Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2880.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2880."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2880 ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT NÁZEV A ČÍSLO MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_18_S10-I-6-9 VYTVOŘENO : červen 2013 AUTOR: Zdeňka Špinlerová VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Informační a komunikační technologie VZDĚLÁVACÍ OBOR: Informační a komunikační technologie SADA: Informatika pro 6. – 9. ročník NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU: Tiskárny

2 ANOTACE:ANOTACE: ROČNÍK: 6. DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU: Prezentace STUPEŇ A TYP VZDĚLÁVÁNÍ: Základní vzdělávání - druhý stupeň POMŮCKY: Počítač s připojením k internetu CÍL – INOVACE: Podporuje aktivní výklad učiva s využitím interaktivní tabule a vyhledávání doplňujících informací na internetu METODICKÉ POKYNY: Žáci využije získaných znalostí na určení druhu tiskárny, kterou používá doma, ve škole. Materiál slouží k seznámení s jednotlivými druhy tiskáren. OČEKÁVANÝ VÝSTUP: Žák umí rozdělit tiskárny podle jednotlivých parametrů.

3

4

5 Tiskárna je periferní výstupní zařízení, které se připojuje na paralelní port počítače. Prostřednictvím tiskárny je možné data uchovaná doposud v elektronické formě vytisknout (nejčastěji na papír).

6 PARAMETRY TISKÁRNY

7 Jaké jsou základní parametry tiskáren? TYP TISKU - určuje použitá tiskárna – jehličková, tepelná, inkoustová, laserová RYCHLOST TISKU - počet znaků vytištěných za jednotku času (10 stránek/min) KVALITA TISKU - určuje počet bodů vytištěných na jeden palec BAREVNOST - schopnost tisknout černobíle nebo i barevně POŘIZOVACÍ NÁKLADY - cena, za kterou je možné tiskárnu pořídit CENA ZA VYTIŠTĚNOU STRÁNKU - Je dána cenou listu požadovaného papíru, cenou a životností tiskové náplně

8 udává, kolik různých bodů je schopna vytisknout na určité ploše.  DPI (dots per inch) počet bodů na palec  v praxi tedy 600 dpi znamená, že čára dlouhá 2,45 cm (1 palec) je složena přesně z 600 bodů  rozlišení by mělo být uváděno zvlášť v horizontálním a zvlášť ve vertikálním směru - tisk je vždy přesný  Čím menší tiskový bod dokáže tiskárna vytisknou, tím větší počet bodů se vejde na vzdálenost 1 palce a tím kvalitnější je tisk. 7 bodů/palec 5 bodů/palec 1 palec = 2,45 cm Kvalita tisku = 5 x7 dpi

9 subtraktivním modelem V případě barevného tisku je nutné pracovat se subtraktivním modelem mísení barev. CMYK Tento model, označovaný také jako CMYK, používá pro tisk tří až čtyř základních barev, jejichž mísením se dostávají barvy ostatní: Cyan - indigově modrá Magenta - fialová Yellow - žlutá Black - černá V případě levnějších tiskáren bývá vynechána černá barva, která se nahrazuje smísením tří zbývajících barev. Tyto barvy však neposkytují čistě černou barvu, a proto jejich tisk bývá co do barevného podání méně kvalitní.

10 TYPY TISKÁREN

11 TISKÁRNY mechanické nemechanické Řádková (bubnová- řetězová) Maticové (jehličkové) Inkoustové Termální Laserové Tiskárny se speciálním tiskem  termotransferové  termosublimační  voskové tiskárny  plottery

12 Základní částí jehličkové tiskárny je tisková hlava, v které jsou umístěny jehličky ovládané elektromagnety. Počet jehliček umístěných v tiskové hlavě je v současnosti většinou 24. U starších tiskáren můžeme najít 9, 18, 16 a dokonce jen 1 jehličku. Jehličková tiskárna Panasonic Jehličkové tiskárny byly, jsou a nejspíše i zůstanou velmi rozšířenou skupinou tiskáren. A to především díky své nízké pořizovací ceně, nízkým provozním nákladům a rychlostí tisku. Počátek jehličkového tisku můžeme nalézt v roce 1964, konkrétně při Olympijských hrách v Tokiu.

13 Výhody jehličkových tiskáren  nízké pořizovací náklady  nízké provozní náklady  jednoduchá obsluha i výměna pásky  rychlý tisk  možnost tisku na traktorový papír Nevýhody jehličkových tiskáren  nízká kvalita tisku  hlučný provoz  možnost barevného tisku – jen výjimečně při použití více barvících pásek První sériově vyráběná tiskárna přišla na trh v roce 1968. Lídrem trhu s jehličkovými tiskárnami se stala na dlouhá léta společnost Epson.

