Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

A UTORSKÉ PRÁVO P IRÁTSTVÍ NA PC J AK VYHLEDÁVAT OBRÁZKY V SOULADU S AUTORSKÝMI PRÁVY Informatika Emílie Brátová, 9.A.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "A UTORSKÉ PRÁVO P IRÁTSTVÍ NA PC J AK VYHLEDÁVAT OBRÁZKY V SOULADU S AUTORSKÝMI PRÁVY Informatika Emílie Brátová, 9.A."— Transkript prezentace:

1

2 A UTORSKÉ PRÁVO P IRÁTSTVÍ NA PC J AK VYHLEDÁVAT OBRÁZKY V SOULADU S AUTORSKÝMI PRÁVY Informatika Emílie Brátová, 9.A

3 A UTORSKÉ PRÁVO Autorské právo (neboli práva autorů aby jejich tvorba byla chráněna) má své kořeny už někdy v patnáctém století, v době vzniku knihtisku. Jeden z vůbec prvních autorských zákonů je nejspíš Zákon královny Anny z roku 1690 (Anglie) a na našem území nejspíš Císařský patent z roku 1846. Dnešní autorské právo je složité a upravené řadou zákonů, ale tím hlavním je, ve zkratce označovaný Autorský zákon. Autorské právo se ve stručnosti, týká ochrany výsledků práce autora nějakého díla (autorského díla). Může jít o knihu, obraz, umělecký výkon, fotografii, záznam, film, vysílání, databáze, ale také o programové vybavení. V zásadě platí, že cokoliv může být autorské dílo a pokud nemáte svolení autora, nemáte ani právo jej jakkoliv dále používat, využívat natož šířit. Samotný Autorský zákon pak říká poměrně přesně, co autorským dílem není (a co tedy můžete využívat a šířit) a kdo smí v určité míře autorská díla využívat, zpravidla ale pouze v omezené míře a pro velmi konkrétní účely.

4 L ICENCE Najdete-li na Internetu fotografii, můžete se na ni podívat, můžete si ji uložit do svého počítače, ale už ji nemůžete volně šířit dál - nemůžete ji dát na svůj web, ani do firemní prezentace, nemůžete ji použít pro cokoliv, co budete šířit komukoliv dalšímu. Abyste to mohli udělat, musíte dostát právu autorskému v tom, že od autora budete mít svolení (licenci) k dalšímu využití. Nemáte-li v rukou licenci, nemůžete s autorským dílem jakkoliv dál zacházet. Obvyklá výmluva na "neznámého" nebo "nezjistitelného" autora nefunguje. Nezafunguje ani výmluva, „on tam nebyl uvedený copyright“ – autorské dílo je chráněno bez ohledu na to, zda je u něj © uvedeno.

5 T YPY LICENCÍ

6 P IRÁTSTVÍ NA PC Výrobkové pirátství Výroba a rozšiřovaní neoprávněných kopií softwaru, elektronických knih, hudebních a filmových děl na CD, DVD a dalších nosičích. Internetové pirátství Sdílení filmů, hudby, softwaru, elektronických knih a dalších souborů chráněných autorskými právy k následnému stahování. Zveřejňování aktivních odkazů na filmy, hudbu a software chráněný autorskými právy nelegálně na Internet umístěné jinými osobami. Nabízení vyrobených pirátských nosičů s filmy, hudbou či softwarem k prodeji na Internetu. Softwarové pirátství Neoprávněné užívání softwaru, který je chráněn autorskými právy. K pirátství dochází při jeho nelegálním kopírování, stahování, sdílení či prodeji. Instalace více kopií softwaru do osobního nebo pracovního počítače, než umožňuje zakoupená licence. Neoprávněné veřejné projekce Veřejné projekce filmů či hudby bez souhlasu nositele práv, obvykle z DVD či CD. Tyto projekce se většinou týkají klubů, dálkových autobusů, hotelových hal, ale i různých večírků, párty apod.

7 J AK VYHLEDÁVAT OBRÁZKY V SOULADU S AUTORSKÝMI PRÁVY Licence Creative Commons - první trik, jak získat skvělé obrázky zdarma a legálně, je licence Creative Commons. Pod touto licencí můžete obrázky volně šířit a sdílet s podmínkou, že uvedete jejich autora. Flickr - pracování díky příspěvkům profesionálních i amatérských fotografů, zde najdete spoustu úžasných fotek. Pixabay - jedno z nejlepších míst pro hledání volně šiřitelných obrázků. Fotky zde jsou publikovány pod licencí Creative Commons Deed CC0, což znamená, že jejich autor se vzdává veškerých autorských práv. Wikimedia - přes 16 milionů volných obrázků. Google Images - Google umí vyhledávat obrázky podle licence k jejich užívání. Poté, co dáte vyhledat obrázky podle klíčového slova, stačí kliknout na ozubené kolečko „Možnosti“ a zvolit „Rozšířené vyhledávání“, zde je dole volba „práva k užití“, kde si můžete zvolit různé varianty podle toho, k jakému účelu obrázek hledáte. Fotobanky zdarma - i ve fotobankách se dá najít mnoho pěkných obrázků a fotek a pokud nechcete, nemusíte za ně ani nic platit. Bezplatných fotobank existuje mnoho. Zde jsou dvě vybrané. 1. Stock.XCHNG - na maďarské doméně na první pohled nepůsobí jako místo, kde byste měli najít tisíce kvalitních fotografií, ale v tomto případě nedejte na první dojem – všechny obrázky jsou volně ke stažení a šíření. 2. Picdrome - můžete sdílet a upravovat dle libosti.

8 O DKAZY http://www.microsoft.com/cze/legalnisoftware/clanky/rodice/ autorska-prava-pro-zacatecniky.aspx http://portal.med.muni.cz/clanek-538-verejne-licence- creative-commons.html http://www.stoppiratstvi.cz/cs/o-piratstvi/druhy- piratstvi.shtml http://www.sunitka.cz/c/595-kde-najit-skvele-obrazky- zdarma


Stáhnout ppt "A UTORSKÉ PRÁVO P IRÁTSTVÍ NA PC J AK VYHLEDÁVAT OBRÁZKY V SOULADU S AUTORSKÝMI PRÁVY Informatika Emílie Brátová, 9.A."

Podobné prezentace


Reklamy Google