Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."— Transkript prezentace:

1 Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana CZ.1.07/1.1.10/01.0063

2 Český jazyk 6. ročník Věra Branšovská

3 Náš národní jazyk Jazyk je nejdokonalejší dorozumívací prostředků. Zprvu byl velmi jednoduchý.

4 Náš národní jazyk Český jazyk se vyvinul z praslovanštiny. Dějiny českého jazyka zahrnují více než tisíc let.

5 Náš národní jazyk je český jazyk. Hovoří jím obyvatelé: Čech Moravy Slezska

6 Náš národní jazyk Zahrnuje jazyk: spisovný nespisovný_______tj. nářečí obecnou češtinu

7 Spisovný jazyk Je dorozumívacím prostředkem celého národa. Užívá se: ve školách v rozhlase v televizi na úřadech v divadle…….

8 Spisovný jazyk Je stejný na celém území. Je jednotícím poutem všech Čechů. Je velmi rozvinutý a bohatý.

9 Nářečí jsou rozšířena jen na určité části území.

10 Nářečí v Čechách v Čechách: Dej mouku ze mlejna na vozejk. Hanácká: Dé móku ze mléna na vozék. Lašská: Daj muku ze mlyna na vozik. Moravskoslovenská: Daj múku za mlýna na vozík.

11 Nářečí V minulosti byla nářečí odlišnější.Později se zmenšovaly nářeční rozdíly. Nářečí se přibližovala spisovnému jazyku.

12 Obecná čeština Je nejrozšířenější formou běžné dorozumívací mluvy na českém území. Př.: osobák, kabelovka, mladej, von, ženama

13 Obecná čeština Vznikla stíráním nářečních rozdílů uvnitř jednotlivých skupin nářečí  vznikaly nadnářeční útvary např.: obecná hanáčtina obecná laština obecná čeština

14 Test Jaké jsou útvary národního jazyka? ________________________________________________ Vysvětli pojem nářečí. ________________________________________________

15 Zdroje: Použití obrázků z klipartu MS Office Učebnice Český jazyk pro 6. ročník ZŠ SPN a.s. Praha 2004 www.google.cz


Stáhnout ppt "Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."

Podobné prezentace


Reklamy Google