14 Tepelné tiskárny tisknou na podobném principu jako tiskárny jehličkové. Jsou opět vybaveny tiskovou hlavu, která obsahuje sadu jehliček připevněných k elektromagnetům. Jednotlivé jehličky jsou však na rozdíl od jehličkové tiskárny zahřáty na vyšší teplotu, která poté, co se jehlička přiblíží ke speciálnímu papíru citlivému na teplo, způsobí jeho zabarvení. Tepelné tiskárny poskytují podobnou kvalitu a rychlost tisku jako tiskárny jehličkové. Jejich velkou nevýhodou je nutnost použít speciální papír a tím i vyšší cena za vytištěnou stránku.

15 Termální tiskárny se dělí na dvě podkategorie 1.s přímým tiskem - tisková hlava je tvořena malými odpory s malou tepelnou setrvačností – výhodou je, že jediný spotřební materiál je papír, nevýhodou je vyšší cena papíru a malá stabilita tisku (tisk časem bledne). Tyto tiskárny se často používají v supermarketech. Stejnou metodu tisku používaly i faxy, zde již ale byla vytlačena inkoustovým nebo laserovým tiskem. 2.termotransferové - princip tisku je stejný jako u přímého termálního tisku, jen je mezi hlavou a papírem speciální termotransferová fólie, ze které se barva teplem přenese na potiskované medium. Tím může být na rozdíl přímého tisku i běžný papír. Jedno- i vícebarevný tisk se používá v tiskárnách na potisk štítků (Dymo), plastových karet nebo při tisku fotografií ve vysoké kvalitě.

16 Inkoustové tiskárny se staly díky své nízké ceně, vysoké kvalitě tisku a možnosti barevného tisku, oblíbenými tiskárnami v domácnostech a malých kancelářích. Základní částí inkoustové tiskárny je tisková hlava (cartridge). Je to malá nádobka obsahující inkoust, který je přes miniaturní trysky (zrakem jen velmi těžce rozpoznatelné) přenášen v podobě kapiček na papír. Tisková hlava horizontálně přejíždí nad papírem, který je přenosovým mechanizmem posouván vpřed, a pomocí trysek nanáší na papír inkoust.

17 Výhody inkoustových tiskáren  nízké pořizovací náklady  nehlučný provoz  možnost barevného tisku Nevýhody inkoustových tiskáren  vysoké provozní náklady  vytištěné dokumenty se po styku s vodou rozpíjejí

18 Inkoustové (ink-jet) Inkoustové (ink-jet) - tiskárny pracují formou nanášení inkoustu na papír. V současnosti rozlišujeme tři druhy: Termické (bubble-jet) Termické (bubble-jet) – při zahřátí inkoustu vznikne v trysce bublina, která vymrští inkoustovou kapku Piezoelektrické Piezoelektrické – na tiskové hlavě jsou krystaly schopné měnit tvar, čímž vystřelují kapku na papír. vymrští inkoustovou kapku Voskové Voskové – vstřikují na papír natavený tuhý inkoust. Vyznačují se živými barvami a vysokou kvalitou tisku.

19 Mezi inkoustové tiskárny se řadí i takto obrovské plotry o šířce výkresu až A0.

20 Laserová tiskárna je zařízení určené zejména pro profesionální použití.  Poskytuje velmi vysokou kvalitu (300 dpi - 1200 dpi) i rychlost tisku (desítky stránek za minutu).  Jedná se o poměrně drahé zařízení - ale cena za vytištěnou stránku bývá většinou nižší než u inkoustových tiskáren.

21 Pracují na stejném principu jako kopírky: laserový paprsek vykresluje obrázek na fotocitlivý a polovodivý, obvykle selenový válec, na jehož povrch se poté nanáší toner; toner se uchytí jen na osvětlených místech, obtiskne se na papír a na závěr je k papíru tepelně fixován (zažehlen teplem cca 180 °C a tlakem). První laserovou tiskárnu vyrobila firma IBM v roce 1975, ale byla to obří tiskárna pro sálové počítače.

22 Výhody laserových tiskáren Výhody laserových tiskáren  nízké provozní náklady  nehlučný provoz  velmi rychlý tisk  kvalitní tisk Nevýhody laserových tiskáren  vysoké přizovací náklady  při tisku je v činnosti laser, který způsobuje vznik ozónu, který je pro člověka velmi nebezpečný  náročnější obsluha

23  Na velmi podobném principu jako laserové tiskárny pracují i LED tiskárny, které již dlouhá léta razí společnost OKI.  Ta k nasvícení fotocitlivého válce nepoužívá laser, ale pás LED diod.  U LED tiskáren jsou hlavními výhodami menší rozměry a vyšší spolehlivost.  LED tiskárny by také měly umět tisknout rychleji, než tiskárny laserové, navíc u nich není rychlost tisku závislá na rozlišení. Kvalita a hlavně fyzické rozlišení tisku je určeno právě počtem diod a jejich hustotou. První LED tiskárna spatřila světlo světa až v roce 1981

24 TISKÁRENY zastaralé typy

25 Mezi nejstarší typy tiskáren patří řetězové a bubnové. V prvním případě jsou jednotlivé typy se znaky umístěny za sebou na řetězu, který se neustále pohybuje nad papírem kolmo na směr jeho posunu. Z druhé strany papíru je sada kladívek, která udeří proti řetězu v okamžiku, kdy je proti kladívku ve správné pozici článek řetězu s písmenem. Na jeden oběh řetězu je vytištěn celý řádek. IBM 1403 1959 Mezi nejrozšířenější modely řetězových tiskáren patřila i IBM 1403, která spatřila světlo světa v roce 1959. Tato výkonná tisková jednotka dokázala potisknout až 600 řádků za minutu.

