Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Turistické cíle ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Míková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Turistické cíle ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Míková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785,"— Transkript prezentace:

1 Turistické cíle ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Míková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Posun odrážek Vysvětlivky: Přesun na další snímek Zpět k mapě Prezentaci ovládejte myší

2 Lokalizační faktory cestovního ruchu Přírodní Klima Reliéf Geologie Fauna a flora Společenské Objekty Akce Doplňte příklady faktorů

3 Turistické cíle ČR 1. Pro více informací klikněte na cíl, který vás zajímá. Pokračovat na otázky

4 Pravčická brána Největší skalní brána v Evropě, 21 metrů vysoká, u dna široká 26 metrů. Je zařazena mezi 77 přírodních divů světa. Které další útvary jsou tvořeny stejnou horninou? – Adršpašsko-teplické skály, Broumovské stěny, Labské pískovce…(pískovec) Nedaleko Pravčické brány stojí výletní zámeček Sokolí hnízdo. 2.

5 Prachovské skály Pískovcová skalní města se nacházejí v Českém ráji. Nedaleko kterého města? Co o něm víte? – nedaleko Jičína, zámek v Jičíně, pohádka o Rumcajsovi Prachovské skály jsou vyhledávané horolezci. 3. Znáte film, ve kterém zazněla tato písnička? (youtube)youtube –Jak dostat tatínka do polepšovny (Marie Poledňáková)

6 Sněžka Nejvyšší hora České republiky se nachází na hranici s Polskem. Jak je Sněžka vysoká? – 1602 m n.m. Průměrná roční teplota se pohybuje okolo 0 °C. 4. Pojmenování pochází z 19. století a je odvozeno z přídavného jména sněžná, tj. sněhem pokrytá.

7 Koněpruské jeskyně Veřejnosti přístupné jeskyně se nacházejí v CHKO Český kras nedaleko Berouna. Jeskyně vznikly činností vody ve vápencích. V jeskyních je krápníková výzdoba. 5. Víte, jak se jmenují jednotlivé typy krápníků? Nakreslete je. – stalagmit – roste od země – stalaktit – roste od stropu – stalagnát – sloup V 15. stol. zde byla penězokazecká dílna.

8 Lipno Největší vodní plocha v ČR (48,7 km 2 ), vznikala v letech 1952–1959. Nachází se uvnitř CHKO Šumava. Leží na řece Vltavě. Jak lze vodní nádrž využívat? – rekreace – koupání, vodní sporty, rybolov, v zimě bruslení – zásobárna vody, zdroj el. energie Které další přehradní nádrže leží na Vltavě? – Hněvkovice, Kořensko, Orlík, Kamýk, Slapy, Štěchovice, Vrané 6.

9 Černé a Čertovo jezero Národní přírodní rezervace v CHKO Šumava. Obě jezera se nacházejí v ledovcových karech, hrazená jsou čelními morénami. Jezera jsou oddělena Jezerní horou, která vytváří rozvodí mezi povodími řek, do kterých jsou jezera odvodňována. Která povodí to jsou? – Labe (Severní moře), Dunaj (Černé moře) 7.

10 Macocha Propast Macocha se nachází v Moravském krasu Macocha je více než 138 m hluboká. Jak se jmenuje ponorná říčka, která protéká dnem propasti? 8. – Punkva V propasti (jako na jediném místě v ČR) roste růžově kvetoucí bylina kruhatka Matthiolova. Na kterých dalších místech v ČR můžeme vidět propasti? – v krasech

11 Rejvíz Národní přírodní rezervace Rejvíz se nachází v Jeseníkách. Chráněno je rašeliniště s borovicí blatkou. Součástí rezervace je i Velké mechové jezírko. Které mechy rostou v rašeliništi? – rašeliníky 9. Která masožravá rostlina roste v rašeliništi? Odkud bere dusík? – Rosnatka, přijímá vodu a minerální látky z půdy, ale dusík získává z rozložených těl hmyzu, který se přilepí na její listy.

