Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nářečí češtiny Autor © Mgr. Alexandra Pospíšilová Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nářečí češtiny Autor © Mgr. Alexandra Pospíšilová Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR."— Transkript prezentace:

1 Nářečí češtiny Autor © Mgr. Alexandra Pospíšilová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Charakteristika nářečí nářečí je nespisovný jazykový útvar uplatňuje se zejména v běžné neformální ústní komunikaci je užíváno pouze mluvčími z určité geografické oblasti Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

3 Dělení českých nářečí Česká nářečí Středomoravská nářečí (hanácká) Východomoravská nářečí (moravskoslovenská) Slezská nářečí (lašská) Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

4 Znázornění užívání jednotlivých nářečí na mapě ČR 1 – česká skupina 1a – severovýchodočeská 1b – středočeská 1c – jihozápadočeská 1d – českomoravská 2 – středomoravská skupina 3 – východomoravská skupina 4 – slezská skupina 4a – slezskomoravská 4b – slezskopolská 5 – nářečně různorodé oblasti Obrázek:[cit. 2010-23-09] Dostupný pod licencí Creative Commons – na cs.wikipedia.org/. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Czech_dialects.P NG Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

5 Srovnání věty v českých nářečích. (Dej mouku ze mlýna na vozík.) česká nářeční skupina středomoravská nářeční skupina východomoravská nářeční skupina slezská nářečí Dej mouku ze mlejna na vozejk. Dé móku ze mléna na vozék. Daj múku ze mlýna na vozík. Daj muku ze mlyna na vozik. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

6 Použitá literatura Hubáček,J., Jandová, E., Svobodová, J. Čeština pro učitele. Opava: Vade mecum Bohemiae, 2002, ISBN: 80-86041-30- 1. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.


Stáhnout ppt "Nářečí češtiny Autor © Mgr. Alexandra Pospíšilová Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR."

Podobné prezentace


Reklamy Google