Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0499 Název školy Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. Název materiálu VY_32_INOVACE_215_VES_15 Autor Mgr.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0499 Název školy Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. Název materiálu VY_32_INOVACE_215_VES_15 Autor Mgr."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0499 Název školy Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. Název materiálu VY_32_INOVACE_215_VES_15 Autor Mgr. Jana Nachmilnerová Tematický okruh Veřejná správa Ročník 1. Forma denní Datum tvorby Říjen 13 Anotace Text slouží k výuce a samostudiu, celek tvoří základy pro orientaci v předmětu Veřejná správa, obsahuje také cvičení, pro práci s vyučovaným tématem. Společná kontrola činností je prováděná pomocí dataprojektoru nebo na PC Zdroje Ilustrace, pokud není uvedeno jinak, jsou screeny obrazovky a jejich úprava, archiv autora a kliparty MSOFFICE. Zdroje: Wikipedie - otevřená encyklopedie

2 Státní symbol je výtvarné nebo hudební dílo, které si stát ústavou určil jako oficiální vyjádření své totožnosti a svrchovanosti. Symboly stát reprezentují a obvykle vychází z jeho historie, tradic a národních symbolů. Státních symbolů ČR je podle zákona 3/1993 Sb. O státních symbolech České republiky - celkem šest: velký státní znak a malý státní znak státní barvy (trikolóra) státní vlajka vlajka prezidenta (dříve prezidentská standarta) státní pečeť státní hymna – Kde domov můj? (první sloka) Státní symbol je předmět, který representuje stát a požívá zvláštní úcty a ochrany. Hanobení státního symbolu se v některých zemích trestá. Hanobení státních symbolů jiného státu může vést také k diplomatickému konfliktu.

3

4 V prvním a čtvrtém poli je historický znak Čech - dvouocasý lev ve skoku se zlatou korunou na červeném poli. Ve druhém poli se nachází znak Moravy – orlice stříbrno-červeně šachovaná se zlatou korunou na modrém poli. Ve třetím poli je znak Slezska – černá orlice se stříbrným půlměsícem, uprostřed s křížkem, ukončeným trojlístky, se zlatou korunou na zlatém podkladu. Autorem návrhu i výtvarného provedení je heraldik Jiří Louda. Velký státní znak slouží k vnější reprezentaci státu a k označení budov, ve kterých sídlí orgány státní správy, státní úřady a pod.

5 Malý státní znak je tvořen červeným polem, na kterém je umístěn historický znak Čech: stříbrný dvouocasý lev ve skoku se zlatou korunou. Dnes je používán na místech, kde dochází k rozhodnutí ze státní moci. Např. na razítkách a pečetidlech úřadů státní správy a samosprávy nebo na cedulích označujících památné stromy. Malý státní znak se také používá k označení sídel orgánů, které byly pověřeny výkonem státní moci – soudy, exekutoři, hygienické stanice a pod. Použití např. na razítkách, pečetidlech státní správy, na cedulích označujících památné stromy, k označení budov.

6 Státní barvy - nazývají se trikolóra, od 19. stol. považovány též za barvy všeslovanské bílá - symbolizuje čistotu, červená - krev prolitou vlastenci za svobodu vlasti modrá - bezmračnou oblohu. Trikolóra zachovává oficiální pořadí státních barev, bílý pruh má vždy nahoře nebo vlevo z pohledu pozorovatele.

7 Státní vlajka se skládá z horního pruhu bílého a dolního pruhu červeného, mezi něž je vsunut modrý klín do poloviny délky vlajky. Použití: při příležitosti státních svátků a jiných významných příležitostech, v den smutku nebo v den státního smutku, vyhlášených vládou. státní vlajku lze užít vhodným a důstojným způsobem kdykoliv, např.

8 Místo pobytu prezidenta je tradičně od r.1920 označováno vztyčením vlajky prezidenta republiky s vyobrazením velkého státního znaku. Pod znakem je připojeno heslo „PRAVDA VÍTĚZÍ“ - „VERITAS VINCIT“, které bylo našimi předky užíváno již od husitských dob. Jediným uživatelem standarty je prezident ČR. Vlajku prezidenta republiky lze užít k označení: sídla prezidenta republiky v době jeho přítomnosti v České republice, dopravního prostředku používaného prezidentem republiky

9 Písemná ustanovení byla od středověku stvrzována připojením pečetí. Každý český panovník měl svou vlastní pečeť.Vedle nich se již od 15. století vyskytuje také pečeť Českého království. Současná státní pečeť, na které je zobrazen velký státní znak a uveden název naší republiky, je užívána především k ověřování mezinárodních smluv a dalších významných dokumentů. Pečetidlo opatruje prezident republiky.

10

11 Píseň pochází z divadelní hry Josefa Kajetána Tyla Fidlovačka aneb Žádný hněv a žádná rvačka, poprvé uvedené v Praze na jevišti v roce 1834. Hudbu k ní složil František Škroup. Pro své vlastenecké vyznění se záhy rozšířila po celé zemi a za svou ji přijal celý český národ, rychle zlidověla a získala tak postavení národní písně. Čechy byly tedy první zemí, který měl jako hymnu divadelní šlágr. Použití - jen vhodným a důstojným způsobem. První sloka písně Kde domov můj je česká státní hymna. Užívá se od rozpadu Československa na konci roku 1992, již v roce 1990 však byla oficiálně prohlášena i za hymnu České republiky uvnitř federace. Před rozdělením tvořila zároveň první část československé hymny, následována první slokou nynější hymny slovenské (Nad Tatrou sa blýska).

12 1. Kolik státních symbolů má ČR? 2. Co je to trikolóra? (je symbolem … ) 3. Namaluj vlajku ČR. (věda, která se ji zabývá) 4. Jaké heslo je uvedeno na vlajce prezidenta ČR? 5. Kde můžeme vidět velký státní znak? 6. Co je vyobrazeno na malém státním znaku?

13 1. 6 symbolů. 2. Vyjadřuje státní barvy; symbolizuje čistotu, prolitou krev a jasnou blankytně modrou oblohu 3. Vexikologie 4. Pravda vítězí / „VERITAS VINCIT“ 5. Na budovách, ve kt. sídlí státní správa, státní úřady 6. Dvouocasý lev.

14

15


Stáhnout ppt "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0499 Název školy Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. Název materiálu VY_32_INOVACE_215_VES_15 Autor Mgr."

Podobné prezentace


Reklamy Google