Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada 32 AnotaceProgramové.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada 32 AnotaceProgramové."— Transkript prezentace:

1

2 Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada 32 AnotaceProgramové vybavení počítačů, operační systém, Windows Klíčová slovaInformatika, počítač, průzkumník, složky, soubory, název souboru PředmětInformační a komunikační technologie Autor, spoluautorIng. Jiří Soukup JazykČeština Druh učebního materiáluPrezentace, výklad, samostudium, autotest Potřebné pomůckyPC, dataprojektor, interaktivní tabule, PC učebna Druh interaktivityVýklad pomocí prezentace, distanční samostudium, autoevaluační test Stupeň a typ vzděláváníStřední škola, učiliště Cílová skupina1. ročník, žáci 15 – 16 let, obor E, žáci se speciálními vzdělávacími potřebami Speciální vzdělávací potřebyano ZdrojeVlastní zdroje a seznam - viz poslední strana Windows – práce se soubory 1 1 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje VY_32_INOVACE_32_645

3 Windows – práce se soubory 1 Opakování - SOUBOR: Ucelená funkční data jsou Soubory. Soubory jsou trojího typu: programy (pracují s uživatelskými daty) data (texty, obrázky, zvuky, videa, …) pracovní - pomocné, systémové, dočasné, … Soubory mají název = jméno.příjmení (typ) Soubory jsou ukládány do adresářové logické struktury, do tzv. Složek Prohlédněte si datovou strukturu vašeho počítače a určete složky a soubory, které poznáte podle typu – kontrolujte i ikony. Názvy složek a souborů mohou obsahovat až 256 znaků, nesmí se používat rezervované znaky: * : \ / ? |

4 Windows – práce se soubory 1 Se soubory provádíme základní operace: -otevíráme je v daném programu = spouštíme (podle asociace s příponou, nebo volíme program sami) -vytváříme je -upravujeme (editace) -přejmenováváme -kopírujeme -přesouváme -ukládáme -tiskneme -posíláme po síti -mažeme -… Vysvětlení asociace typu souboru a volba programu pro otevření.

5 Windows – práce se soubory 1 Otevření souboru 1: Otevření nebo spuštění podle typu – asociace s programem Vysvětlení asociace typu souboru a volba programu pro otevření. Grafické: Poklepání (dvojklik) myší na vybraném souboru.

6 Windows – práce se soubory 1 Otevření souboru 2: Nabídkou: Kliknutí pravé myši na vybraný soubor = menu a výběr z nabídky Otevřít. Vysvětlení asociace typu souboru v návaznosti na ikony programů. Otevření nebo spuštění podle typu – asociace s programem

7 Windows – práce se soubory 1 Otevření souboru 3: Výběr programu pro otevření (spuštění) souboru Kliknutí pravé myši na vybraný soubor = menu a výběr nabídky Otevřít v programu. Šablona základní nabídky Výběr ze všech programů, s volbou změny asociace Vysvětlení a procvičení volby programu.

8 Windows – práce se soubory 1 Otevření souboru 4: Výběr programu pro otevření (spuštění) souboru Nalezení požadovaného programu pro otevření souboru. Vysvětlení možné změny asociace typu souboru volby programu pro otevření souboru = nemusí se soubor otevřít vždy shodným programem. Volba přiřazení asociace souboru k programu podle typu (přípona souboru)

9 Windows – práce se soubory 1 Přejmenování souboru: 1.klik myší do části ikony s názvem a pak ještě jedno kliknutí (pozor na dvojklik), název se barevně vyznačí a lze jej přímo měnit (psát nový) 2.volba menu, pravá myš – menu volba Přejmenovat Nácvik přejmenování oběma možnostmi.

10 Windows – práce se soubory 1 Vymazání souboru: 1.klávesou DELETE, označit soubor a stisknout Delete 2.graficky myší, pravá myš – menu volba Odstranit Vysvětlení významu Stavového řádku a důležitost jeho sledování.

11 Windows – práce se soubory 1 Tisk souboru: 1.tisk otevřeného souboru v programu a tam záložka: Soubor - Tisk 2.graficky myší, pravá myš – menu volba Tisk Ukázka volby tisku a komunikace volby tiskového nastavení.

12 Windows – práce se soubory 1 Odeslání souboru: 1.pravá myš – menu a volba Odeslat 2.Příloha k e-mailu 3. www služba 4.... Ukázka volby tisku a komunikace volby tiskového nastavení.

13 Windows – práce se soubory 1 Další práce se soubory: 1.výběr všech souborů 2.výběr souborů v souvislém celku (od-do) 3.výběr více souborů označením („napřeskáčku”) 4.kopírování 5.přesun 6.další operace, navazující na dosavadní znalosti a dovednosti Dokončení práce se soubory následuje. Tyto navazující práce se soubory jsou obsahem dalšího DUMu Windows – práce se soubory 2

14 Windows - okna Autotest – otázky a úkoly: 1.Co znamená slovo „Asociace“ souborů? 2.Co se stane 1 kliknutím myši na soubor či složku a co poklepáním (dvojklikem)? 3.K čemu slouží levé a k čemu pravé tlačítko myši? 4.Natrénuj práci se soubory, jejich různé otevření, přejmenování a mazání (POZOR na funkci přípony při přejmenování). 5.Porovnej typy souboru s grafickými ikonami (a jejich různým zobrazením) Napište odpovědi písemně nebo elektronicky a odevzdejte učiteli.

15 14 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Použité zdroje Vlastní zdroje a vytvořené materiály, Soukup Jiří, Multimediální komponenty a prezentace v aplikacích, skripta UJEP Ústí n. L., 2008 Soukup Jiří a kol, Multimédia ve výuce, skriptum UJEP Ústí n. L.,2004 Webové zdroje: http://windows.microsoft.com/cs-cz/windows/home http://www.technobank.cz/dilensky-nabytek/skrine-policove-7600/ http://www.zbozi.cz/vyrobek/pokladna-370x280x90mm-209/ http://www.technobank.cz/dilensky-nabytek/sestavy-7733/ http://www.technobank.cz/kartoteky-trezory/nabytkove-schranky-7606/ http://www.technobank.cz/kartoteky-trezory/nabytkove-schranky-7606/?start=5 http://www.zbozi.cz/dum-byt-a-zahrada/bydleni-a-doplnky/postovni-schranky/?strana=16 http://www.microsoft.com/cs-cz/default.aspx http://www.rajsmichu.cz/detail.php?t=5&cPath=5_223&sort=nejnovejsi&id=55819 http://www.ri-okna.cz/plastova-okna-a-dvere Emotikony – kliparty programu MS Office: - emotikony a kliparty sady MS-Office, dostupné také na http://office.microsoft.com/cs-cz/images/MC900442026.aspx


Stáhnout ppt "Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada 32 AnotaceProgramové."

Podobné prezentace


Reklamy Google