Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Srdce. Srdce Je dutý sval Je dutý sval velikost pěsti(cca 300 gramů) velikost pěsti(cca 300 gramů) Uloženo ve vazivovém pouzdru=OSRDEČNÍKU Uloženo ve.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Srdce. Srdce Je dutý sval Je dutý sval velikost pěsti(cca 300 gramů) velikost pěsti(cca 300 gramů) Uloženo ve vazivovém pouzdru=OSRDEČNÍKU Uloženo ve."— Transkript prezentace:

1 Srdce

2 Srdce Je dutý sval Je dutý sval velikost pěsti(cca 300 gramů) velikost pěsti(cca 300 gramů) Uloženo ve vazivovém pouzdru=OSRDEČNÍKU Uloženo ve vazivovém pouzdru=OSRDEČNÍKU Má pravou a levou část Má pravou a levou část Každá z polovin je tvořena SÍNÍ a KOMOROU Každá z polovin je tvořena SÍNÍ a KOMOROU Mezi síněmi a komorami jsou CÍPATÉ CHLOPNĚ Mezi síněmi a komorami jsou CÍPATÉ CHLOPNĚ ( ty umožňují jednosměrný tok krve srdcem) ( ty umožňují jednosměrný tok krve srdcem)

3 SRDEČNICE=AORTA je velká tepna, která vystupuje z levé komory SRDEČNICE=AORTA je velká tepna, která vystupuje z levé komory PLICNÍ TEPNA=PLICNICE je velká tepna, která vystupuje z pravé komory PLICNÍ TEPNA=PLICNICE je velká tepna, která vystupuje z pravé komory Na začátku obou tepen jsou POLOMĚSÍČITÉ CHLOPNĚ Na začátku obou tepen jsou POLOMĚSÍČITÉ CHLOPNĚ VĚNČITÉ TEPNY-zásobují srdeční sval živinami a kyslíkem VĚNČITÉ TEPNY-zásobují srdeční sval živinami a kyslíkem

4 Řez srdcem Řez srdcem

5 Činnost srdce Je rytmická Je rytmická SYSTOLA=stah srdečního svalu SYSTOLA=stah srdečního svalu DYASTOLA=ochabnutí srdečního svalu DYASTOLA=ochabnutí srdečního svalu Počet srdečních stahů za minutu: cca 70 Počet srdečních stahů za minutu: cca 70 1 stahem se vypudí 60-80 ml krve 1 stahem se vypudí 60-80 ml krve

6 Otázka Kolik litrů krve přečerpá srdce za 1 minutu? (=minutový objem srdeční) Kolik litrů krve přečerpá srdce za 1 minutu? (=minutový objem srdeční) Co je to KARDIOSTIMULÁTOR ? Co je to KARDIOSTIMULÁTOR ?

7


Stáhnout ppt "Srdce. Srdce Je dutý sval Je dutý sval velikost pěsti(cca 300 gramů) velikost pěsti(cca 300 gramů) Uloženo ve vazivovém pouzdru=OSRDEČNÍKU Uloženo ve."

Podobné prezentace


Reklamy Google