Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_12 Výkon a příkon Šablona číslo: IXSada číslo: IPořadové číslo DUM: 12 Autor:Mgr. Milan Žižka Název školyZákladní škola Jičín, Husova.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_12 Výkon a příkon Šablona číslo: IXSada číslo: IPořadové číslo DUM: 12 Autor:Mgr. Milan Žižka Název školyZákladní škola Jičín, Husova."— Transkript prezentace:

1 DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_12 Výkon a příkon Šablona číslo: IXSada číslo: IPořadové číslo DUM: 12 Autor:Mgr. Milan Žižka Název školyZákladní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/21.2862 Číslo a název klíčové aktivity3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

2 Anotace: PowerPointová Prezentace určená k prohlubování a upevňování pojmů výkon, příkon a účinnost. Prohlubuje dovednosti řešení fyzikálních úloh a fyzikální myšlení. Druh učebního materiálu Výukový Typická věková skupina13 – 14 let Klíčová slovaVýkon, příkon, ztráty, účinnost.

3 Elektrický výkon značíme P. Je součinem napětí a proudu. P = U. I P – je elektrický výkon ve W U – je elektrické napětí ve V I – je elektrický proud v A Už víme: Jak se značí elektrický výkon? Jak ho vypočítáme? Jakou má jednotku?

4 Příkon a výkon Příkon a výkon jsou fyzikální veličiny, které vyjadřují důležité informace například o strojích, elektrických spotřebičích, dopravních prostředcích apod. Jak spolu souvisí tyto veličiny?

5 Co je příkon? Příkon je množství spotřebované energie za jednotku času Co je výkon? Výkon je množství vykonané práce za jednotku času Výkon je vždy menší než příkon. O co je výkon menší než příkon? O ztráty.

6 Do nádoby přitéká voda Pokud nádoba bude mít další otvor a vodu unikající tímto otvorem nevyužijeme., jsou to ztráty. Část vody využijeme. (To je voda vytékající tímto otvorem.) Čím větším otvorem voda uniká, čím větší jsou ztráty, tím méně vody využijeme. Podobně každý stroj, každé elektrické zařízení, má určité ztráty energie. Čím více energie uniká, čím větší jsou ztráty, tím méně energie využijeme /na práci/. Pro názornost můžeme použít přirovnání k vodě. Ztráty

7 U strojů se část energie vlivem tření, tepelné výměny apod. mění na energii, kterou neumíme využít (například ohřívání okolního vzduchu). To jsou ztráty. ZtrátyVýkon Příkon Proto je výkon vždy menší než příkon. Každý stroj, každé zařízení má ztráty.

8 Účinnost značíme řeckým písmenem eta - . Účinnost je poměr výkonu k příkonu. P v je výkon ve W P p je příkon ve W Účinnost je poměr – nemá jednotku.

9 Poměr vyjde vždy menší než 1 ( vždy jsou ztráty).  1 Účinnost uvádíme většinou v procentech. Když vynásobíme vzniklé číslo stem, dostaneme účinnost v %.

10 Elektromotor v mixéru má příkon 600 W a výkon 480 W. Jakou má účinnost (v procentech)? P p = 600 W P v = 480 W  = ?  = P p : P v  = 480 : 600 = 0,8 0,8. 100 = 80 (%) Účinnost mixéru je 80%.

11 El. průtokový ohřívač má příkon 15 kW a účinnost 85 %. Jaký má ohřívač výkon? P p = 15 kW = 15 000 W  = 85 % P v = ? (W) P v = P p.  P v = 15000. 0,85 P v = 12000 W Výkon ohřívače je 12000 W.

12 Elektromotor má výkon 4 000 W a pracuje s účinností 80 %. Jaký má příkon?  = 80 % P v = 4 000 W P p = ?(W) P p = P v :  P p = 4 000 : 0,8 =5 000(W) Příkon elektromotoru je 5 kW.

13 Výkonu k příkonuPříkonu k výkonuPráce k času Účinnost je poměr

14 Má jednotku JMá jednotku WNemá jednotku Účinnost

15 Účinnost je poměr výkonu k příkonu Účinnost nemá jednotku. Správné odpovědi na otázky z předcházejících stránek.

16 Z toho, co víme o výkonu a příkonu, plyne: Práce je součin výkonu a času. Dodaná energie je součinem příkonu a času. Je zřejmé, že účinnost můžeme vyjádřit i jako poměr vykonané práce a dodané energie. Vyber z následujících dvou vztahů správný vztah pro účinnost. Účinnost je poměr vykonané práce k dodané energii.

17 Přibližná účinnost některých elektrických zařízení: Malou účinnost mají žárovky. Přibližně 10 %. (Nejmenší účinnost mají klasické žárovky.) Topidla mají účinnost kolem 60 %. Největší účinnost mají elektrické stroje- kolem 90 %. Zdroj obrázků: Galerie MS Office: www.office.microsoft.com, 4/2013 www.office.microsoft.com a vlastní práce.


Stáhnout ppt "DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_12 Výkon a příkon Šablona číslo: IXSada číslo: IPořadové číslo DUM: 12 Autor:Mgr. Milan Žižka Název školyZákladní škola Jičín, Husova."

Podobné prezentace


Reklamy Google