Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY _32_INOVACE_05_06J.Škvorecký

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY _32_INOVACE_05_06J.Škvorecký"— Transkript prezentace:

1 VY _32_INOVACE_05_06J.Škvorecký
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Název a číslo učebního materiálu : VY _32_INOVACE_05_06J.Škvorecký Ročník: ročník Anotace: Josef Škvorecký – životopis, dílo, ukázky z tvorby Podpora vzdělávání v ZŠ Šumná Autor materiálu: Mgr. Hana Beránková Vytvořeno: únor 2013

2 Josef Škvorecký

3 Životopis ● narodil se 27. září 1924 v Náchodě – 3.ledna 2012 Toronto
● je český spisovatel, prozaik, esejista, překladatel a exilový nakladatel, jeho díla byla přeložena do mnoha jazyků, psal články do časopisů ● patří k nejvýznamnějším českým poválečným prozaikům ● jeho otec byl bankovním úředníkem a náčelník místní sokolské organizace ● studoval na gymnáziu v Náchodě, poté pracoval jako pomocný dělník v továrně a po skončení 2. světové války nastoupil na lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze ● v roce 1958 se oženil se svou přítelkyní Zdenou Salivarovou, která je česká zpěvačka, prozaička, překladatelka z francouzštiny a vydala díla např. Nebe, Peklo, Ráj a Pánská jízda. ● v roce 1969 odjíždí s manželkou na stipendijní pobyt do USA, do Československa se již nevrátí, zůstává v exilu v kanadském Torontu, kde na univerzitě vede kurzy českého divadla a filmu, v Torontu žije dodnes, po listopadu 1989 mohl navštěvovat svou rodnou zemi ● v roce 1971 zakládá nakladatelství 68Publisher zaměřené na vydávání české a slovenské exilové literatury ● byl společně s manželkou poctěn řádem Bíleho lva za zásluhu o českou literaturu ● užíval pseudonymy a šifry např. J. Mnata, Errol, Josef Benda, Burke

4 Dílo Zbabělci (1948-1949) Konec nylonového věku (1950)
Tankový prapor (1954, vydáno v Praze-1990) Prima sezona Mirákl Příběh inženýra lidských duší báseň – Nezoufejte novela – Legenda Emöke (1963) detektivní trilogie – Smutek poručíka Borůvky, Konec poručíka Borůvky a Návrat poručíka Borůvky Farářův konec (1969, scénář ke stejnojmennému filmu) Obyčejné životy (2004)

5 Tankový prapor ● vydán roku 1971 v Torontu a roku 1990 v Československu ● byl natočen režisérem Vítem Olmerem, film patří mezi pár, které si vydělaly přes 2 miliony diváků a třžbu 55 milionů Obsah Hlavní postavou je Danny Smiřický. Dílo vypráví o době vojny rotného Dannyho. Odehrává se v roce 1953. Román zachycuje příběhy mladých mužů a studentů, kteří byli odvlečeni základní vojenskou službou na vojnu, aby se zde učili obraně státu a lidu. Popisuje mileneckou avantýru s Janinkou Pinkasovou, ženou jednoho z velitelů. Odehrávají se zde různé příběhy z vojenského prostředí.

6 Ukázka z knihy "Co je?" zabručel řidič ospale. "Heleď," pravil poručík. "Běž pomoct rotnýmu Smiřickýmu, jsou tam jenom čtyři. A přijd mě ve tři čtvrti na čtyři vzbudit." "Do prdele," odpověděl nesrozumitelně řidič a vylezl ven. Byl to ještě lemoun, příslušník prvního ročníku, a na větší odpor se nezmohl. Venku ho roztřásla zima. Malý poručík Hospodin se zatím čile vyškrábal na jeho místo do kabiny a zavřel za sebou. Za oknem se mihl cíp deky, jak se do ní důstojník balil. Vojín Holený, řidič, se otočil, strčil ruce do kapes, a drkotaje zuby, pustil se směrem neurčitě severním ke skupinkám keřů, které tam stály jako realistické kulisy na ochotnickém jevišti. Nočním tichem zvonily a skřípaly vzdálené nárazy lopat a krumpáčů. Holený spěchal vysokou trávou a cítil, jak mu rosa prosakuje plátěnými kalhotami letní uniformy. To ho ještě víc rozladilo. U jedné skupiny keřů kotvil štábní vůz politického oddělení, a právě když šel Holený kolem, rozsvítil někdo baterku a na pozadí osvětlených dveří vozu se začernaly dvě důstojnické čepice. Pak zavrzaly schůdky, dveře se otevřely a světla i s čepicemi v nich zmizela. Kurvy, pomyslel si Holený, člověka vyženou ven a sami jdou chrápat.

7

8 Prima sezona Prima sezona Obsah Obsah
● vydána roku 1975 v Torontu a roku 1990 v Československu ● je soubor šesti povídek, jejichž hlavním hrdinou byl Dan Smiřický ● adaptace - český televizní seriál, který natočil režisér Karel Kachyňa v roce v 1994 Obsah Kniha líčí dospívání, studium a lásky gymnazisty Dannyho Smiřického v období 2. světové války. Autor vzpomíná na dobu svého mládí. ● vydána roku 1975 v Torontu a roku 1990 v Československu ● je soubor šesti povídek, jejichž hlavním hrdinou byl Dan Smiřický ● adaptace - český televizní seriál, který natočil režisér Karel Kachyňa v roce v 1994 Obsah Kniha líčí dospívání, studium a lásky gymnazisty Dannyho Smiřického v období 2. světové války. Autor vzpomíná na dobu svého mládí.

9 S manželkou, spoluzakladatelkou 68 publishers

10 Použitá zdroje Wikipedie
Školní slovník českých spisovatelů – P.Dolejší,2004 Školní četba na dlani – Obsahy z děl českých a slovenských spisovatelů, Erika,1995 Obrázky :


Stáhnout ppt "VY _32_INOVACE_05_06J.Škvorecký"

Podobné prezentace


Reklamy Google