Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV AUTOR: MGR. LENKA POZDĚNOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_VLASTIVĚDA_5.TŘÍDA_20. TOMÁŠ GARRIGUE MASARYK TÉMA: TOMÁŠ GARRIGUE.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV AUTOR: MGR. LENKA POZDĚNOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_VLASTIVĚDA_5.TŘÍDA_20. TOMÁŠ GARRIGUE MASARYK TÉMA: TOMÁŠ GARRIGUE."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV AUTOR: MGR. LENKA POZDĚNOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_VLASTIVĚDA_5.TŘÍDA_20. TOMÁŠ GARRIGUE MASARYK TÉMA: TOMÁŠ GARRIGUE MASARYK ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/21.2349 ANOTACE Digitální učební materiál slouží k seznámení žáků se životem Tomáše Garrigua Masaryka.

2 Co víš o T. G. Masarykovi?

3 Narodil se v Hodoníně na Moravě. Maminka byla kuchařkou v panských službách. Otec pracoval jako panský kočí. Tomáš se nejdříve učil kovářem. Později studoval v Brně gymnázium. Po maturitě vystudoval ve Vídni filozofickou fakultu, zde později vyučoval. V Lipsku se seznámil se svojí manželkou Charlottou Garrigue. Po svatbě si ke svému jménu přidal příjmení své manželky. Kdy se změnilo jméno Tomáše Masaryka na jméno Tomáš Garrigue Masaryk?

4 o Po rozdělení Karlo – Ferdinandovy univerzity na českou a německou část, začal profesor Masaryk r. 1882 v Praze na univerzitě vyučovat. o Angažoval se jako politik v Říšské radě (celorakouský parlament), později v zemském sněmu. o Psal mnoho studií a vědeckých článků. o Inicioval vznik Ottova slovníku naučného. o Po rozdělení Karlo – Ferdinandovy univerzity na českou a německou část, začal profesor Masaryk r. 1882 v Praze na univerzitě vyučovat. o Angažoval se jako politik v Říšské radě (celorakouský parlament), později v zemském sněmu. o Psal mnoho studií a vědeckých článků. o Inicioval vznik Ottova slovníku naučného. S paní učitelkou si Ottův slovník prohlédněte.

5 Ukázky stran z Malého Ottova slovníku naučného

6 Během 1. světové války propagoval nezávislost českého národa a vystoupení ze svazku Rakouska – Uherska. Masaryk se díky jednání s evropskými a americkými politiky zasloužil o vznik samostatného Československa. 14. 11. 1918 byl zvolen prvním presidentem Československé republiky. Vládl do 14. 12. r. 1935, kdy ze zdravotních důvodů abdikoval. 14. 11. 1918 byl zvolen prvním presidentem Československé republiky. Vládl do 14. 12. r. 1935, kdy ze zdravotních důvodů abdikoval.

7 Konec života strávil na zámku v Lánech. Masaryk byl označen za,, presidenta Osvoboditele.“ Víš, jaké heslo se pojí k T. G. Masarykovi?,, NEBÁT SE A NEKRÁST“ Lid ho miloval z důvodu jeho morální velikosti.

8 1.Z jakých rodinných poměrů T. G. Masaryk pocházel? 2.Kde Masaryk studoval? 3.Kolik let Masaryk setrval ve funkci presidenta Československé republiky? 4.Pamatuješ si heslo T. G. Masaryka. 1.Z jakých rodinných poměrů T. G. Masaryk pocházel? 2.Kde Masaryk studoval? 3.Kolik let Masaryk setrval ve funkci presidenta Československé republiky? 4.Pamatuješ si heslo T. G. Masaryka.

9 Cs.wikipedia.org [online]. 1. 6. 2005 [cit. 2011-11-19]. Soubor:Masaryk kulaty.png. Dostupné z WWW:. Malý Ottův slovník naučný. Praha : Vydavatel a nakladatel J. Otto, 1906. Marunek - Masematty, s. 138. Malý Ottův slovník naučný. Praha : Nakladatelství J. Otty v Praze, 1906. Reklama na Velký Ottův slovník naučný, s. 1210.


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV AUTOR: MGR. LENKA POZDĚNOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_VLASTIVĚDA_5.TŘÍDA_20. TOMÁŠ GARRIGUE MASARYK TÉMA: TOMÁŠ GARRIGUE."

Podobné prezentace


Reklamy Google