Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

1 9. Změny v regulaci finančních trhů a v měnové politice (reakce na globální finanční krizi 2007 – 2009 a na její dopady na hospodářský růst) Reformy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "1 9. Změny v regulaci finančních trhů a v měnové politice (reakce na globální finanční krizi 2007 – 2009 a na její dopady na hospodářský růst) Reformy."— Transkript prezentace:

1 1 9. Změny v regulaci finančních trhů a v měnové politice (reakce na globální finanční krizi 2007 – 2009 a na její dopady na hospodářský růst) Reformy a integrace regulace a dohledu nad finančními institucemi a trhy Tobinova daň Novinky v instrumentáriu měnové politiky

2 2 Reformy a integrace regulace a dohledu nad finančními institucemi a trhy -revize stávajících mezinárodních pravidel regulace a dohledu (mj. zejména regulatorní reformy v bankovnictví: Basel II → Basel III – zvýšení požadavků na kapitál a likviditu, omezení procykličnosti regulace) -regulace nových, dosud neregulovaných institucí, instrumentů a trhů (ratingové agentury, finanční deriváty) -vertikální integrace dohledu nad různými typy finančních institucí, instrumentů a trhů -mezinárodní integrace dohledu nad různými typy finančních institucí, instrumentů a trhů -omezení či zákaz některých typů obchodů s finančními instrumenty (zejm. tzv. short selling, tj. termínovaný prodej finančního aktiva, které v okamžiku uzavření kontraktu prodávající nevlastní)

3 3 Tobinova daň -daň z finančních transakcí, zejména nákupů a prodejů deviz a devizových instrumentů (popř. z jakýchkoli finančních transakcí) -nízká jednotná sazba daně (např. 0,1 % z objemu transakce) -očekávaný důsledek zavedení Tobinovy daně: omezení rozsahu finančních spekulací (nízká daň z finančních transakcí příliš nezatíží subjekty reálné ekonomiky – obchodníky nebo přímé či dlouhodobé investory, ale způsobí dramatický nárůst daňové zátěže finančním spekulantům a krátkodobým investorům, jejichž ekonomická aktivita se na rozdíl od subjektů reálné ekonomiky vyznačuje vysokou frekvencí finančních transakcí)

4 4 3. Novinky v měnové politice -standardní x nestandardní nástroje měnové politiky -kvantitativní uvolňování (Quantitative Easing, QE): –uvolňování měnových podmínek centrální bankou přímým zvyšováním peněžní nabídky (cílené operace s bilancí centrální banky) prostřednictvím nestandardních nástrojů měnové politiky, a to v situaci, kdy již nelze měnové podmínky uvolnit snížením úrokových sazeb z refinančních operací (past likvidity) snižování požadavků centrální banky na kvalitu zajištění refinančních úvěrů prodlužování splatnosti refinančních úvěrů – dlouhodobé refinanční úvěry monetizace státního dluhu: –nákup státních dluhopisů centrální bankou na sekundárním trhu –nákup státních dluhopisů centrální bankou na primárním trhu

5 5 Doporučená literatura k Tématu 9 Basel Committee on Banking Supervision: The Basel Committee's Response to the Financial Crisis: Report to the G20. Basel, Bank for International Settlements, 2010 (October). viz http://www.bis.org/publ/bcbs179.pdf de Larosière, J. et al.: Report of the High-Level Group on Financial Supervision in the EU. Brussels, European Commission 2009. Mayes, D. G., Wood, G. (eds): The Structure of Financial Regulation. London, Routledge 2007. Tobin, J.: A Proposal for International Monetary Reform. Cowles Foundation Discussion Paper No. 506, 1978. viz http://cowles.econ.yale.edu/P/cd/d05a/d0506.pdf


Stáhnout ppt "1 9. Změny v regulaci finančních trhů a v měnové politice (reakce na globální finanční krizi 2007 – 2009 a na její dopady na hospodářský růst) Reformy."

Podobné prezentace


Reklamy Google