Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ELEKTROTECHNIKA Strojírenství – 2. ročník OB21-OP-EL-ELT-VAŠ-M-2-017 Synchronní stroje – motor.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ELEKTROTECHNIKA Strojírenství – 2. ročník OB21-OP-EL-ELT-VAŠ-M-2-017 Synchronní stroje – motor."— Transkript prezentace:

1

2 ELEKTROTECHNIKA Strojírenství – 2. ročník OB21-OP-EL-ELT-VAŠ-M-2-017 Synchronní stroje – motor

3 Synchronní stroje - motor Synchronní motor: ● má stejnou konstrukci jako alternátor ● lze ho použít jako motor i jako alternátor ● Složení: ● - stator ● - rotor ● - budič

4 Synchronní stroje - motor Připojíme-li motor k síti, odebírá trojfázový proud, který ve statoru vytváří točivé magnetické pole. Rotor motoru budíme stejnosměrným proudem, který vedeme do cívek jednotlivých pólů.

5 Synchronní stroje - motor Motor nevyvine z klidu točivý moment. Jestliže rotor roztočíme na synchronní otáčky, bude se rotor synchronně otáčet s točivým magnetickým polem statoru i když pomocný motor od něj odpojíme. Od toho název motorů.

6 Synchronní stroje - motor Tah motoru závisí na nabuzení pólů rotoru. Jestliže je mechanické zatížení větší, vypadne rotor ze synchronismu, rotor se zastaví a statorem prochází velký proud.

7 Synchronní stroje - motor

8

9 Použití: - pro pohony s velkými výkony ( bez řízení otáček ) - méně časté spouštění - beze změn smyslu otáčení ( odstředivé čerpadla, ventilátory, dmýchadla, kompresory, válcovací stolice...)

10 Synchronní stroje - motor Výhody: ● Dobrý účiník ( cos φ = 1 ) ● Velká účinnost ( 0,95 až 0,98 ) ● Odebírá ze sítě jenom činný proud ● Otáčky jsou stálé

11 Synchronní stroje - motor Nevýhody: ● Nelze řídit otáčky ● K nabuzení potřeba zdroj stejnosměrného proudu ● Spouštějí se nezatížené nebo odlehčené

12 Literatura Základy elektrotechniky ( L.Voženílek – F.Lstibůrek ) Elektrická schémata a zapojení ( Berka Štěpán ) www.cs.wikipedia.org.

13 ELEKTROTECHNIKA Strojírenství – 2. ročník Děkuji za pozornost.


Stáhnout ppt "ELEKTROTECHNIKA Strojírenství – 2. ročník OB21-OP-EL-ELT-VAŠ-M-2-017 Synchronní stroje – motor."

Podobné prezentace


Reklamy Google