Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."— Transkript prezentace:

1

2 Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana CZ.1.07/1.1.10/01.0063

3 Český jazyk 9. ročník Branšovská Věra

4  OZNAMOVACÍ:  ROZKAZOVACÍ  PŘACÍ  TÁZACÍ  ZVOLACÍ

5  něco tvrdí, oznamují  Př. Vlak už přijel.  Rozkazovací: vyjadřují vybídnutí, rozkaz, zákaz  Př.: Pojď. Pomoz mi!

6  vyjadřují přání  Př.:Kéž bychom vyhráli. Věty ROZKAZOVACÍ A PŘACÍ se souhrnně nazývají  ŽÁDACÍ.

7  vyjadřují otázku, dotaz  Př.: Kam jdeš?  Zvolací:  mluvčí vyjadřuje radost, údiv, odpor,na počátku věty stojí často citoslovce nebo částice  Př.: Ach, to je krása! Ať tě tu víckrát nevidím!

8  v řeči liší: INTONACÍ ( VĚTNOU MĚLODIÍ) vv písmu se liší: znaménky za větou OOTAZNÍK píšeme za větou TÁZACÍ. VVYKŘIČNÍK píšeme za větami: ZVOLACÍMI  PŘACÍMI  ROZKAZOVACÍMI

9  Otazník píšeme  na konci souvětí, jestliže vedlejší věta závisí na tázací větě hlavní.  Př.: Nevíš, kolik je hodin?  x  Otazník se nepíše  Jestliže je v souvětí otázka vyjádřena vedlejší větou.  Př.: Žáci chtěli vědět, kdy budou jarní prázdniny.

10  se píše za souvětím, má- li v něm postavení citová věta.  Př.: To bylo radosti, když stanul ve dveřích !

11  ZJIŠŤOVACÍ  DOPLŇOVACÍ  Otázky zjišťovací  odpovídáme- ANO  NE  PŘ.: Vyhráli jste? Ano.

12  částicemi ano, ne odpovědět NELZE.  Otázky doplňovací jsou uvozeny : ◦  tázacími zájmeny ◦ tázacími příslovci  tázacími číslovkami Př.: Kolik je ti let? Patnáct.

13 ---------------------------------------

14  Učebnice Český jazyk pro 9. ročník ZŠ,  SPN,as., 1997  Použití obrázků z klipartu MS office


Stáhnout ppt "Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."

Podobné prezentace


Reklamy Google