Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Václav Švec. Rodiče – Alžběta Kristýna Brunšvická, Karel VI. Děti - Marie Alžběta, Marie Anna, Marie Karolína, Josef II, Marie Kristýna, Marie Alžběta,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Václav Švec. Rodiče – Alžběta Kristýna Brunšvická, Karel VI. Děti - Marie Alžběta, Marie Anna, Marie Karolína, Josef II, Marie Kristýna, Marie Alžběta,"— Transkript prezentace:

1 Václav Švec

2 Rodiče – Alžběta Kristýna Brunšvická, Karel VI. Děti - Marie Alžběta, Marie Anna, Marie Karolína, Josef II, Marie Kristýna, Marie Alžběta, Karel Josef, Marie Amálie, Petr Leopold, Marie Karolína, Johana Gabriela, Marie Josefa, Marie Karolína, Ferdinand Karel Antonín, Marie Antonie, Maxmilián František Manžel - František I. Štěpán Lotrinský

3 20. října 1740 – 29. listopad 1780

4 Ještě jednou musela Marie Terezie o své území bojovat. Mír přerušila tzv. sedmiletá válka – v roce 1756 vtrhl Fridrich II. do Slezska. Chtěl získat ztracené části Slezska i s Kladskem. Spojil se s Brity, kdežto Habsburkové s Ruskem a Francií. V lidovém povědomí to byl spor Marie Terezie s „Prajzem“, ale ve skutečnosti to byla válka globální. Přes četná vítězství rakouských armád skončila válka v únoru 1763 mírovou smlouvou, v níž Marie Terezie definitivně rezignovala na Slezsko a Kladsko.

5 Války o rakouské dědictví je označení pro války svedené o nástupnictví na trůnu Habsburské monarchie mezi Marií Terezií a jejími sousedy – Pruskem,Bavorskem a Francií v letech 1740 až 1748. Důvodem války bylo odmítnutí nástupnictví Marie Terezie a Pragmatické sankce a územní nároky pruského krále Fridricha II ve Slezsku. Boje o Slezsko bývají nazývány jako slezské války.

6 Během války došlo k dvoustranným konfliktům, které bývají pojímány jako samostatné války – jednalo se o koloniální války Španělska s Velkou Británií (válka o Jenkinsonovo ucho), Velké Británie s Francií a dále o švédsko–ruskou válku. Do kontextu těchto bojů bývá řazeno i jakobitské povstání ve Skotsku.

7 Za vlády Marie Terezie došlo k významným reformám v soudnictví, finančnictví a školství, k celním úpravám, k zakládání manufaktur a k rozvoji průmyslové výroby. Budovaly se nové cesty, zlepšovalo poštovní spojení, byla zavedena jednotná soustava měr a vah, jednotná měna. Z habsburského konglomerátu se stal moderní centralizovaný stát. POVINNÁ ŠKOLNÍ DOCHÁZKA!!!

8 Pragmatická sankce byla zákonem, který zajišťoval v habsburské monarchii v případě neexistence mužských nástupců rakouských Habsburků také ženským členům rodu právo na trůn. Zároveň měla sankce potvrdit nedělitelnost habsburské monarchie, která v této době představovala linii tří státních celků: zemí Koruny české, rakouských zemí a Uher.

9 Tehdy ještě Karel VI. doufal v syna. Nestalo se. Celá dvacátá a třicátá léta 18. století tak bylo hlavním úkolem Karla VI. dosáhnout mezinárodního uznání pragmatické sankce, aby jeho prvorozená dcera mohla nastoupit na jeho místo.

10 http://www.novinky.cz/zena/299974-marie-terezie-chytra- zena-na-trunu-ktera-prekypovala-zdravim-a-energii.html http://www.novinky.cz/zena/299974-marie-terezie-chytra- zena-na-trunu-ktera-prekypovala-zdravim-a-energii.html http://www.panovnici.cz/marie-terezie https://cs.wikipedia.org/wiki/Pragmatick%C3%A1_sankce https://cs.wikipedia.org/wiki/Marie_Terezie https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1lky_o_rakousk%C3% A9_d%C4%9Bdictv%C3%AD https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1lky_o_rakousk%C3% A9_d%C4%9Bdictv%C3%AD http://www.minulost.org/archiv/59/dcery-marie-terezie


Stáhnout ppt "Václav Švec. Rodiče – Alžběta Kristýna Brunšvická, Karel VI. Děti - Marie Alžběta, Marie Anna, Marie Karolína, Josef II, Marie Kristýna, Marie Alžběta,"

Podobné prezentace


Reklamy Google