně dovolil přenos nejenom slov, ale i obrazů a zvuku. Ale přesto, že program vyvinutý Dr. Berners-Lee, byl jako budíček, ještě dva roky poté Celosvětová pavučina" využívala pouhé 1% z provozu na Internetu. Pořád ještě chyběl kousek nějaké hádanky jak navigovat Vaši cestu. Jinými slovy chyběl „Prohlížeč". V roce 1991 švýcarský fyzik Dr. Timothy Berners-Lee, z evropské laboratoře pro jadernou fyziku rozvinul novou a jedinečnou technologii pro distribuci informací na Internetu. Tato technologie dovolila jednotlivým uživatelům připojit se od jednoho dokumentu k jinému použitím „odkazů". Třešničkou na koláčku bylo, že program prvně dovolil přenos nejenom slov, ale i obrazů a zvuku. Ale přesto, že program vyvinutý Dr. Berners-Lee, byl jako budíček, ještě dva roky poté Celosvětová pavučina" využívala pouhé 1% z provozu na Internetu. Pořád ještě chyběl kousek nějaké hádanky jak navigovat Vaši cestu. Jinými slovy chyběl „Prohlížeč".

16 SLUŽBA INTERNETU- WWW V roce 1993 Marc Andreesen a skupina studentských programátorů z Národního Centra pro Supercomputing Applications vyvinula první uživatelsky přívětivý prohlížeč pro Celosvětovou Pavučinu (World Wide Web), který nazvali „Mosaic". (O rok později odešel Marc od NCSA vytvořit svou vlastní společnost kterou nazval Netscape Komunikace (Netscape Communications). Toto byl také rok, kdy Národní Vědecká Nadace (National Science Foundation ) připravila Inter- NIC, který až do nedávná byl zodpovědný za přiřazování našich „dotcom" doménových jmen (domain names). V roce 1993 Marc Andreesen a skupina studentských programátorů z Národního Centra pro Supercomputing Applications vyvinula první uživatelsky přívětivý prohlížeč pro Celosvětovou Pavučinu (World Wide Web), který nazvali „Mosaic". (O rok později odešel Marc od NCSA vytvořit svou vlastní společnost kterou nazval Netscape Komunikace (Netscape Communications). Toto byl také rok, kdy Národní Vědecká Nadace (National Science Foundation ) připravila Inter- NIC, který až do nedávná byl zodpovědný za přiřazování našich „dotcom" doménových jmen (domain names).

17 WWW Celosvětová Pavučina (World Wide Web - již víte co to je www.?) je pro výměnu informací, založena na souboru pravidel neboli "protokolech". Tato sbírka pravidel je známá jako „Hyper-Text-Transfer-Protocol" neboli familiárně „HTTP". To vše nám dnes umožňuje prohlížet jednotlivé stránky, vracet se zpět, nebo jít dále, protože Web-prohlížeče, ať již Marc Andreesenův „Netscape", nebo Microsoft-ův Internet Průzkumník, oba rozumí HTTP a dokážou ČÍST stránky na Web- serverech (počítače, které ULOŽÍ jednotlivé stránky). Celosvětová Pavučina (World Wide Web - již víte co to je www.?) je pro výměnu informací, založena na souboru pravidel neboli "protokolech". Tato sbírka pravidel je známá jako „Hyper-Text-Transfer-Protocol" neboli familiárně „HTTP". To vše nám dnes umožňuje prohlížet jednotlivé stránky, vracet se zpět, nebo jít dále, protože Web-prohlížeče, ať již Marc Andreesenův „Netscape", nebo Microsoft-ův Internet Průzkumník, oba rozumí HTTP a dokážou ČÍST stránky na Web- serverech (počítače, které ULOŽÍ jednotlivé stránky). Tyto nové prohlížeče se staly skutečnou "polevou na koláči" pro Světovou Pavučinu, která začala narůstat obrovským tempem 381 TISÍC % ročně. V průběhu dvou dalších let WWW provoz začal být na Internetu dominující a Vy jste si mohli objednat pizzu z nějaké restaurace přes Internet. Nastoupila doba „ELEKTRONICKÉ komerce" ( a hle nastoupila i doba „Nevyžádaného e-mailu!). Tyto nové prohlížeče se staly skutečnou "polevou na koláči" pro Světovou Pavučinu, která začala narůstat obrovským tempem 381 TISÍC % ročně. V průběhu dvou dalších let WWW provoz začal být na Internetu dominující a Vy jste si mohli objednat pizzu z nějaké restaurace přes Internet. Nastoupila doba „ELEKTRONICKÉ komerce" ( a hle nastoupila i doba „Nevyžádaného e-mailu!). V roce 1996 bylo celosvětově asi 45 miliónů uživatelů Internetu. Z toho asi 30 miliónů v USA a Kanadě. V roce 1999 se tento počet uživatelů zvýšil na 150 miliónů a za pouhý jediný rok se tento počet zdvojnásobil na ohromných přes 300 miliónů uživatelů Internetu. V roce 1996 bylo celosvětově asi 45 miliónů uživatelů Internetu. Z toho asi 30 miliónů v USA a Kanadě. V roce 1999 se tento počet uživatelů zvýšil na 150 miliónů a za pouhý jediný rok se tento počet zdvojnásobil na ohromných přes 300 miliónů uživatelů Internetu.

18 INTERNET Za celou dobu 30 let od vzniku komunikačního systému, jako i nápadu pro komunikaci mezi pozůstatky společnosti zdevastované totální atomovou válkou, vyrostl tento systém k mohutné informační „DÁLNICI", na které dnes pracujeme a děti si hrají. Dnes se většina lidí dívá s úctou na Internet, jako na vše znající, hladce fungující a spolehlivé průběžné monstrum, kde lze dělat takřka vše možné ba i nemožné. Za celou dobu 30 let od vzniku komunikačního systému, jako i nápadu pro komunikaci mezi pozůstatky společnosti zdevastované totální atomovou válkou, vyrostl tento systém k mohutné informační „DÁLNICI", na které dnes pracujeme a děti si hrají. Dnes se většina lidí dívá s úctou na Internet, jako na vše znající, hladce fungující a spolehlivé průběžné monstrum, kde lze dělat takřka vše možné ba i nemožné. Ale je toto přesný pohled na Internet a jeho možnosti? Ale je toto přesný pohled na Internet a jeho možnosti?

19 WIFI PŘIPOJENÍ Obr. č.1

20 Co je hotspot? Hotspot je přístupový bod nabízející připojení do internetu přez WiFi. Připojit se dá pomocí PC, notebooku, PDA nebo pomocí mobilního telefonu Hotspot je přístupový bod nabízející připojení do internetu přez WiFi. Připojit se dá pomocí PC, notebooku, PDA nebo pomocí mobilního telefonu

21


Stáhnout ppt "SSSPPU Co je to Internet Jestlipak víme, jak vlastně přišel Internet na svět a „dospěl" až k dnešní podobě?"

Podobné prezentace


Reklamy Google