Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada 33 AnotaceTechnické.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada 33 AnotaceTechnické."— Transkript prezentace:

1

2 Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada 33 AnotaceTechnické vybavení - hardware Klíčová slovaInformatika, počítače, hardware, periferie, monitor, tiskárna, multifunkce PředmětInformační a komunikační technologie Autor, spoluautorIng. Jiří Soukup JazykČeština Druh učebního materiáluPrezentace, výklad, samostudium, autotest Potřebné pomůckyPC, dataprojektor, interaktivní tabule, PC učebna Druh interaktivityVýklad pomocí prezentace, distanční samostudium, autoevaluační test Stupeň a typ vzděláváníStřední škola, učiliště Cílová skupina1. ročník, žáci 15 – 16 let, obor E, žáci se speciálními vzdělávacími potřebami Speciální vzdělávací potřebyano ZdrojeVlastní zdroje a seznam - viz poslední strana Informatika 4 - výstupní a kombinovaný hardware 1 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje VY_32_INOVACE_33_667

3 Výstupní a kombinované periferie počítačů Soutěž v napsání co největšího počtu počítačových periferií. Periferie – připojitelná zařízení: (přeneseno z významu „okrajová součást“, tedy to, co se připojuje a není vevnitř skříně) 1.vstupní – klávesnice, myš, skener, grafické-audio-video přístroje, … 2.výstupní – monitor, tiskárna, reproduktory, … 3.kombinované (multifunkční, vstupně-výstupní)

4 Výstupní a kombinované periferie počítačů Diskuze na téma ovládání a vstup dat pro různá zařízení. Základní výstupní zařízení: Základním výstupním zařízením je MONITOR, TISKÁRNA a REPRODUKTOR

5 Výstupní a kombinované periferie počítačů Jaká je analogie parametrů zobrazení na mobilních zařízeních? 1.Monitor: (dnes se parametry monitorů v podstatě shodují s TV, jde o zobrazovací panel) Monitory se dělí podle technologie zobrazování na: Elektronkové – CRT – (klasické – již zastaralé) LCD LED Plasma Podle velikosti obrazovky (úhlopříčka) např. na: 21´´, 23´´, 32´´, 38´´, 40´´, atp., (53, 58, 81, 96, 101 cm atp.) Podle kvality zobrazení (rozlišení) na: PAL (720×576) či SECAM, VGA (720×480), HD ready (1280×780), full HD (1920×1080), nově se vyvíjí super HD (počet bodů H×V) Podle poměru stran na 4:3 a širokoúhlé 16:10, 16:9, K monitorům lze zařadit i dataprojektory pro velkoplošné projekce.

6 Výstupní a kombinované periferie počítačů Zamyšlení nad použitím těchto tiskáren v životě (pokladní systémy, …). 2. Tiskárna: Základní dělení tiskáren je podle použitého tiskového média a způsobu tisku: Jehličkové, tepelné, inkoustové, laserové a novinkou je vrstvící 3D tisková technologie JEHLIČKOVÉ U jehličkové tiskárny se k tisku využívá tisková hlava, která obsahuje sadu pod sebou umístěných jehliček. Jednotlivé jehličky jsou připojeny k elektromagnetům, které je při práci (tisku) vystřelují proti barvící pásce. Tato barvící páska dopadne v daném bodě pak na papír, kde způsobí malý barevný bod. TEPELNÉ Tepelné tiskárny tisknou na podobném principu jako tiskárny jehličkové. Jsou opět vybaveny tiskovou hlavu, která obsahuje sadu jehliček připevněných k elektromagnetům. Jednotlivé jehličky jsou však na rozdíl od jehličkové tiskárny zahřáty na vyšší teplotu, která poté, co se jehlička přiblíží ke speciálnímu papíru citlivému na teplo, způsobí jeho zabarvení. Tepelné tiskárny poskytují podobnou kvalitu a rychlost tisku jako tiskárny jehličkové. Jejich velkou nevýhodou je nutnost použít speciální papír a tím i vyšší cena za vytištěnou stránku. V dnešní době se tyto tiskárny používají jen výjimečně a pro specializované účely.

7 Výstupní a kombinované periferie počítačů Popsat způsoby inkoustového tisku - termický a piezoelektrický. 2. Tiskárna: INKOUSTOVÁ Inkoustová tiskárna tiskne pomocí inkoustu, který je stříkán na papír. Inkoust bývá umístěn v malé nádržce, jež se pohybuje společně s tiskovou hlavou. Kvalita tisku inkoustové tiskárny je silně závislá na použitém papíru a inkoustu. Barevný tisk bývá prováděn pomocí různobarevných inkoustů. Jedná se o zařízení vhodná pro tisk běžných textových i grafických dokumentů. Jejich pořizovací cena dnes již není příliš vysoká. Jejich nevýhodou je však poměrně vysoká cena za vytištěnou stránku, která je dána cenou inkoustu a vyšší cenou kvalitního papíru. Tento tisk je buď termický (bublinkové), nebo piezoelektrický

8 Výstupní a kombinované periferie počítačů Popsat způsob tisku. 2. Tiskárna: LASEROVÁ a LED Laserová tiskárna je zařízení určené zejména pro profesionální použití. Poskytuje velmi vysokou kvalitu (300 dpi - 1200 dpi) i rychlost tisku (desítky stránek za minutu). Jedná se o poměrně drahé zařízení - ale cena za vytištěnou stránku bývá většinou nižší než u inkoustových tiskáren.

