Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0124  Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT  Název školy: SPŠ a SOŠGS Most  Předmět: ČJL  Tematický okruh:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: " Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0124  Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT  Název školy: SPŠ a SOŠGS Most  Předmět: ČJL  Tematický okruh:"— Transkript prezentace:

1  Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0124  Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT  Název školy: SPŠ a SOŠGS Most  Předmět: ČJL  Tematický okruh: Exilová literatura 20. století  Téma: Josef Škvorecký – Tankový prapor  Ročník:  Jméno autora: Mgr. Marcela Hofnerová  Datum tvorby: 16. 1. 2013  Anotace:Žáci si připomenou základní údaje o tomto spisovateli a bude proveden rozbor vybraného lit. díla tohoto autora.

2 1924 - 2012

3  český prozaik, překladatel a exilový nakladatel  spolu s manželkou Zdenou Salivarovou zakladatel exilového nakladatelství Sixty- Eight Publishers v Torontu (zal. v r. 1971).

4  Dětství prožil v Náchodě, krátce studoval na lékařské fakultě, pak přestoupil na filozofickou fakultu – obor angličtina a filosofie, kterou absolvoval r. 1949. Na umístěnku působil jako učitel na středních školách Poté redaktor do Státního nakladatelství krásné literatury (pozdější Odeon)  Od r. 1963 spisovatelem z povolání

5  V roce 1969 odjel do Ameriky usadil se v Torontu, kde na univerzitě vyučoval americkou a moderní anglickou literaturu.

6 Zbabělci - Danny Smiřický - hlavní postava - je to vlastně sám autor Tankový prapor - satirický a groteskní román o vojenské službě v 50. letech Prima sezóna - autor vzpomíná na dobu svého mládí Samožerbuch - společně s manželkou, dokument o jejich nakladatelství

7  Žánr: román - napsán 1954, ale vydán až r. 1990 v Praze (1971 v Torontu)  Místo a čas: Děj se odehrává ve vojenském výcvikovém prostoru v Kobylci a popisuje poslední půlrok od jara do zimy roku 1953.  Osoby: Danny Smiřický, kapitán Matka, major Borovička, Janinka Pinkasová….

8  Příběh začíná ve vojenském výcvikovém středisku Kobylec roku 1953, kde mají tankisté vybudovat okopy pro zamaskování svých strojů. Škvorecký nás s nadhledem a humorem seznamuje s jednotlivými veliteli nadporučíkem Růžičkou, kapitánem Matkou, nadporučíkem Pinkasem atd. Nejobávanější figurkou je major Borovička, mrňavý, zakomplexovaný človíček, jenž nese přezdívku Malinkatý ďábel. Právě ten přijíždí na kontrolu práce svých podřízených. Najde jen strašný nepořádek, velitelé spí, tanky jsou špatně ukryty. Pochvalu získává pouze osádka Dannyho. Major ovšem neví, že byl tento poctivý okop vyhlouben již dávno předtím.

9  Dále sledujeme přípravu zkoušek FO (Fučíkův odznak), jež vykonávají nejen vojáci, ale i důstojníci a jejich ženy. Směšně působí rozhovory nad knihou Daleko od Moskvy (nikdo ji nečetl), velitelé používají slova, aniž by znali jejich pravý význam (fyzikální a psychiatrické vlastnosti ženy) prožíváme noc v posádkovém vězení, kdy major Borovička načapá podporučíka Malinu ve vězeňské cele při milování s četařkou Babinčákovou, a další komické situace (ostřelování velitelského stanoviště rotným Maňasem atd.).

10  V závěru knihy se vojáci na kulturně masovém večírku loučí s vojenskou službou. Kulturní program se velitelům vymyká z rukou. Vojáci zpívají všelijaké odrhovačky, což se nelíbí majoru Borovičkovi. Vystřelí do vzduchu a chce zábavu ukončit. Blíží se k němu desítky výhružných očí. Major utíká ven. Druhý den není k nalezení. Spadl do odpadkové žumpy a utopil se. Celá kniha je protkána milostnými zážitky Dannyho s Janinkou, ženou nadporučíka Pinkase, a jeho touhou po Literce (též vdaná), která však jeho city neopětuje. Atmosféra vojenského života je dokreslena drsnou, často až vulgární mluvou jednotlivých postav.

11  Autor v díle zobrazil život vojáků za komunismu, jejich život na vojně v trochu jiné podobě, než by si "soudruzi" představovali, ale tím je kniha zajímavá a vtipná. Zobrazuje v knize několik vojenských cvičení - lépe řečeno pokusů o ně. Rádoby nelehký život vojáka, v díle se vojáci snaží čelit trapnosti té doby a tuposti jejich velitelů. Vše je však popsáno jakoby s výsměchem a vtipem.

12  SOCHROVÁ, Marie. Literatura v kostce pro střední školy. Havlíčkův Brod: Fragment, 1999, ISBN 80-7200-332-1  SOUKAL, Josef a kol. Literatura pro I. ročník gymnázií. Praha: SPN, 2001, ISBN 80-7235- 154-0.  http://czechfolks.com/plus/2012/01/08/milo s-suchma-jeste-jednou-k-umrti-josefa- skvoreckeho/


Stáhnout ppt " Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0124  Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT  Název školy: SPŠ a SOŠGS Most  Předmět: ČJL  Tematický okruh:"

Podobné prezentace


Reklamy Google