Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MENSA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MENSA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál."— Transkript prezentace:

1 MENSA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám. VY_52_INOVACE_220120 7. října 2013

2 CO JE MENSA  Mensa je mezinárodní společenská organizace založená roku 1946 v Oxfordu.  Je to nevýdělečné apolitické sdružení nadprůměrně inteligentních lidí bez rozdílu rasy a vyznání.

3 CÍLE A FUNKCE MENSY  Cílem Mensy je využití inteligence ve prospěch lidstva.  Podpora výzkumu vlastností, znaků i využití inteligence jako takové.  Funkcí Mensy je především vytváření stimulujícího intelektuálního a společenského prostředí pro své členy.  Umožňování dobrovolné seberealizace a podpora vzájemných kontaktů členů.

4 MENSA INTERNATIONAL  Sdružuje lidi s IQ mezi horními 2% populace.  Zastřešuje jednotlivé národní Mensy.  Celosvětově je sdruženo asi 115 000 lidí ve více než 100 zemích.  Největší členskou základnu má Mensa v USA a Velké Británii.  Mensa v České republice se řadí mezi deset nejsilnějších ve světě.

5 MENSA ČR  Mensa ČR (pobočka organizace Mensa International) je společenské, dobrovolné, nepolitické, nezávislé a neziskové sdružení.  Na území ČR byla založena Dr. Hanou Drábkovou na jaře roku 1989, registrována pak byla v březnu 1991 jako občanské sdružení.  V současnosti má 2 700 členů.  Počet členů Dětské Mensy je 700.

6 ČLENSTVÍ V MENSE ČR  Členem se může stát každý, kdo dosáhne věku 14 let.  Členem se může stát každý, kdo v testu inteligence, schváleném mezinárodním dozorčím psychologem Mensy International, dosáhne výsledku mezi horními dvěma procenty celkové populace (na stupnici používané v Čechách odpovídá IQ 130).  Test může zájemce zopakovat maximálně třikrát.  Členem se pak stává po zaplacení členských příspěvků (je možné se stát členem i dodatečně, tzn. po uplynutí třeba několika let po úspěšném absolvování vstupního testu).

7 ČLENSTVÍ V MENSE ČR

8 TESTY PRO VSTUP DO MENSY ČR  Pouze oficiální testy Mensy ČR umožňují vstup, členství.  Testuje se od 5 let věku.  Testuje se logická inteligence.  Testy jsou nezávislé na vzdělání.  Testy jsou neverbální.

9 MENSA ČR

10 MENSA ČR PODPORUJE  vyhledávání talentovaných dětí a podporu a poradenství pro rodiče talentovaných dětí  provoz školy pro nadané děti (Mensa gymnázium)Mensa gymnázium  zakládání herních klubů pro podporu aktivního trávení volného času (Herní kluby při Mense ČR)  pořádání výukových letních táborů pro nadané děti  pořádání logické olympiády  testování IQ v krajských i menších městechIQ  vzájemné komunikace a seberealizace členů

11 MENSA ČR ORGANIZUJE  Vstupní testování IQ  Vede agendu členů  Vydává časopis MENSA  Spravuje své internetové stránky  Minimálně jednou ročně svolává valnou hromadu

12 VEDENÍ MENSY ČR  Vedení a fungování Mensy řídí Rada Mensy v čele s předsedou organizace.  Rada Mensy je volena každé dva roky.  Současným předsedou Mensy ČR je Ing. Tomáš Blumenstein.

13 FINANCOVÁNÍ MENSY ČR  Vlastní provoz Mensy je financován z: členských příspěvků členů testovaní IQ  Grantů  Mensa je dobrovolnickou organizací.  Jedinou placenou pracovní silou je administrativní pracovník – sekretářka. Ostatní členové vykonávají práci pro Mensu zdarma

14 DĚTSKÁ MENSA ČR  Děti mezi 2,5 a 14 lety se mohou stát členy Dětské Mensy(zájmové skupiny Mensy ČR).  Děti jsou testovány zvláštním testem, prováděného zástupci Mensy po dovršení 5 let  V rozmezí věku 2,5 až 9 let jsou testy prováděny smluvními psychology.  Až do 16 let mohou být děti členy Dětské Mensy.  Pokud mají po dovršení věku 14 let zájem o členství ve "velké" Mense, musí absolvovat test pro dospělé.

15 MENSA ČR PRO VEŘEJNOST  Mensa ČR je zaměřena nejen na podporu nadaných dětí a rozvoj svých členů, ale i na aktivity pro širší veřejnost.  Téměř všechny akce pořádané Mensou ČR jsou přístupné i pro nečleny.  Valná většina informací (reportáží, článků apod.) je za pomocí webových stránek a časopisu Mensy přístupná široké veřejnosti.

16 PRAMENY  Mensa ČR. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-10-7]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Mensa_%C4%8CR  Mensa České republiky [online]. 1989-2013 [cit. 2013-10-7]. Dostupné z: http://www.mensa.cz/ OBRÁZKY  Dostupné z : [2013-10-7]


Stáhnout ppt "MENSA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál."

Podobné prezentace


Reklamy Google