12 Český Krumlov Hrad a zámek patří mezi nejvýznamnější architektonické památky střední Evropy Který šlechtický rod byl několik století majitelem Krumlova? Ve znaku tohoto rodu najdeme pětilistou růži. 10. – Rožmberkové Městská rezervace Český Krumlov V letním divadle v zahradách zámku je otočné hlediště. Která řeka protéká Českým Krumlovem? – Vltava

13 Brno – Vila Tugendhat Funkcionalistická vila pochází z roku 1928. Autorem vily je architekt Ludwig Mies van der Rohe. Dům byl postaven na žádost manželů Tugendhatových. Máte ve svém městě také nějakou funkcionalistickou stavbu? 11.

14 Litomyšl Renesanční zámek se sgrafitovou výzdobou. V Litomyšli pobývali Alois Jirásek a Božena Němcová Který významný skladatel se v Litomyšli narodil? Znáte některá jeho díla? – Bedřich Smetana – Opery: Prodaná nevěsta, Dalibor, Libuše, Hubička, Tajemství – Cyklus symfonických básní Má vlast –…–… 12.

15 Olomouc Sloup Nejsvětější Trojice, 35 m vysoký, představuje nejvyšší sousoší v ČR. Vysvěcení se zúčastnila Marie Terezie i se svým manželem. V Olomouci probíhá Flora Olomouc. Čeho se tato akce týká? – mezinárodní zahrádkářská výstava 13.

16 Praha – historické centrum Nejvýznamnější městská památková rezervace v ČR Zahrnuje Pražský hrad, Hradčany, Malou Stranu, Staré Město, Nové Město, Vyšehrad. Karlův most byl v roce 2010 rekonstruován. Jak se jmenoval most, který stál na místě dnešního Karlova mostu až do roku 1342? – Juditin most 14.

17 Kutná Hora Historické jádro Kutné Hory spolu s chrámem sv. Barbory a kostelem Nanebevzetí Panny Marie. Gotický chrám sv. Barbory je jedním z největších v ČR. Chrám navrhl architekt Jan Parléř. Navrhl také chrám sv. Víta a Karlův most v Praze? – Ne, byl to jeho otec Petr Parléř. Kutná Hora byla ve své době 2. největší město Čech díky těžbě stříbra a ražbě mincí. Je zde velká kostnice. 15.

18 Telč Město nazývané „moravské Benátky“. Historické centrum města se zachovanými stavbami z 2. pol. 16. století. 16. Domy na náměstí jsou propojeny dlouhými podloubími. V renesančním zámku je umístěno muzeum, které se věnuje historii Telčska.

19 Holašovice Malá vesnička s asi 140 obyvateli. Půdorys obce je zachovaný z dob středověku. Domy a sýpky tzv. selského baroka po obvodu návsi. Při morové epidemii v letech 1520 − 1521 byla obec vylidněna. Na počátku 20. století měly Holašovice německé obyvatelstvo. 17.

20 Žďár nad Sázavou – poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře byl vystavěn na poč. 18. století architektem Santinim. Stavební sloh barokní gotika. Půdorys kostela má tvar pěticípé hvězdy. Nachází se Žďár nad Sázavou v Čechách nebo na Moravě? – na Moravě 18.

21 Třebíč Bazilika sv. Prokopa, u které se dříve nacházelo benediktinské opatství. Židovská čtvrť, její součástí je i židovský hřbitov. 19. Třebíč je známá nálezy vltavínů. Narodil se zde herec Miroslav Donutil.

22 Lednicko-valtický areál Areál o rozloze 300 km 2 je tvořený mnoha architektonickými památkami. Zámek Lednice, Lednické rybníky, anglický park U zámku Lednice se nachází skleník, technická památka postavená v letech 1843 až 1845. Zámek Valtice 20.

23 Karlovy Vary Karlovy Vary jsou nejznámějším českým lázeňským městem. Jak se nazývá nejteplejší pramen v ČR? – Vřídlo (72 °C) Jaký lokalizační faktor zde ještě najdeme? – Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary ročně navštíví více než půl milionu turistů. 21.

24 Mariánské Lázně Nejznámějším turistickým lákadlem je Zpívající fontána. Znáte nějakou minerální vodu, která se stáčí v Mariánských Lázních? – Excelsior, Aqua Maria, Rudolfův pramen Na počátku 20. století zde jezdila tramvaj. 22.

25 Luhačovice Lázeňské město s výstavbou domů ve stylu lidové secese. Architektem byl Dušan Jurkovič. Nejznámější pramen je Vincentka. K čemu se využívá? – obsahuje jód, fluor a další důležité prvky – inhalace a pití při onemocnění dýchacích cest, při nemocech žaludku, dvanácterníku, jater – prevence zubního kazu V Luhačovicích se natáčely Četnické humoresky. 23.

