Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/14.0193.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/14.0193."— Transkript prezentace:

1 Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/

2 Zpracování půdy Ing. Pavel Bednář Modul č. 5 Technologie – zemědělská prvovýroba rostlinných produktů

3 Význam zpracování půdy a) Vztah k půdě: - nakypření půdy - zapravení organické hmoty - regulace škodlivých činitelů - optimalizace procesů v půdě

4 Význam zpracování půdy b) Vztah k rostlině: - příprava seťového lůžka - ničení plevelů, chorob a škůdců - zapravení průmyslových hnojiv - přivedení živin ke kořenům rostlin - rozvoj kořenové soustavy rostlin

5 Základní zpracování půdy Cíle: - zajištění úrodnosti půdy - obnova a udržení struktury půdy - zrušení drnoviny - zapravení organické hmoty do půdy - ničení plevelů, chorob a škůdců - regulace množství vody a vzduchu v půdě

6 Podmítka Účel: - snížení vypařování - vyšší vsak srážkové vody obr. č. 1 - lepší hromadění živin podmítací pluh - ničení plevelů, chorob - usnadnění orby

7 Podmítka Požadavky: - do 3 dnů po sklizni plodiny - hloubka 8 až 15 cm - ošetření podmítky = válení obr. č. 1 smykování, válení podmítací pluh - stroje = talířové nebo radlič- né podmítače, kypřiče

8 Orba Účel: - přemístění strukturní vrstvy - zaorání rostlinných zbytků obr. č. 2 - zaorání ostatní org. hmoty jednoradličný pluh - ničení plevelů, chorob - usnadnění vsaku vody

9 Orba Rozdělení: A. hloubka: - mělká = cm - střední = 18 – 24 cm - hluboká = 24 – 30 cm obr. č. 2 - velmi hluboká = nad 30 cm jednoradličný pluh - rigolování = nad 60 cm - podrývání, prohlubování

10 Orba Rozdělení: B. termín: - podzimní = seťová - zimní = hlavní obr. č. 2 - jarní = hlavní jednoradličný pluh - letní = strnisková

11 Předseťová příprava půdy Cíle: - příprava seťového lůžka - odstranění nerovností půdy - rozdrobení hrud - zapravení průmyslových hnojiv a pesticidů - ničení plevelů, chorob a škůdců - regulace množství vody a vzduchu v půdě

12 Smykování Charakteristika: - urovnání povrchu půdy - rozbití hrud - omezení výparu vody obr. č. 3 - ničení plevelů smyky - stroje = smyky – kovové, dřevěné

13 Vláčení Charakteristika: - prokypření a urovnání vrchní vrstvy půdy (5 – 10 cm) - snížení hrudovitosti obr. č. 4 - ničení plevelů brány - zapravení hnojiv, pesticidů - stroje = brány

14 Kypření Charakteristika: - prokypření a urovnání vrchní vrstvy půdy ( cm) - snížení hrudovitosti obr. č. 5 - brambory, kukuřice, řepa kypřič - ničení plevelů - stroje = kypřiče

15 Válení Charakteristika: - utužení vrchní vrstvy půdy - snížení hrudovitosti (drcení) - zvýšení kapilarity v půdě obr. č. 6 - zlepšení styku osiva k půdě vály - urychlí slehnutí půdy - stroje = vály

16 Seznam obrázků:  Obr á zek č. 1: podm í tac í pluh (foto – archiv autora)  Obr á zek č. 2: jednoradličný pluh (foto – archiv autora)  Obr á zek č. 3: 7V%20velky.jpg ( )http://www.agrotam.sk/produkty/smyky/MW%20RS- 7V%20velky.jpg  Obr á zek č. 4: br á ny (foto – archiv autora)  Obr á zek č. 5: kypřič – ší pov é radličky (foto – archiv autora)  Obrázek č. 6: alce%201%20velky.jpg alce%201%20velky.jpg


Stáhnout ppt "Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/14.0193."

Podobné prezentace


Reklamy Google