Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

B AZÁLNÍ STIMULACE Bazální stimulace není vlastně o ničem jiném, než o připomínání života nemocnému, který žil před nemocí, o lásce a o blízkém vztahu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "B AZÁLNÍ STIMULACE Bazální stimulace není vlastně o ničem jiném, než o připomínání života nemocnému, který žil před nemocí, o lásce a o blízkém vztahu."— Transkript prezentace:

1 B AZÁLNÍ STIMULACE Bazální stimulace není vlastně o ničem jiném, než o připomínání života nemocnému, který žil před nemocí, o lásce a o blízkém vztahu. Jakási spojnice mezi dřívějším životem a nynějším,resp. budoucím životem. Okamžiků života, které mu byly příjemné. Při uplatňování zásad bazální stimulace připomínáme nemocnému milé doteky, zvuky, vůně, události,… Projekt Comenius Regio

2 D OSTUPNÁ LITERATURA PRO UČITELE

3 J AKÉ JE VYUŽITÍ BS V PRAXI ? U koho a kde znalosti využíváme? U klientů s tělesným i mentálním postižením. U klientů s poruchami vědomí. U nemocných dlouhodobě imobilních,apatických. Na odděleních - Geriatrii, Neurologii,LDN.

4 J AK ZAČÍT ? B IOGRAFICKOU ANAMNÉZOU ! Co nás zajímá? Sociální situace, zaměstnání, koníčky. Kdo může a kdo nemůže navštěvovat. Jak slyší? Jak vidí, potřebuje brýle? Denní rytmus. Pravák, levák. Doteky, které má rád. Doteky, které má nerad. Jak spí, poloha, přikrývky. Jak si čistí zuby, jak se holí, jakou kosmetiku používá. Co jí rád / nerad. Co pije rád / nerad. Které zvuky poslouchá rád. Upřednostňuje některé materiály? Oblíbené vůně. Co dělá, když má bolesti? Co dělá, aby se cítil dobře (hudba, osoby, klid, káva...) Zdroj: Skriptum pro certifikovany nástavbový kurz Bazálni stimulace, 2009

5 S ESTAVENÍ PLÁNU BAZÁLNÍ STIMULACE PRO PACIENTA : 1. Iniciální dotek – pravé rameno. 2. Stimulace čichová : - sprchový gel Vanilka - pěna na holení - květiny – růže - parfém - masážní krém Nivea

6 B AZÁLNÍ STIMULACE 3. Orální stimulace: - citrónové štětičky - káva - ústní voda 4. Sluchová stimulace: - CD – nahrávky – Michal David - TV – Zprávy - rádio

7 B AZÁLNÍ STIMULACE 5. Zraková stimulace: - fotografie rodiny, dětí, obrázky - květiny - TV - barevné ložní prádlo, oblečení 6. Taktilně haptická stimulace: - plyšáci - polštářek - žínka - klávesnice od počítače 7. Vibrační stimulace : - mobil - elektrický kartáček

8 S OMATICKÁ STIMULACE – POLOHOVÁNÍ DŮLEŽITÁ SOUČÁST BS Ohraničení těla - pomáhá získat informace o svém těle.

9 P OLOHOVÁNÍ – MOŽNOSTI, PROPLETENÉ RUCE

10 P OLOHOVÁNÍ Polohování – Na boku

11 P OLOHOVÁNÍ - H NÍZDO Tato poloha umožňuje klientům si odpočinout a navozuje v nich příjemné pocity ve smyslu „cítím se dobře“. Zároveň jim tato poloha nabízí pocit jistoty a bezpečí a zlepšení vnímání hranic svého těla.

12 P OLOHOVÁNÍ - M UMIE Cílem tohoto polohování je umožnit klientovi zprostředkování vjemu ze svého vlastního těla a umožnit mu pocítit jeho hranice.

13 M IKROPOLOHOVÁNÍ Změna polohy pomocí ručníků a malých polštářů. Propletení prstů rukou. Položení rukou na hrudník.

14 DALŠÍ PRVEK BS - MASÁŽ STIMULUJÍCÍ DÝCHÁNÍ Masáž alespoň 3-5 minut a během masáže neopouštíme klientovo tělo. Masáž stimulujícího dýchání je pomoci klientovi dosáhnout dostatečného, klidného a pravidelného dýchání. Dochází ke zkvalitnění komunikace mezi klientem a personálem, uvolnění klienta a zlepšení jeho schopnosti koncentrace. Friedlová, K. Bazální stimulace v základní ošetřovatelské péči 2007,s. 102-104).