26 Karlova Studánka Co se zde léčí? – nemoci dýchacích cest – doléčování po onkologických onemocněních – vysoký krevní tlak a nemoci cév – nemoci pohybového ústrojí 24. První zmínky o léčivých pramenech pocházejí z počátku 18.století. Lázně založil nejmladší syn Marie Terezie Maxmilián II. v roce 1780. V lázních je nejčistší vzduch ve střední Evropě.

27 Praha − Židovské muzeum Židovské muzeum vzniklo už v roce 1906. Expozice muzea jsou v několika objektech, např. i na Starém židovském hřbitově, kde je pohřbeno 100 tisíc mrtvých a mezi nimi i rabi Löw. Znáte nějakou legendu o rabi Löwovi? – Vyrobil umělého člověka, Golema. Jsou zde relikvie k holocaustu, jména všech, co se nevrátili z koncentračních táborů. Výstava obrázků dětí z koncentračních táborů. 25.

28 Průhonice Zámek a zámecký park Park založil hrabě Arnošt Emanuel Silva-Tarouca roku 1885. Nejznámější rostlinou z parku je rododendron, který zde pěstují v mnoha kultivarech. 26. Ve městě se nachází také arboretum (dendrologická zahrada).

29 ZOO Dvůr Králové Založena už v roce 1946. Autobusem se můžete projet po africkém safari. Zoo je známá chovem nosorožců. Součástí zoo je galerie obrazů Zdeňka Buriana. Víte, jaké obrázky kreslil? – Obrázky z období pravěku. 27.

30 Hluboká nad Vltavou Původně královský hrad založený Přemyslem Otakarem II. ve 13. století. V 19. století přestavěn rodem Schwarzenbergů na zámek. Okolí tvoří anglický park. 28. Jak se liší anglický park od francouzského? – je nepravidelný, tvoří dojem přírodní krajiny – francouzský park je symetrický, využívají se geometricky přesné tvary V roce 2009 se zde uskutečnil sumit EU.

31 Karlštejn Gotický hrad založený v roce 1348. Který panovník v té době vládl? – Karel IV. Místo uchování svatých relikvií a korunovačních klenotů. Soubor obrazů Mistra Theodorika v kapli sv. Kříže. 29.

32 Terezín – Marie Terezie. Kde najdeme pevnost, která se jmenuje podle syna této panovnice? – Východní Čechy, pevnost Josefov v Jaroměři. Ve 2. sv. válce sloužil jako koncentrační tábor. 30. Vybudován v letech 1780 − 1790 jako pevnost střežící vnitrozemí Čech od severu. Město má název podle panovnice, která ho založila. Jak se jmenuje?

33 Starý Plzenec – rotunda sv. Petra a Pavla Rotunda na vrchu Hůrka pochází už z 10. století. Kolem rotundy najdeme i základy mladších kostelů. Kterou stavbu vidíme na kopci nad městem? – Zříceninu hradu Radyně, původně nazvanou Karlskrone. Kdo založil tento hrad? – Karel IV. 31.

34 Pelhřimov − Muzeum rekordů a kuriozit Jediné muzeum svého druhu ve střední Evropě. Muzeum provozuje agentura Dobrý den, která má licenci k české Guinessově knize rekordů. 32.

35 Rožnov pod Radhoštěm – Valašské muzeum v přírodě Skanzen otevřený v roce 1925 má několik částí: – Dřevěné městečko – Mlýnská dolina – Valašská dědina Po celý rok v muzeu probíhají různé doprovodné akce. 33.

36 Dlouhé Stráně Přečerpávací vodní elektrárna na říčce Velká Desná. Od roku 1996 zabezpečuje stabilitu elektrizační soustavy. Horní nádrž se nachází na vrcholu stejnojmenné hory. Elektrárna pořádá exkurze pro veřejnost, ročně ji navštíví asi 65 tis. návštěvníků. Jak se jmenuje hora s vysílačem v pozadí snímku? – Praděd 34.

