Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada 32 AnotaceProgramové.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada 32 AnotaceProgramové."— Transkript prezentace:

1

2 Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada 32 AnotaceProgramové vybavení počítačů, operační systém, Windows Klíčová slovaInformatika, software, operační systém, OS, Windows, okna, průzkumník, složky PředmětInformační a komunikační technologie Autor, spoluautorIng. Jiří Soukup JazykČeština Druh učebního materiáluPrezentace, výklad, samostudium, autotest Potřebné pomůckyPC, dataprojektor, interaktivní tabule, PC učebna Druh interaktivityVýklad pomocí prezentace, distanční samostudium, autoevaluační test Stupeň a typ vzděláváníStřední škola, učiliště Cílová skupina1. ročník, žáci 15 – 16 let, obor E, žáci se speciálními vzdělávacími potřebami Speciální vzdělávací potřebyano ZdrojeVlastní zdroje a seznam - viz poslední strana Windows – nastavení klávesnice a myši 1 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje VY_32_INOVACE_32_642

3 Windows – ergonomie Co je ergonomie a jak můžeme upravit správně naší práci s počítačem Ergonomie: Ergonomie znamená, jak si zařídit svoji práci tak, aby nám fyzicky neublížila ani nebyla nepříjemná (či jinak nevhodná). Způsob práce s jakýkoliv zařízením je potřeba volit tak, aby byl v souladu s našimi fyziologickými možnostmi. Při používání počítačového systému k takové podpoře práce slouží nastavení Ovládacích panelů, které nalezneme pod nabídkou Start a v nich pak vybereme kategorii periferií, nebo přímo konkrétní zařízení (viz obrázky)

4 Windows – nastavení klávesnice a myši Co je ergonomie a jak můžeme upravit správně naší práci s počítačem. Osobní nastavení ovládání PC a Windows: 1.Start 2.Ovládací panely 3.Výběr prvku k nastavení vlastností (další snímek, protože existují 2 možné volby)

5 Windows – nastavení klávesnice Volba Podle kategorií: Prohlédněte si strukturu plochy, panely a ikony vašeho systému. výběr nastavení 1. požadované kategorie 2. požadovaného zařízení přepínač způsobu zobrazení klasický/kategorie

6 Windows – nastavení klávesnice Volba Klasický: přepínač způsobu zobrazení klasický/kategorie výběr nastavení požadovaného zařízení Prohlédněte si strukturu plochy, panely a ikony vašeho systému.

7 Windows – nastavení klávesnice Po výběru zařízení se otevře dialogové okno s nastavením parametrů Nastavit lze prodlevu před opakováním, tedy, za jaký čas přidržení klávesy dojde k rychlému opakování znaku. Dále pak lze volit rychlost tohoto opakování. A také interval blikání kurzorové pozice v okně. Záložku Hardware nepoužíváme, jen pro IT odborníky, možnost poškození ovládacího systému. Vyzkoušejte si tato nastavení klávesnice a vyzkoušejte si jak vám vyhovují.

8 Windows – nastavení myši Po výběru zařízení se otevře dialogové okno s nastavením parametrů, pak volíme druh nastavení – záložky: Tlačítka Ukazatele Možnosti ukazatele Kolečko Záložku Hardware nepoužíváme, jen pro IT odborníky, možnost poškození ovládacího systému Vyzkoušejte si tato nastavení myši a vyzkoušejte si jak vám vyhovují. Volba záměny L a P tlačítka, což je vhodné pro leváky Jaká je vaše optimální reakce při tzv. poklepání (dvojkliku) Přepínač ClikLock – dle popisu

9 Windows – nastavení myši Po výběru zařízení se otevře dialogové okno s nastavením parametrů, záložka Ukazatele: Nastavit lze různé přednastavené šablony symbolů kurzoru Nebo lze definovat vlastní symboly pro pozice ukazatele Volba zobrazení stínu symbolu Vyzkoušejte si tato nastavení klávesnice a vyzkoušejte si jak vám vyhovují.

10 Windows – nastavení myši Po výběru zařízení se otevře dialogové okno s nastavením parametrů, záložka Možnosti ukazatele: Jak velký pohyb myší na podložce bude odpovídat pohybu kurzoru na obrazovce Při přiblížení k nabídce se automaticky kurzor „přilepí“ Jestli má být viditelná stopa kurzoru při pohybu (hezké, ale zbytečné) Skrytí ukazatele při psaní, aby se nepletl „do cesty“ písmu a textovému kurzoru a s tím související volba ukázání ukazatele Vyzkoušejte si tato nastavení klávesnice a vyzkoušejte si jak vám vyhovují.

11 Windows – nastavení myši Po výběru zařízení se otevře dialogové okno s nastavením parametrů, záložka Kolečko: Základní nastavení funkce kolečka při rolování dle uvedených možností a nabídek Vyzkoušejte si tato nastavení klávesnice a vyzkoušejte si jak vám vyhovují. Záložku Hardware nepoužíváme. Je určena pro IT odborníky, hrozí možnost poškození ovládacího systému.

12 Windows - okna Zamyšlení se nad způsobem práce s počítačem a dalším zařízením. Autotest – otázky a úkoly: 1.Proč je výhodné mít možnost měnit blikání kurzoru? 2.Co lze nastavit v ovládání myši? 3.Může mít rolovací kolečko více různých funkcí?

13 12 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Použité zdroje Vlastní zdroje a vytvořené materiály, Soukup Jiří, Multimediální komponenty a prezentace v aplikacích, skripta UJEP Ústí n. L., 2008 Soukup Jiří a kol, Multimédia ve výuce, skriptum UJEP Ústí n. L.,2004 Webové zdroje: http://windows.microsoft.com/cs-cz/windows/home http://www.komik.cz/ Emotikony – kliparty programu MS Office: - emotikony a kliparty sady MS-Office, dostupné také na http://office.microsoft.com/cs-cz/images/MC900442026.aspx - systémové ikony OS Windows nainstalovaného v počítači


Stáhnout ppt "Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada 32 AnotaceProgramové."

Podobné prezentace


Reklamy Google