15 MASÁŽ STIMULUJÍCÍ DÝCHÁNÍ Provedení: Olej či mléko. Záda popř. ventrální strana trupu. Vsedě, u ležících na boku či břiše. Mléko ohřejeme v rukou a přiložíme ruce na zátylí. Spouštíme ruce podél páteře až k sakru. Následují tři kruhy při kterých zvedáme a roztahujeme hrudník do stran. Ruce nikdy neopustí tělo.

16 DALŠÍ PRVEK BS - KOUPELE ZKLIDŇUJÍCÍ U NEKLIDNÝCH, DEZORIENTOVANÝCH, DEMENTNÍCH, USTRAŠENÝCH KLIENTŮ.

17 PROVEDENÍ KOUPELE : Zklidňující koupel je možné použít bez vody, např. pomocí froté ponožek navlečených na ruce nebo pomocí dětského oleje! Ponoříme ruku do lavorku. Myjeme vždy ve směru chlupů. Stále se dotýkáme rukama nemocného. Začínáme na hrudníku, modulujeme končetiny. Na hrudníku od středu k zevní straně,od ramene ke konečkům prstů. DK od pánve ke konečkům prstů. Každou končetinu modulujeme oběma rukama. Záda myjeme na boku - od páteře k zevní straně trupu. Neodcházíme, vše si nachystáme, klid na pokoji. Vždy umývá jen jeden člověk. Po umytí přikrýt, nechat odpočinout.

18 C O BYCHOM RÁDY ? O CO SE DÁLE SNAŽÍME ? Chtěli bychom barevnější pokoje pro nemocné,více optických stimulací – obrázků, fotografií, plyšáků, hodin, kalendářů apod. Chtěli bychom, aby měl nemocný noční stolek na postižené straně.Přistupujeme k nemocnému na postižené straně. Pokud nemocný sedí, polohujeme postiženou HK na deku, na jídelní stolek. Vždy komunikujeme s nemocným, vysvětlujeme výkon.

19 P ŘI PÉČI BYCHOM MĚLI DODRŽOVAT DESATERO BAZÁLNÍ STIMULACE : Přivítejte a rozlučte se s pacientem vždy stejnými slovy. Při oslovení se ho vždy dotkněte na stejném místě. Hovořte zřetelně, jasně a pomalu. Mluvte přirozeným tónem. Tón, mimika a gestika jsou odpovídající významu našich slov. Používejte formu komunikace, na kterou byl pacient zvyklý. Nepoužívejte zdrobněliny, pokud na ně nebyl pacient zvyklý. Nemluvte s více osobami najednou. Při rozhovoru minimalizujte rušivé elementy. Umožněte reagovat pacientovi na vaše slova.

20 Děkujeme za Vaši pozornost.

21 L ITERATURA : FRIEDLOVÁ, Karolína. Bazální stimulace v základní ošetřovatelské péči. 1. vydání. Praha : Grada, 2007. ISBN 978-80-247-1314-4. FRIEDLOVÁ, Karolína. Koncept Bazální stimulace. Sociální služby. 2010 FRIEDLOVÁ, Karolína. Ošetřovatelské a terapeutické nabídky konceptu Bazální stimulace. Sociální služby. 2010 FRIEDLOVÁ, K., Skriptum pro certifikovaný základní kurz Bazální stimulace. INTERNETOVÉ ZDROJE institut@bazalni-stimulace.cz. http://wikipedia.org/ http://www.alzheimerpt.cz/prachatice/poskytovane-sluzby/poskytovane-sluzby/bazalni-stimulace http://www.nemocnicenachod.cz/story.php?ide=214&title=Pracovi%C5%A1t%C4%9B+s+certifik%C 3%A1tem+Baz%C3%A1ln%C3%AD+stimulace https://www.google.cz/search?q=baz%C3%A1ln%C3%AD+stimulace+v+z%C3%A1kladn%C3%AD+o %C5%A1et%C5%99ovatelsk%C3%A9+p%C3%A9%C4%8Di&biw=1600&bih=783&source=lnms&tb m=isch&sa=X&ei=- KFUVJuzHYPsaP78gbAG&ved=0CAYQ_AUoAQ#tbm=isch&q=pacient+na+l%C5%AF%C5%BEku


Stáhnout ppt "B AZÁLNÍ STIMULACE Bazální stimulace není vlastně o ničem jiném, než o připomínání života nemocnému, který žil před nemocí, o lásce a o blízkém vztahu."

Podobné prezentace


Reklamy Google