Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum: duben 2012 Předmět: Zkoušení stavebních.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum: duben 2012 Předmět: Zkoušení stavebních."— Transkript prezentace:

1 Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum: duben 2012 Předmět: Zkoušení stavebních materiálů Téma: Zkoušení kameniva Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.007/34/0003 Elektronická škola VY_32_INOVACE_609

2 Anotace: Materiál je vytvořen pro žáky 1. ročníku nástavbového studia oboru STAVEBNÍ PROVOZ Autor: Ing. Marie VARADYOVÁ Jazyk: čeština Vzdělávací cíl: seznámit žáky s vlastnostmi a metodami zkoušení stavebních hmot,surovin a materiálů Speciální vzdělávací potřeby: žádné Druh učebního materiálu: výklad,prezentace Vazby na ostatní materiály: interaktivní cvičení

3 Vlastnosti a metody zkoušení stavebních hmot, surovin a materiálů

4 KAMENIVO DO BETONU zkoušky kameniva do betonu

5 Zkouška na odplavitelné částice Jedná se o částice menší než 0,05 mm. Maximální množství těchto částic je 1,5 – 3% hmotnosti kameniva, podle druhu a třídy.hmotnosti Zkoušky se dělají sedimentační nebo procezovací. Sedimentační zkouška Průběh zkoušky: Kamenivo se vysuší při teplotě 105 – 110°C do ustáleného stavu, nasype do odměrného válce a zalije vodou tak, aby voda zůstala 50 mm nad kamenivem a zamíchá se.teplotěodměrného válcevodou Zakalená voda se pak odstraní jen tak, aby její hladina zůstala 20 mm nad kamenivem. Postup se opakuje tak dlouho, dokud voda není čirá. Kamenivo se pak vyjme, vysuší do ustáleného stavu a zváží.

6 Zkouška na sloučeniny síry Sloučeniny síry mají špatný vliv na tuhnutí betonové směsi a způsobují korozi výztuže.korozi Dovoleno je max. 1% sloučenin síry. Průběh zkoušky: Sirníky: Ke kamenivu se přidává 10% roztok kyseliny chlorovodíkové. Pokud jsou sirníky obsaženy, uvolňuje se sirovodík.roztokkyseliny chlorovodíkovésirovodík Sírany: Ke kamenivu se přidává 10% roztok kyseliny chlorovodíkové a po usazení chlorid barnatý. Objeví- li se bílá sraženina, jsou sírany obsaženy.

7 Zkouška humusovitosti (též kolorimetrická zkouška) Humusovitost působí škodlivě při tvrdnutí betonu. Průběh zkoušky: Do válce o výšce 200 ml se vsype po značku 130 ml drobné kamenivo, zbytek se doplní 3% roztokem hydroxidu sodného, zamíchá a nechá 4 hodiny uležet.hydroxidu sodnéhohodiny Potom se opět zamíchá a uloží na 20 hodin tak, aby byla směs chráněna před slunečním zářením.slunečním zářením Poté se prozkoumá zabarvení roztoku bezbarvý, světle žlutýžlutý sytě žlutý žlutočervený světle hnědýhnědý tmavě hnědý 1. – 3. lze použít

8 Zkouška hlinitosti Při této zkoušce se zkoumá, jestli není v kamenivu obsaženo větší množství jílovitých látek (nad 1,5%), které by snižovalo pevnost betonu. Průběh zkoušky: Do poloviny válce se nasype kamenivo o zrnech větších než 22 mm, zalije vodou po značku 1000 ml, zatřepe se s ním a nechá se 24 hodin v klidu. Jemné částice vytvoří nad kamenivem zřetelný prstenec.

9 Zkouška nasákavosti Protože se do betonové směsi dává jen nejnutnější množství vody, musí se s nasákavostí kameniva při dávkování vody počítat. Průběh zkoušky: Kamenivo se vysuší do ustáleného stavu a zváží. Pak se vloží do vody tak, aby všechna zrna byla minimálně 20 mm pod hladinou. Po 48 hodinách se kamenivo vyjme, rozloží na savou podložku a zváží. m s - hmotnost vysušeného kameniva m n -hmotnost nasáklého kameniva

10 Zkouška tvarového indexu Podle poměru hlavních rozměrů se zrna rozlišují na: stejnoměrná, která mají tvarový index < 1,5 nestejnoměrná, která mají tvarový index > 1,5 a ta mohou být: podlouhlá – mají délku k šířce > 1,5 plochá – mají šířku k tloušťce > 1,5 podlouhlá plochá – mají délku k oběma rozměrům > 1,5 Průběh zkoušky: Kamenivo se vysuší a prosije na sítech s velikostí ok 4 mm a větší. Z každé frakce se odebere 50 zrn a změří se posuvným měřítkem jejich rozměry. Poměrem se pak vyjádří tvarový index. Tvarový index 3 a větší nemá být u více než 20 – 50% kameniva. Tvarový index 5 a větší nemá být u více než 15% kameniva.

11 Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki /Kamenivoobrázky.: http://www.google.cz


Stáhnout ppt "Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum: duben 2012 Předmět: Zkoušení stavebních."

Podobné prezentace


Reklamy Google