Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/02.0010.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/02.0010."— Transkript prezentace:

1 Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/02.0010

2 Netradiční byliny Ing. Miroslav Zifčák

3 Angínovník čínský (Belamcanda chinensis) Mrazuvzdorná, vytrvalá až 1 metr vysoká rostlina původem z Asie. Květenství mají květy oranžové nebo žluté a červeně skvrnité. Sbírá se oddenek nebo list. Droga obsahuje glykosidy (belamcadin, tectoridin), flavonoidy, třísloviny a silice. Žvýkání čerstvého listu může pomoci od angíny nebo jako její prevence. Také je účinný proti chřipce a krčních zánětech. Pomůže také od zahlenění. Pozor, působí mírně toxicky. Žvýkat maximálně půl minuty maximálně 6x denně špičku čerstvých listů.

4 Oddenek působí močopudně. Pomáhá při zácpě, revmatismu, nadýmání. Pije se maximálně 125 ml odvaru 4x denně. http://botanika.wendys.czhttp://www.ireceptar.cz/zahrada/

5 Třapatka nachová (Echinacea purpurea) Vytrvalá, až 1 m vysoká bylina, původem ze Severní Ameriky Tradiční léčivá bylina severoamerických indiánů. Významná medonosná rostlina. Léčivé jsou všechny části rostliny – nať, květ i kořen. Nenáročná na pěstování. Kořen se sklízí na podzim ze 3 až 4-letých rostlin. Listy se sbírají v době květu.

6 Obsahuje estery mastných kyselin, polysacharidy, seskviterpenické alkoholy, dihydroxinardol, silice a třísloviny. Výrazně posiluje funkci imunitního systému Pomáhá desinfikovat nejrůznější viry, bakterie, prvoky a houby. Vnitřně se užívá v době chřipek, nachlazení pro zvýšení imunity. Také pro zvýšení počtu bílých krvinek při ozařování. Kůra by neměla trvat déle než tři týdny či měsíc. Po té alespoň na týden vynechat. Zevně se užívá při popáleninách, křečových žilách, oparech, hemeroidech.

7 http://commons.wikimedia.orghttp://www.diet777.com

8 Pupečník asijský (Gotu Cola) Patří mezi nejvýznačnější léčivé rostliny. Po staletí používaná v asijské medicíně. Původem z tropických oblastí Asie, půdokryvná rostlina. Není mrazuvzdorná, pěstujeme jako pokojovou nebo přenosnou rostlinu. Náročná na bohatou zálivku. Slouží jako prostředek k prodloužení života, posílení imunitního systému, zvýšení inteligence, posílení a uklidnění nervů.

9 Doporučuje se šálek čaje z pupečníku s medem. Přispívá ke zvýšení a posílení fyzických i psychických schopností Účinkuje protizánětlivě, léčí revmatismus a astma. Zabraňuje usazování cholesterolu v cévách a zlepšuje krevní oběh. Prokrvuje mozek. Příznivě ovlivňuje oční sítnici a zmírňuje průběh cukrovky 2.typu. Zevně zvyšuje pružnost kůže, pomáhá k hojení ran a léčbě kožních vředů, zánětu žil, aftů a celulitidy.

10 Zlepšuje mentální funkce, zpomaluje degenerativní změny v mozku. Urychluje rekonstrukci vnitřních tkání a kůže po nemocech a úrazech. Napomáhá zmírňovat bolesti hlavy, pomáhá tělu při zvýšené tělesné teplotě. Pomáhá při poruchách spánku, posiluje paměť, snižuje únavu a depresivní náladu. Pomáhá při léčbě závislostí. Užívá se nálev z čerstvých i sušených listů.

11 Lze popíjet jednou až třikrát denně Kůra by neměla trvat déle než tři týdny. Po té alespoň na týden vynechat. Čerstvé listy je možno přidávat do zeleninových salátů. http://saluteolistica.blogspot.czhttp://yum.am

12 Kalísie voňavá (Callisia fragrans) Tropická až subtropická rostlina. Má ráda teplo a vlhko. Domovem z Jižní a Střední Ameriky. Vytváří boční vzduchové oddenky. Roste ve stínu vysokých stromů. Obsahuje účinné látky flavonoidy kvercetin a kempferol. Dále jsou to fytosteroly, kyselina g-linolenová, vitamíny skupiny B-, vit. C, PP, minerální látky, Ca, železo, chrom, bor, měď a selen. Má široké spektrum léčivostí. Je všestranně léčivá. Hojí rány - pozor nutno vyzkoušet, zda je jedinec alergický.

