Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Mgr. Dagmar Sýsová Název materiálu: Vylučovací soustava (močová) Označení materiálu:VY_32_INOVACE_ ZDV.P1.707 Datum vytvoření: Vzdělávací oblast: Zdravověda Ročník: první – Pečovatelské služby Název školy: Střední škola, základní škola a mateřská škola pro zrakově postižené, Kamenomlýnská 2, Brno

2 Anotace Vylučovací soustava – močová soustava
Činnost vylučovací soustavy. Stavba močové soustavy. Ledviny. Močovod. Močový měchýř. Močová trubice. Moč.

3 Metodické pokyny Výuka formou prezentace.
Doplnit prezentaci modelem lidského těla. Pro nevidomé nákres vylučovací soustavy a ledvin zvýrazněný konturovací pastou.

4 Vylučovací soustava Funkce Stavba

5 Funkce vylučovací soustavy
V organizmu probíhá látková přeměna, při které vznikají odpadní látky. Na jejich odstraňování se podílejí: soustava dýchací, trávicí a kožní. Plícemi se odstraňuje oxid uhličitý a voda. Tlustým střevem odchází stolice. Potem odchází voda a soli. Nejdůležitější funkci při odstraňování odpadních látek má soustava močová.

6 Stavba močové soustavy
Močová soustava se skládá: z ledvin z močových cest z močového měchýře

7 Vylučovací soustava Obrázek č.1

8 Ledviny párový orgán uložený na zadní stěně břišní po stranách bederní páteře vylučují z těla přebytek vody, močoviny, minerálních látek činnost je řízena nervově i hormonálně základní funkční jednotkou ledvin je ledvinové tělísko – nefron (asi1 milion v jedné ledvině), jsou to pohárky s dvojitou stěnou. skládá se z pohárku (Bowmanův váček) a dlouhého kanálku, zde probíhá filtrace krve (propouštění vody a odpadních látek mezi stěny pohárku) - prvotní moč Na opačné straně dochází ke zpětnému vstřebávání - do těla se krví vracejí potřebné látky (voda, glukóza) zahušťování, vznik definitivní moči (95% vody a 5% ústrojných a neústrojných látek) – 1,5 až 2 litry/24 hodin

9 Ledviny Obrázek č. 2

10 Močovod Močovod je párová trubice, asi 30 cm dlouhá.
Je tvořena hladkou svalovinou. Moč posouvá pravidelnými stahy do močového měchýře.

11 Močový měchýř Močový měchýř hromadí moč, která stále přitéká.
Močový měchýř pojme asi 500 – 600 ml tekutiny. Nucení na moč se dostavuje při náplni asi 300 ml. Stěny močového měchýře tvoří hladké svalstvo. Vyprazdňování ovládají dva svěrače. Zevní svěrač je z příčně pruhovaného svalstva a ovládáme ho vlastní vůlí.

12 Močová trubice Močová trubice odvádí moč z močového měchýře z těla ven
U žen je dlouhá asi 3 – 5 cm. U mužů prochází předstojnou žlázou a vstupuje do penisu. Je dlouhá asi 12 – 20 cm.

13 Moč Moč vzniká složitou filtrací krve.
Obsahuje vodu a rozpuštěné chemické látky, např. močovinu, soli. Množství moči vyloučené za 24 hodin je závislé na věku, na nervových vlivech, na množství přijímaných tekutin, na tělesné činnosti. Zdravý člověk vyloučí denně 1 – 2 litry moče. Vylučování moči je životně důležité. Zastavení činnosti ledvin vede během několika dní ke smrti, protože je tělo zaplaveno odpadními a škodlivými látkami.

14 Ledviny chráníme před:
Prochlazením. Zadržováním moči. Zneužíváním léků. Nedoléčením infekcí. Nedostatkem tekutin. Mechanickým poškozením nárazy. Při poškození ledvin může krev filtrovat umělá ledvina – dialýza.

15 Dialýza Obrázek č. 3

16 Vyber správnou odpověď
Kolik tekutin vyloučí člověk za den 3 litry 5 litrů 1,5 litru 3,5 litrů Moč se tvoří V močovém měchýři V močovodech V ledvinových klubíčkách

17 Zdroje Obrázek č. 1 Vylučovací soustava. Daltoňáci z 5.A [online] [cit ]. Obrázek ve formátu JPG. Dostupné z: Obrázek č.2 Vylučovací soustava. Lidské tělo slovem i obrazem [online] [cit ]. Obrázek ve formátu PNG. Dostupné z: Obrázek č. 3 Dialýza - selhání ledvin. Toprecepty [online] [cit ]. Obrázek ve formátu JPG. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola"

Podobné prezentace


Reklamy Google