37 Otázky a úkoly Podle barvy můžeme turistické cíle rozdělit do skupin. Jakých? – Zelená – přírodní zajímavosti – Modrá – kulturní památky – Červená – kulturní památky – Fialová – lázně Ke každé skupině doplňte další turistické cíle, které se nacházejí ve vaší blízkosti nebo je znáte.

38 Které objekty jsou označené modře? Jsou všechny? – Památky UNESCO – Celkem je jich 12 – Chybí Kroměříž – zámek a zahrady – Co o Kroměříži víte? Arcibiskupský zámek a zahrady. Obrazárna s díly významných malířů. Květná zahrada ve francouzském stylu. – Zakreslete bod do mapy. Otázky a úkoly

39 Ve skupinách navrhněte jednodenní výlet po zajímavostech (turistických cílech) vaší obce nebo jejího okolí. – Zjistěte délku trasy. – Napište několik vět o každé zajímavosti, kterou během výletu navštívíte. K práci můžete využít mapový server Mapy.cz, kde najdete turistické mapy.Mapy.cz Vyhledejte webové stránky, které se zabývají turistickými cíly v ČR.

40 Zdroje Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2011-02-20]. Dostupné jako Public domain na WWW: 9. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rejviz_velke_mechove_jezirko.jpg 11. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vila_Tugendhat.jpg 17. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hola%C5%A1ovice4.JPG 21. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:KarlovyVaryHotSpring.jpg 24. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sn%C3%ADmek_026.jpg 29. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Karl%C5%A1tejn_6.jpg 32. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nejvetsi_perova_bunda.JPG

41 Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2011-02-20]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: 1. LENCER. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Czech_Republic_location_map.svg 2. BROŽ, Petr. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Prav%C4%8Dick%C3%A1_br%C3%A1na- panorama.jpg 3. HAMMOND, Maggie. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Prachovske_skaly_CZ_02.jpg 4. GROH, Honza. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lanovka_na_Sn%C4%9B%C5%BEku,_j%C3%ADzda_vzh%C5%AF ru.jpg 5. PRAŽÁK, Zdeněk. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vchod_do_Kon%C4%9Bprusk%C3%BDch_jeskyn%C3%AD.jpg?u selang=cs 6. WEINGARTZ, Hans. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lipno2.jpg 7. KUBEŠ, Zdeněk. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Motiva%C4%8Dn%C3%AD-foto-%C4%8Certovo- jezero.jpg 8. PRAZAK. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Punkevn%C3%AD_jeskyn%C4%9B24.jpg?uselang=cs 10. ASAHIKO. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cesky_Krumlov-Asahiko2.jpg 12. LOUČ, Michal. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Z%C3%A1mek_Litomy%C5%A1l_1.JPG 13. MAŇAS, Michal. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Holy_Trinity_Column-2.jpg 14. BEENTREE. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hradcany_karol_bridge_beentree.jpg 15. MIAOW MIAOW. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kutna_Hora_CZ_St_Barbara_Cathedral_front_view_02.JPG

42 16. ALIMAN5040. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Houses_in_Tel%C4%8D.jpg 18. PRAZAK http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Zelen%C3%A1_hora_- _poutn%C3%AD_kostel.jpg 19. HALBE, Christof. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:T%C5%99eb%C3%AD%C4%8D_Basilika_Jihlava_Ghetto. jpg 20. ACP. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lednice_castle.jpg?uselang=cs 22. PILSA, J. Walter. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Marienbad-Brunnen.jpg 23. MORAVEC, Hynek. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Luhacovice_6200.JPG 25. BROŽ, Petr. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ceremonial_hall_in_Prague_Jewish_Museum.jpg 26. DEZIDOR. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pr%C5%AFhonice,_z%C3%A1mek_(7).jpg 27. MISTVAN. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Diceros.bicornis-07-ZOO.Dvur.Kralove.jpg 28. JANSCH, Ivo. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hluboka_castle.jpg 30. DYAN, Emanuel. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:KT_Terez%C3%ADn,_vstup.jpg 33. PRAZAK. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:D%C5%99ev%C4%9Bn%C3%A9_vala%C5%A1sk%C 3%A9_m%C4%9Bste%C4%8Dko1.jpg 34. BENEŠ, Karel. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dlouhe_strane_horni_nadrz.jpg


Stáhnout ppt "Turistické cíle ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Míková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785,"

Podobné prezentace


Reklamy Google