Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VELIKONOCE.  jsou nejvýznamnější křesťanský svátek, který je oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista. K tomu podle křesťanské víry došlo třetího dne po.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VELIKONOCE.  jsou nejvýznamnější křesťanský svátek, který je oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista. K tomu podle křesťanské víry došlo třetího dne po."— Transkript prezentace:

1 VELIKONOCE

2

3  jsou nejvýznamnější křesťanský svátek, který je oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista. K tomu podle křesťanské víry došlo třetího dne po jeho ukřižování  u Slovanů a Germánů splynuly jejich lidové oslavy s pohanskými slavnostmi jara, jimiž bylo oslavováno procitnutí přírody ze zimního spánku  v křesťanské tradici neděle Zmrtvýchvstání připadá na první neděli po prvním jarním úplňku po rovnodennosti (tedy po 21. březnu, tj. od 22.3. – 25.4.)  slovanský název svátku, Velikonoce, se vztahuje k „veliké noci“, v níž byl Kristus vzkříšen

4 Svatý týden Svatý týden začíná Květnou nedělí a končí Velikonocemi (nedělí Vzkříšení). Škaredá středa - podle lidové pověry se v tento den lidé neměli mračit, aby se nemračili všechny středy v dalším roce. V tento den se Jidáš mračil na Ježíše, kterého zradil. Zelený čtvrtek - podle pověry se v tento den jedla zelená strava (špenát, zelí atd.), aby byl člověk celý rok zdravý. O Zeleném čtvrtku se při liturgii naposledy rozeznívají kostelní zvony a utichají až do velikonoční vigilie ("odlétají do Říma), místo zvonů a zvonků nastupují řehtačky, klapačky a hrkači. Velký pátek, den Kristova ukřižování, je v lidových pověrách spojován s magickými silami. V tento den se měly otevírat hory, které vydávaly své poklady a v tento den se nemělo nic půjčovat, protože půjčená věc by mohla být očarovaná; nesmělo se hýbat se zemí (rýt, kopat, okopávat) ani prát prádlo, protože by bylo namáčené do Kristovy krve.

5 Svatý týden Bílá sobota - během dne se nekonají žádné obřady ani mše svatá. Název „bílá“ může pocházet z lidových zvyků velkého úklidu a bílení. Je koncem půstu, dnem pečení velikonočních beránků a mazanců i posledního hrkání chlapců. Bílá sobota navazuje na velkopáteční atmosféru půstu a přináší zlom - tmu a ticho v kostelích střídá světlo svící, zvonění a varhany. Bílá sobota liturgicky končí západem slunce. Nastupující noc už patří obřadům Velikonoční vigilie.. Velikonoční neděle též slavnost Zmrtvýchvstání Páně nebo Boží hod velikonoční je největší slavností křesťanského církevního roku, při níž se slaví Kristovo vzkříšení a vítězství nad smrtí (a vykoupení celého lidstva). Neděli Zmrtvýchvstání předchází Velikonoční vigilie, bohoslužba noci (Vzkříšení v sobotu večer), v níž byl Ježíš vzkříšen.

6 Velikonoční symboly Velikonoční beránek V křesťanství je beránek jedním ze symbolů Ježíše Krista, neboť obrazně podle křesťanské víry Ježíš je beránek, obětovaný za spásu světa. Kříž Kříž je nejdůležitějším z křesťanských symbolů, protože Kristus byl odsouzen k smrti ukřižováním. Tento trest patřil k trestům nejvíce krutým a ponižujícím. Symbol kříže je ale mnohem starší. Vajíčko Dalším z velikonočních symbolů je vajíčko, symbol nového života, neboť samo zárodek života obsahuje. V mnoha kulturách je vejce symbolem plodnosti, života a vzkříšení. Už ve starověkém Egyptě či Persii se na svátky jara barvila červeně vajíčka. Kočičky Kočičky symbolizují palmové ratolesti, kterými vítali obyvatelé Jeruzaléma přicházejícího Krista. Tradičním křesťanským zvykem je jejich svěcení na Květnou neděli.

7 Velikonoční tradice Velikonoce jsou časem oslav a veselí. V Česku je prastarou tradicí hodování a pomlázka. Na Velikonoční pondělí ráno muži a chlapci chodí po domácnostech svých známých a šlehají ženy a dívky ručně vyrobenou pomlázkou z vrbového proutí. Pomlázka je ozdobená barevnými stužkami. Podle tradice muži při hodování pronášejí koledy. Nejznámější velikonoční koledou je tato krátká říkanka: „Hody, hody doprovody, dejte vejce malovaný, nedáte-li malovaný, dejte aspoň bílý, slepička vám snese jiný…” Pomlázka je symbolem zájmu mužů o ženy. Nenavštívené dívky se mohou cítit uražené. Dívky mají být na Velikonoce vyšlehány, aby zůstaly celý rok zdravé. Muži používají mladé proutí s největším podílem „životní síly“, kterou jakoby předávají vyšlehané osobě. Z téhož důvodu ženy dávají jako odměnu za omlazení vajíčko, prastarý symbol nového života.

8 17. VELIKONOCE Věřící lidé slaví 2 hlavní svátky:  Vánoce (narození Ježíše Krista)  Velikonoce (jeho zmrtvýchvstání ) Dny před Velikonocemi: Škaredá středa, Zelený čtvrtek, Velký pátek - ukřižování Ježíše, Bílá sobota Boží hod velikonoční – neděle, oslavy zmrtvýchvstání Ježíše, který vstoupil na nebesa Velikonoční pondělí: různé zvyky dle oblastí - koledování, malování vajíček…


Stáhnout ppt "VELIKONOCE.  jsou nejvýznamnější křesťanský svátek, který je oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista. K tomu podle křesťanské víry došlo třetího dne po."

Podobné prezentace


Reklamy Google