9 Výstupní a kombinované periferie počítačů Kde (pro jaké účely) se používá tato tisková technologie? 2. Tiskárna - PLOTTER: Zvláštním typem „tisku“ je v podstatě „kreslení“, jedná se o PLOTTER – zapisovací jednotka určená pro velkoformátový tisk. Speciálním typem je tzv. „řezací“ plotter.

10 Výstupní a kombinované periferie počítačů Rozhovor na téma užitečnosti a způsobu využívání ICT. Pro akustický výstup slouží zvukové systémy. Od jednoduchého reproduktoru přes stereofonní 2+0 a kvalitní 2+1 až k zcela prostorovým (kinoefekt) 5+1 a 7+1 v malých přístrojích se používají vibrační mikroreproduktory 3. Zvukové systémy – reprosoustavy: Stereo: 2+0 Nejčastější systém 2+1 prostorový kinosystém 5+1 vnější repro pro přístroje mikrorepro

11 Výstupní a kombinované periferie počítačů Soutěž v napsání co největšího počtu počítačových periferií. 4. Kombinovaná zařízení, vstupně-výstupní („multifunkční“) Multifunkční zařízení jsou trendem našeho století. Je to takové zařízení, které nabízí mnoho různých funkcí, ať už provázaných, jako multifunkce typu tiskárna+skener+kopírka, interaktivní tabule, dotyková obrazovka, nebo rozdílných, např.: Smartphone = mobil + hodinky + fotokamera + kalkulačka + posílání MMS + kalendář + prohlížeč internetu+ … Smart TV = televizor + internetový prohlížeč + komunikátor + osobní hlídač + … Fotoaparát = foto + GPS + datum a čas + slideshow player + … Prostředí sítí – internetu je typicky multimediální

12 Výstupní a kombinované periferie počítačů Soutěž v napsání co největšího počtu počítačových periferií. 5. Speciální a interaktivní multimediální přístroje: Například digitizér kreslení, interaktivní tabule, hlasovací zařízení, apod.

13 Výstupní a kombinované periferie počítačů Zymysli se nad použitím tohoto přístroje. Kontrolní otázky: 1.Jaké znáš obrazovkové výstupy PC? 2.Popiš princip inkoustové tiskárny. 3.Uveď různé typy multifunkčních zařízení. 4.O jaký přístroj se jedná na následujícím obrázku?

14 13 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Použité zdroje Vlastní zdroje a vytvořené materiály + ZIT 1 a ZIT 2: Soukup Jiří, výukový materiál CŽV, e-kurz CCV PF UJEP Ústí n.L. Webové zdroje: http://hardware.mysteria.cz/data/periferie.htm http://www.suntech.cz/produkt/212591-asus-vx238t-23-led-full-hd-5ms-d-sub-dvi-audio/http:// http://att.suntech.cz/suntech_att/o/t/L/phpotLeIU_0_.jpg www.zbozi.cz/vyrobek/projektor-benq-mx520-3000-ansi-13000-1-vga- hdmi/http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cc/Samsung-galaxy-tab.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Plotter_Gerber_Infinity.jpg http://www.suntech.cz/produkt/169311-wavemaster-mobi-pink-prenosny-reproduktor-3-8w-ruzovy/ http://jehlickove-tiskarny.hledejceny.cz/data/images/926/img_926448.jpeg http://jehlickove-tiskarny.hledejceny.cz/data/images/1036/img_1036498.jpg http://www.fi.muni.cz/usr/pelikan/ARCHIT/PICTURES/TISK/LPRINT.JPG http://images.zbozi.cz/zbozi-images/51bfbb3d141875c490690000.jpg http://st4.lstat.cz/web/pictures/500/54372.jpg http://www.forart.cz/soubory/plot/portrait/por1.jpg + http://www.forart.cz/soubory/plot/cameo/cam3.jpg http://www.chip.cz/obrazky/pavel-trousil/listopad/sw-2-1-1800-01-nahled.jpg http://www.komik.cz/http://www.komik.cz/, dále http://vyuka-ict.ic.cz/index.php?p=16http://vyuka-ict.ic.cz/index.php?p=16 Emotikony – kliparty programu MS Office: - dostupné na http://office.microsoft.com/cs-cz/images/MC900442026.aspx http://office.microsoft.com/cs-cz/images/MC900442026.aspx


Stáhnout ppt "Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada 33 AnotaceTechnické."

Podobné prezentace


Reklamy Google