26 Bubnové tiskárny mají ve svých útrobách ukrytý podélný buben, na jehož obvodu je umístěna celá sada typů se znaky. Buben se otáčí ve shodném směru s pohybem papíru a ve vhodnou chvíli proti bubnu udeří kladívko. V celém řádku se tak vytisknou zároveň všechna A, B a podobně. Papír se pohybuje souvisle. Bubnové tiskárny se používají dodnes v obchodních pokladnách.

27 Speciální variantou, vycházející z elektrických psacích strojů, pak byly tiskárny znakové. V takové tiskárně se jednotlivá písmena tiskla jedním úderem, stejně jako na psacím stroji. Znakové tiskárny se dále rozdělovaly na dva základní druhy – s kulovou hlavicí, nebo s typovým kolem. První variantu hojně využívaly tiskárny IBM, přičemž tvar tiskové hlavy připomínal vajíčko, na kterém byly rozmístěny jednotlivé znaky. U typového kola připomínala tisková hlava kopretinu, na jejíchž listech seděly jednotlivé znaky.

28 Multifunkční zařízení (skener, tiskárna, kopírka, čtečka karet, příp. fax) je výhodné svou nízkou cenou. Poskytuje ale vždy jen kompromisní kvalitu - ani jednu z funkcí nebude nikdy plnit tak dobře, jako samostatná zařízení. Pokud vám na kvalitě až tolik nezáleží, a naopak oceníte možnost kopírování (nebo i faxování), kupte si multifunkční zařízení.

29

30  Přispěvatelé Wikipedie, Počítačová tiskárna [online], Wikipedie: Otevřená encyklopedie, c2013, Datum poslední revize 16. 05. 2013, 06:38 UTC, [citováno 16. 07. 2013] http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Po%C4%8D%C3%ADta%C4%8Dov%C3%A1_tisk%C3%A1r na&oldid=10327401  Wikipedia contributors, 'Printer (computing)', Wikipedia, The Free Encyclopedia, 14 June 2013, 18:59 UTC, [accessed 15 July 2013]http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Printer_(computing)&oldid=559915196  Přispěvatelé Wikipedie, Inkoustová tiskárna [online], Wikipedie: Otevřená encyklopedie, c2013, Datum poslední revize 19. 03. 2013, 16:49 UTC, [citováno 15. 07. 2013] http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Inkoustov%C3%A1_tisk%C3%A1rna&oldid=9965746  Přispěvatelé Wikipedie, Plotter [online], Wikipedie: Otevřená encyklopedie, c2013, Datum poslední revize 15. 07. 2013, 18:17 UTC, [citováno 15. 07. 2013] http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Plotter&oldid=10529471  Přispěvatelé Wikipedie, Laserová tiskárna [online], Wikipedie: Otevřená encyklopedie, c2013, Datum poslední revize 6. 05. 2013, 09:37 UTC, [citováno 16. 07. 2013] http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Laserov%C3%A1_tisk%C3%A1rna&oldid=10290049  Wikipedia contributors, 'Laser printing', Wikipedia, The Free Encyclopedia, 21 June 2013, 22:08 UTC, [accessed 15 July 2013]http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Laser_printing&oldid=560984404  Kliparty http://office.microsoft.comhttp://office.microsoft.com

31  Dostupné online z:  http://informatika.topsid.com/index.php?war=dalsi_periferni_zarizeni http://informatika.topsid.com/index.php?war=dalsi_periferni_zarizeni  http://www.fi.muni.cz/usr/pelikan/ARCHIT/TEXTY/TISK.HTML http://www.fi.muni.cz/usr/pelikan/ARCHIT/TEXTY/TISK.HTML  http://www.fi.muni.cz/usr/pelikan/ARCHIT/TEXTY/TISK2.HTML http://www.fi.muni.cz/usr/pelikan/ARCHIT/TEXTY/TISK2.HTML  http://www.sibl.cz/skripta/k6.htm http://www.sibl.cz/skripta/k6.htm  http://www.tiskarny.ic.cz/jehlickove_tiskarny.htm http://www.tiskarny.ic.cz/jehlickove_tiskarny.htm  http://extrahardware.cnews.cz/od-bubnovych-retezovych-tiskaren-az-po-led http://extrahardware.cnews.cz/od-bubnovych-retezovych-tiskaren-az-po-led


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2880."

Podobné prezentace


Reklamy Google