Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika."— Transkript prezentace:

1 Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika Eberlová Název: VY_32_INOVACE_02_a_15_Soustava vylučovací Sada:Přírodopis VIII. – Člověk Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Monika Eberlová

2 Název: Přírodopis VIII. – Soustava vylučovací Autor: Monika Eberlová Anotace: Prezentace slouží k výkladu látky o vylučovací soustavě člověka. K této výkladové prezentaci je vytvořena procvičovací část v programu Easiteach. Metodické zhodnocení: Prezentace použita při výkladu, jako názorný doplněk. Tato prezentace byla odpilotována dne 26.3.2013 v VIII. třídě ZŠ Jičín, Soudná 12.

3 SOUSTAVA VYLUČOVACÍ Při přeměně látek v těle vznikají ZPLODINY. Zplodiny se vylučují ve formě MOČI, STOLICE, POTU. Vylučovací orgánem jsou LEDVINY.

4 VYLUČOVACÍ ÚSTROJÍ

5 FUNKCE LEDVIN Odstraňují z krve jedovaté a odpadové látky, tvoří moč. Pomáhají udržovat stálý objem tekutin v těle. Zvyšují krevní tlak a podporují tvorbu červených krvinek.

6 Činnost ledvin je nepřetržitá. Zastaví-li se jejich činnost, člověk v krátké době umírá na otravu nahromaděných jedovatých látek v těle. Někdy lékaři napojují člověka na umělou ledvinu. ČINNOST LEDVIN Jednu ledvinu lze darovat. Víš o někom ve tvém okolí, kdo má umělou ledvinu?

7 MOČOVÝ MĚCHÝŘ Močový měchýř uložen v pánevní dutině, moč odtéká močovou trubicí. Obsah 500 – 700 ml Člověk vyloučí za den 1 – 1,5 l moče. Dodržuj pitný režim. Jaké množství tekutin za den vypiješ?

8 ONEMOCNĚNÍ LEDVIN A MOČOVÝCH CEST Příznaky onemocnění: Záněty ledvinLedvinové kameny Zadržování tekutin v těle Časté a bolestivé močení Tmavá barva moči Bolest v tříslech Svědění a kožní vyrážky Zánět močového měchýře Víte, jak onemocnění předcházet?

9 PREVENCE ONEMOCNĚNÍ NEKOUŘIT MÁLO SOLIT PRAVIDELNĚ CVIČIT DOSTATEČNÝ DENNÍ PITNÝ REŽIM

10 INFORMAČNÍ ZDROJE: KROULÍKOVÁ, Jarmila. KROULÍK, Josef. Přírodopis pro osmý ročník zvláštní školy. 1. vyd. Praha: SEPTIMA, 1995. 93 s. ISBN 80-85801-36-1. Www.gymtri.trinec.org [online]. 2013 [cit. 2013 -25-2]. Dostupné z WWW: http://gymtri.trinec.org/soubory/Biologie/4-rocnik/biologie-cloveka/vylucovaci-soustava/ledvina1.jpg Www.nefrologie.eu [online]. 2013 [cit. 2013 -25-2]. Dostupné z WWW: http://www.nefrologie.eu/cgi-bin/main/read.cgi?page=hemodialyza Www.vyuka.zsjarose.cz [online]. 2013 [cit. 2013 -25-2]. Dostupné z WWW: http://vyuka.zsjarose.cz/data/swic/lessons/800.jpg


Stáhnout ppt "Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika."

Podobné prezentace


Reklamy Google