Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0809. 22. listopad 2012VY_32_INOVACE_140203_Ustava_CR_DUM Ústava ČR

2 Ústava (konstituce) = právní akt nejvyšší síly. Upravuje:  principy určitého státu  organizaci veřejné moci  územní samosprávu  základní práva a svobody občanů Ostatní právní normy mají z ústavy vycházet a být s ní v souladu.

3 Ústava má být základem pro zachování sociálního smíru, ochrany občanských práv a svobod a státní suverenity. Ústavy mohou být: a) psané – dokument, který má speciální uzákonění (většina států, např. USA, ČR) b) nepsané – vyvinuly se na základě zvyku (např. Velká Británie)

4 Podle postupu, jakým lze docílit ústavních změn, rozlišujeme ústavu: a)flexibilní (pružnou) – k její změně stačí přijetí prostého zákona b)rigidní (tuhou) – její změna vyžaduje zákon ústavní

5 Jádrem každé demokratické ústavy je:  princip oddělení moci – státní moc je rozdělena na 3 složky s oddělenými pravomocemi  princip brzd a rovnovah – jednotlivé složky státní moci se svými pravomocemi navzájem vyvažují a omezují  způsob jmenování a volby nejvyšších státních úředníků Tento systém by měl zabránit zneužití státní moci proti občanům.

6 Ústava ČR Současná Ústava ČR byla schválena Českou národní radou 16. prosince 1992 a nabyla účinnosti dnem 1. ledna 1993. Česká ústava je tvořena preambulí (vyjadřuje hodnoty a tradice, ke kterým se stát hlásí) a 8 hlavami.

7  Hlava I. = Základní ustanovení  Hlava II. = Moc zákonodárná  Hlava III. = Moc výkonná  Hlava IV. = Moc soudní  Hlava V. = Nejvyšší kontrolní úřad  Hlava VI. = Česká národní banka  Hlava VII. = Územní samospráva  Hlava VIII. = Přechodná a závěrečná ustanovení

8 Celkový vývoj Ústavy ČR Obr. 1

9 Poslední změny:  Vyšší územní samosprávné celky  NATO  Česká národní banka  Euronovela  Referendum o vstupu do Evropské unie  Samorozpuštění sněmovny  Přímá volba prezidenta

10 Citace: Obr. 1 Ústava České republiky: Vývoj Ústavy. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 19. 11. 2012 [cit. 2012-11-22]. Dostupné z: www.cs.wikipedia.org/wiki/Ústava_České_republiky www.cs.wikipedia.org/wiki/Ústava_České_republiky Vytvořeno v programu MS PowerPoint 2010.


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková."

Podobné prezentace


Reklamy Google