Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Novinky v enterální výživě. 2 Obsah 1. Onemocnění a výživa 2. Hodnocení nutričních rizik 3. Nutriční podpora.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Novinky v enterální výživě. 2 Obsah 1. Onemocnění a výživa 2. Hodnocení nutričních rizik 3. Nutriční podpora."— Transkript prezentace:

1 Novinky v enterální výživě

2 2 Obsah 1. Onemocnění a výživa 2. Hodnocení nutričních rizik 3. Nutriční podpora

3 3 Fakta o podvýživě v nemoci Špatná nebo nedostatečná výživa = běžný, často neřešený problém Prevalence podvýživy – 35-87% onkologické onemocnění – 60% neurologické onemocnění – 50% zlomeniny krčku femuru – 50% hospitalizovaných pacientů >60 let – až 60% seniorů v domácím prostředí

4 4 Který pacient je podvyživený?

5 5 Čeho si všímat Vyšší tělesná hmotnost může maskovat nutriční deficity a i chorobně obézní mohou být podvyživení. Doporučené nutriční postupy pro prevenci a léčbu proleženin, EPUAP 2003

6 6 Čeho si všímat Váhový úbytek ≤5% za 3 měsíce ≤10% za 6 měsíců Snížený příjem stravy o 25% denního příjmu Hubenost (BMI pod 18,8 resp. 20 u onko. Dg.) Riziková diagnóza/léčba

7 7 Čeho si dále všímat Únava, astenie Náhlá změna vzhledu pacienta Časté infekce

8 8 Příčiny malnutrice u hospitalizovaných nemocných  Chybějící mechanismus  identifikace rizikových  nemocných Nedostatky při podávání stravy (množství, kvalita, způsob podání, pomoc, sledování příjmu…) Vliv léčby (chemoterapie, radioterapie, antibiotika, chirurgický zákrok…)

9 9 Boj o zdraví = boj o protein Se stoupajícím věkem se snižuje obsah bílkovin v organizmu, klesá jejich syntéza i využití. Sobotka L, Nutrition in elderly. Basics in clinical Nutrition, Galén 2004, 363-383 Jurašková B. a ost., Poruchy výživy ve stáří, Medicína pro praxi 2007, 4(11), 443-6

10 10 Potřeba bílkovin Potřeba bílkovin na v g/kg/den Celková potřeba u 70kg člověka Zdravý dospělý0,8-1,0g/kg/den56-70g/den Zdravý senior1,0-1,2/kg/den70-84g/den Onkologický pacient 1,5- 2/kg/den105-140g/den Potřebné množství bílkovin prakticky nelze dodat běžnou stravou

11 11 20 g bílkovin 5xdenně

12 12 Vysokoproteinová výživa Zaručený zdroj bílkovin Energie 200-300kcal/1balení Bílkoviny 11,9-20g/balení Nutridrink Creme (4 příchutě) Nutridrink Protein (3 příchutě) Nutridrink Compact Protein (4 příchutě) Obvyklé dávkování: 1-3 balení denně – doplnění běžné stravy

13 13 Prokázaný klinický přínos sippingu – Snížení mortality – Snížení komplikací – Kratší dobu hospitalizace – Zlepšení tělesné hmotnosti / váhového úbytku – Zlepšení funkčního stavu – Zlepšení svalové síly Stratton et al, 2003; Stratton and Elia, 2007

14 14 …vždy, když běžná strava nestačí

15 15 Kdy použít Nutridrink Onkologičtí pacienti: pomáhá stabilizovat nebo zlepšit nutriční stav Křehcí senioři: pomáhá udržet nebo zvýšit sílu Pacienti po operaci: pomáhá při hojení a rekonvalescenci

16 16 Kdy použít Nutridrink - obecně Vyšší potřeba nebo nižší příjem energie a živin Nechutenství Nemožnost přijímat pevnou stravu Kontraindikace pevné stravy Vyšší věk

17 17 Informace pro pacienty a jejich rodiny: www.vyzivavnemoci.cz

18 18 Tipy a triky Nutridrink chutná nejlépe chlazený Nutridrink lze ohřát do 50st. Nutridrink lze zmrazit Nutridrink lze přidat do stravy (omáčky, kaše) Nutridrink lze dochutit Nutridrink lze ředit Recepty na www.vyzivavnemoci.czwww.vyzivavnemoci.cz Je vhodné kombinovat více příchutí Nenechat se odradit počátečním neúspěchem

19 19 Rozhodovací strom LZE PODÁVAT STRAVU PER OS ? LZE POUŽÍT TRÁVICÍ TRAKT ? ANO, v dostatečném množství BĚŽNÁ STRAVA ANO, částečně BĚŽNÁ STRAVA +SIPPING ENTERÁLNÍ VÝŽIVA SONDOVÁ KOMBINACE ENTERÁLNÍ A PARENTERÁLNÍ VÝŽIVY PARENTERÁLNÍ VÝŽIVA ANO ANO, částečně NE

20 20 Základní výživa Když běžná strava nestačí Energie 300 kcal ve 200ml nebo125ml Bílkoviny 12g Nutridrink (6 příchutí) Nutridrink Compact (6 příchutí) Nutridrink MultiFiber (4 příchutě) Nutridrink Yoghurt (2 příchutě) Obvyklé dávkování: 2-3 lahvičky denně – doplnění běžné stravy 5-7 lahviček denně – samostatný zdroj výživy Nejméně 14 dnů

21 21 Speciální výživa Nutridrink Juice Style: pro dietu bez tuku Energie 300kcal/200ml, Bílkoviny 8g, Příchutě 2 Dávkování: 2-3 lahvičky denně – doplnění běžné stravy Cubitan: výživa při dekubitech/ranách Energie 250kcal/200ml, Bílkoviny 20g, Příchutě 3, zvýšený obsah argininu, vitaminů C, E a zinku Dávkování: 1-3 lahvičky denně až do zhojení dekubitu/rány Diasip: výživa u diabetu a poruchách glukózové tolerance Energie 200kcal/200ml, bílkoviny 9,8g, Příchutě 3 Dávkování: 2-3 lahvičky denně – doplnění běžné stravy 8-10 lahviček denně jako úplná náhrada stravy

22 22

23 23 Složení FortiCare 125 ml Energetická denzita 1,6 kcal/ml Obsah energie 205 kcal = 863 kJ Bílkoviny 11 g Mastné kyseliny EPA 0,75 g DHA 0,37 g

24 24

25 25 Děkuji za pozornost Bc. Daniela Hořelková, daniela.horelkova@nutricia.com 725 007 206


Stáhnout ppt "Novinky v enterální výživě. 2 Obsah 1. Onemocnění a výživa 2. Hodnocení nutričních rizik 3. Nutriční podpora."

Podobné prezentace


Reklamy Google