Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

1.Bývalá Jugoslávie 2.Kypr 3.Izrael 4.Blízký Východ (Írán, Írák, Afghánistán) 5.Srí Lanka OHNISKA KONFLIKTŮ VE SVĚTĚ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "1.Bývalá Jugoslávie 2.Kypr 3.Izrael 4.Blízký Východ (Írán, Írák, Afghánistán) 5.Srí Lanka OHNISKA KONFLIKTŮ VE SVĚTĚ."— Transkript prezentace:

1 1.Bývalá Jugoslávie 2.Kypr 3.Izrael 4.Blízký Východ (Írán, Írák, Afghánistán) 5.Srí Lanka OHNISKA KONFLIKTŮ VE SVĚTĚ

2 BÝVALÁ JUGOSLÁVIE Jugoslávie = Slovinsko, Chorvatsko, Makedonie, B&H, Kosovo, Srbsko, Černá Hora Po 1990 nepokoje, občanské války s nacionálním podkladem. Nejsnadnější osamostnění pro Slovinsko (1991), nejproblematičtější pak Bosna a Hercegovina s Kosovem. Ve sporech šlo o to, že Srbové se nehodlali smířit s tím, že by se okolní státy s velkou menšinou Srbů odtrhly v nových podmínkách (pád Železné opony a vleklé krize Jugoslávie, včetně koule u nohy Kosova). Začala válka Srbsko vs. zbytek, resp. Srbsko podporující menšiny v ostatních státech. Nejvážnější situace v Bosně a Hercegovině (válka CH,SR,Bosny a Her., Srebrenický masakr) a Kosovu, které je doteď pod mezinárodní správou OSN. Situace v B&H „ukončeno“ listopadem 1995 dohodou z Daytonu. Do vleklé OV se zapojila OSN i NATO – mezinárodní společenství mělo ve správě některé regiony, udržovalo pořádek (jednotky EUFOR, KFOR, SFOR, UNPROFOR). Aspoň se o to pokoušelo... Váleční zločinci Karadžič, Mladič

3

4 KYPR Ostrov se Středozemním moři. Je rozdělen na tureckou a řeckou část. V roce 1974 byla ukončena válka na Kypru a ustanoveny 2 republiky ohraničené demarkační čárou – Kyperská a Severokyperská turecká republika. V zemi je dohled OSN (na hranicích). Severní Kypr je v mezinárodní izolaci a je na tom po všech stránkách hůře než jižní soused.

5 IZRAEL Po vzniku Izraele (1948) začaly okolní státy útočit na tento novš vzniklý stát. Zároveň začal Izrael osidlovat přidělené území Palestiny. Jde o spor 2 odlišných etnik (židé x Arabové). Palestině patří pásmo Gazy a část území na břehu Jordánu. Izraelci se snaží vytrvale palestince z Izraele vykopat a získat pro sebe celý Jeruzalém. Za to si vysloužil opakovanou kritiku MS, což ale konflikt neřeší. MS podporovalo Palestinu do 2006, kdy v Palestině zvítězil Hammás. V regionu Gazy se střetává Hammás s odbojovými jednotkami Palestinců, Izrael občas vyšle nějakou tu raketu jako odpověď na rakety z Gazy (Gaza je obehnáná zdí, aby teroristé nemohly na Izrael útočit). V roce 1993 byly obě strany donuceny k vzájemnému dialogu (měly se navzájem uznat). Po těchto jednáních palestincům připadla správa Gazy, ale konflikty pokračovaly. Al-Fatáh, Hammás, Izrael, Jásir Arafat, Mojše Dajan, Gaza, Jeruzalém, Golanské výšiny.

6 BLÍZKÝ VÝCHOD Afghánistán – od roku 1996 pod kontrolou Tálibánu. Po 11.9.2001 USA napadly Aghánistán (úkryt Usámy Bin Ládina), operace Trvalá svoboda. Země je největším výrobcem opia na světě, je chudá a zdevastovaná. ÍRÁK a)V roce 2003 napaden USA pro podezření z vlastnictví ZHN, předtím sankce OSN. b)Vnitřní spory mezi národnostmi – šiíté x sunité x kurdové. c)Stát bohatá na ropu ÍRÁN je v současnosti kritizován za snahu o získání jaderných zbraní. Od roku 1973 je to teokratický stát. Má bohatá ložiska ropy i plynu.

7

8 SRÍ LANKA Ostrov blízko jižního cípu Indie Konflikt Sinhálců (budh., 15 mil.) a Tamilů (hin.,3,8 mil.) 1972 – nová ústava, odstavení Tamilů na druhou kolej a následné bouře (rozuměj teroristické útoky) tamilské menšiny (požadavek nezávislosti). 17.5.2009 byli tamiští tygři definitivně poraženi.


Stáhnout ppt "1.Bývalá Jugoslávie 2.Kypr 3.Izrael 4.Blízký Východ (Írán, Írák, Afghánistán) 5.Srí Lanka OHNISKA KONFLIKTŮ VE SVĚTĚ."

Podobné prezentace


Reklamy Google