Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Útvary národního jazyka, cvičení. Národní jazyk Jeden ze základních znaků národa Vyvíjí se s vývojem společnosti Společný pro všechny příslušníky národa,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Útvary národního jazyka, cvičení. Národní jazyk Jeden ze základních znaků národa Vyvíjí se s vývojem společnosti Společný pro všechny příslušníky národa,"— Transkript prezentace:

1 Útvary národního jazyka, cvičení

2 Národní jazyk Jeden ze základních znaků národa Vyvíjí se s vývojem společnosti Společný pro všechny příslušníky národa, srozumitelný všem

3 Národní jazyk spisovná čeština nespisovné útvary

4 Spisovná čeština Reprezentativní útvar Jednotná na celém území Hovorová čeština = mluvená podoba spisovné češtiny (neužívá knižních tvarů, volnější stavba vět...)

5 Nespisovné útvary Podle územní diferenciace: nářečí (dialekty) - místně a zeměpisně odlišené Vznik nadnářečních útvarů – interdialektů - obecná čeština - běžná mluva, používá se v každodenní komunikaci

6 Nespisovné útvary Podle sociální diferenciace: profesní mluva - specifická mluva v různých povoláních slang - mluva zájmových skupin argot – mluva sociálně vyřazených vrstev

7 Cvičení:

8 Rozlište, o jaké útvary národního jazyka se jedná: Bul hodnyj a na ženění nemíl dlouho hani pomyšlení. (J. Š. Baar) „Nezájem, pivo mu nenatočím, slíbil mi doláče a nakonec mi vybílil káču.“ Pro začínajícího herce to byl jen takový štěk, ale děkovačku si užil.

9 Koukej, v tom skladě bys měl fůru času – co by ti to udělalo, kdybys mi to jednou tejdně hodil na papír? (V. Havel) Paleček byl proslulý velitel. Malý postavou, velký činy, vždy s lehkým úsměvem ve tváři. (K. Pecka)

10 Vydělte z následující řady slova nářeční, slangová, argotická, profesionalismy: žufánek, eksnout, filda, pacoš, nádražák, běhy, světla, bažant, fízl, čajznout, perník, chechtáky, galánka, gorila, pasťákl, cígo, hambáč, story, gazdovat

11 Převeďte do spisovné podoby: Když kámošovi šlohne mobil a pak ho někomu střelí, je to zlodějna. Na přejezdu spustili šraňky. Vytasil mě z dějáku.

12 Nezašpuntovaná flaštička se převrhla a na ubruse se objevily tmavé fleky. Coural se poli a lesy s flintou na hřbetě. Strýc, opřítý o plot, si zapálili fajku a vybafli s dýmem na tetku.

13 Uveďte příklady slangu: studentského: ze svého oboru:

14 Otázky: Pokuste se charakterizovat mluvu své rodiny, svého nejbližšího okolí. Který z útvarů národního jazyka užíváte v ofociální komunikaci a který v neoficiálních rozhovorech?

15 Je třeba užívat ve škole spisovnou češtinu? Může se lišit učitelova výuková a nevýuková komunikace s žáky z hlediska využití útvarů národního jazyka?

16 Zdroje: Sochrová M. : Český jazyk a literatura, Fragment 2007 Soukal a kol.: Čítanka pro 4. ročník SOŠ, SPN Praha 2002 http://school.discoveryeducation.com/clipart/images/teacher1.gif http://www.katfritklub.kk.dk/upload/katfritklub/klipart/5979a9414a.gif http://images.clipartof.com/small270/35489-Clipart-Illustration-Of- A-Genius-Brain-Walking-On-Two-Legs.jpg http://farnost-hustopece.webz.cz/wp- content/media/_zlodej_b_denik_clanek_solo.jpg www.edupics.com/student-t11436.jpg http://www.jablko.cz/Serial/Moda/img/


Stáhnout ppt "Útvary národního jazyka, cvičení. Národní jazyk Jeden ze základních znaků národa Vyvíjí se s vývojem společnosti Společný pro všechny příslušníky národa,"

Podobné prezentace


Reklamy Google