13 Léčí především rakovinu, cysty, cukrovku, Crohnovu chorobu, slinivku, polypy ve střevech. Alzheimerovu a Parkinsonovu chorobu, astma, arytmii. Léčí žlučové kameny, bradavice. Pomáhá od bolesti hlavy, páteře, kloubů, od pálení žáhy. Posiluje oči. Pro některé jedince může být alergická. Je nutné přísně dodržovat dávkování receptur pro jednotlivé nemoci. K léčbě se používají postranní oddenky ze starších rostlin s nejméně třinácti kolínky nebo list.

14 Vytváří jedinečně léčivé protilátky pokud ji vystavíme stresu. Pokud oddenky odřízneme a vložíme na 14 dní do PE sáčku do ledničky, oddenky začnou produkovat biogenní stimulátory, která zvyšují účinnost léčby. Lze připravit balzám, odvar, mast nebo jen čerstvou šťávu. Účinné látky brání bujení rakovinných buněk. Byly učiněny rozsáhlé studie v Rusku a USA.

15 http://www.novasemena.cz/http://www.jikl.cz

16 Vitánie snodárná (Withania somnifera) Další názvy Indický ženšen, Ašwaganda. Roste v suchých oblastech Afriky a Asie. Keř dosahuje výšky až 1,5 metru. Není mrazuvzdorná. Využívají se hlavně kořeny z alespoň tříleté rostliny. Pravidelné užívání omlazuje a upevňuje zdraví. Obsahuje účinné látky withanolidy. Withanolidy jsou velmi podobné aktivním látkám ženšenu.

17 Stimuluje imunitu kostní dřeně i celého organismu. Snižuje cholesterol. Podporuje množení bílých krvinek. Má pozitivní vliv na mozek a paměť. Má protizánětlivé a antivirózní účinky. Příznivě ovlivňuje plodnost. Snižuje vysoký krevní tlak Mírně toxická - maximální dávka 3-5 g suché drogy. Lze připravovat odvar z celé nadzemní části rostliny. Tinktura se připravuje z kořene alespoň 3 roky staré rostliny.

18 http://www.blog.zahradnictvikruh.cz

19 Šišák bajkalský (Scutellaria Baicalensis L.) Vytrvalá bylina, dorůstá výšky až 50 cm. Původem z východní části Ruska a zabajkalí. Je rozšířen v Číně a Severní Americe. Významná medonosná rostlina Kořen obsahuje vysoké množství flavonoidů - až 35 %. Dále pak betasitosterol, kampesterol, steroly,betasitosterol a kampesterol, organické kyseliny, kyselinu benzoovou a přes čtyřicet flavonových glykosidů. Droga se získává ze 3 až 4-letých rostlin.

20 Příznivě ovlivňuje hepatitidu, hypertenzi, omezuje množení viru HIV. Posiluje imunitu a eliminuje vysoké horečky. Působí protizánětlivě (játra). Několikanásobně silnějsí antioxidant než vitamíny A, C, E. Účinný prot nádorům prostaty, prsu a kůže. Snižuje krevní tlak. Tlumí srdeční aritmii a fibrilace. Snižuje hladinu cholesterolu. Zastavuje krvácení, zklidňuje nervy. Snižuje intenzitu alergických reakcí. Výborný při zánětu zvukovodu.

21 http://www.free-grower.czhttp://www.ekozahradnictvi.cz

22 Ženšen pětilistý (Gynostemma pentphyllum) Jiné názvy Jiaogulan, rostlina dlouhověkosti. Léčivá liána. obsahuje gypenosidy. Je až čtyřikrát účinnější než ženšen pravý. Je silný antioxidant, posiluje imunitu. Reguluje cholesterol, snižuje vysoký tlak a zvyšuje nízký. Výborný harmonizátor celého organismu. Stimuluje funkci jater. Zlepšuje cirkulaci krve v těle. Používá se jako prevence žloutenky, rakoviny, mrtvici, infarktu.

23 Sklízí se listy. Je možné je čerstvé přidat do salátů. Nebo sušené užívat jako čaj (1 list na šálek čaje. maximálně 4 krát denně). http://www.superpotravina.cz http://www.florcenter.cz/news/gynostemma/

24 Zdroje. Vlastní přípravy Děkuji za pozornost.


Stáhnout ppt "Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/02.0010."

Podobné prezentace


Reklamy Google