Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ing. Veronika Dostálková MBA ZADLUŽOVÁNÍ Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ing. Veronika Dostálková MBA ZADLUŽOVÁNÍ Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012."— Transkript prezentace:

1 Ing. Veronika Dostálková MBA ZADLUŽOVÁNÍ Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012

2 ANOTACE Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Finanční gramotnost je poskytnout studentům oboru Klempíř potřebné informace o bankovních produktech, spoření a zadlužování. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Ekonomika na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na zadlužování.

3 Zadlužování

4 Kde je možné si peníze vypůjčit Účelové úvěry Neúčelové úvěry Osobní úvěry Kreditní karty Americká hypotéka Finanční leasing Splátkový prodej

5 Účelové úvěry Je úvěr poskytnutý na konkrétní potřebu klienta. Hypoteční úvěr Na nákup, výstavbu nebo rekonstrukci nemovitosti Je zajištěn zástavním právem k nemovitosti

6 Neúčelové úvěry Kontokorentní úvěr Je spjat s našim běžným účtem v bance. Můžeme na tomto účtu čerpat do „mínusu“. Je ovšem stanoven limit. Tento úvěr bývá splácen z prostředků, které přicházejí na běžný účet. Úroková sazba u kontokorentních úvěrů bývá vyšší než u běžných úvěrů. Výhodou je bezúročné období 40-60 dnů.

7 Neúčelové úvěry Osobní půjčky Jsou určeny pro financování osobních finančních potřeb. Je snadné je uzavřít (na pobočce banky, telefonicky, přes internet atd.) Nebývá požadován žádný ručitel. Peníze se klientům vyplácí na účet, nebo v hotovosti. Půjčka se splácí v pravidelných splátkách. Výše úroku bývá dost vysoká.

8 Neúčelové úvěry Kreditní karty Touto kartou můžeme čerpat prostředky z úvěrového účtu – buď při placení v obchodech, nebo při výběru z bankomatu. Čerpat je můžeme prakticky kdykoliv, opakovaně nebo jednorázově. Úvěr se začíná splácet po uběhnutí bezúročného období a to dost vysokým úrokem 20- 26 % p.a.

9 Finanční leasing Finanční leasing je dlouhodobý pronájem, po jehož skončení si věc (majetek) odkupuje od nájemce. Při zahájení leasingu klienti zaplatí vyšší částku a dále splácení v pravidelných splátkách po dobu 3-5 let. Po uhrazení všech splátek koupí věc (většinou automobil) za symbolickou cenu.

10 Splátkový prodej Prodejce nabídne, abychom si určitou věc koupili na splátky, často najdeme přímo na cenovce u zboží nabídku, kolik bychom měsíčně spláceli. Jde vlastně o úvěr, který nám prodávající zprostředkuje – buď u společností, které takový prodej financují, nebo u banky. Produkt 1/10.

11 Porovnání nabídek Tak jako u kteréhokoliv jiného produktu platí doporučení: porovnání jednotlivých nabídek různých bankovních institucí. Porovnáváme poplatky za využívané operace. Úrokové sazby u vkladů Úrokové sazby u úvěrů RPSN (roční procentní sazba nákladů)

12 Pravidla při výběru spotřebitelského úvěru Potřebuji danou věc hned teď? Pokud ne je lepší naspořit si alespoň částečně. Obracím se na důvěryhodné společnosti. Zjistím si podmínky úvěru od více poskytovatelů a srovnám si je. Nikdy nerozhoduji ve spěchu a na místě. Nejlepší informaci o ceně úvěru nám poskytuje RPSN. Čím nižší je RPSN, tím je úvěr cenově výhodnější. Čím delší je doba úvěru, tím větší je RPSN. Neúčelová půjčka bývá zpravidla dražší než účelová.

13 Jak řešit deficit domácího rozpočtu Může se stát, že se nečekaně ocitneme v deficitu našeho rodinného rozpočtu. Tuto situaci můžeme řešit dvěma způsoby. Použít rezervu Vzít si úvěr Při opakovaném deficitu musíme situaci řešit následujícím způsobem: Zvýšením příjmů Snížením výdajů

14 ZDROJE www.office.microsoft.com KLÍNSKÝ, Petr; CHROMÁ, Danuše; TESAŘOVÁ, Svatava. Finanční gramotnost [online]. [cit. 16.5.2013]. Dostupný na WWW: http://www.nuov.cz/uploads/Financni_gramo tnost_obsah_a_priklady_z_praxe_skol.pdf


Stáhnout ppt "Ing. Veronika Dostálková MBA ZADLUŽOVÁNÍ Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012."

Podobné prezentace


Reklamy Google